7 érdekes tény, amit a külsőd mond rólad

0
1078

Kövess a Facebookon!


A tudósok kijelentették, hogy a fiziognómia, a jellemvonások arcról való leolvasásának művészete áltudomány. Azonban néhány kutató bizonyította, hogy az arc képes nagyon fontos információkat rendelkezésre bocsátani a személyiségünkről. Carmen E. Lefevre a University College Londontól biztosít minket, hogy a külső megjelenés a gének, hormonok és az életstílus eredménye. Ezért lehet az emberi arc a lélek tükre.

Összegyűjtöttünk 7 tudományos tanulmányt, amelyek bizonyítják, hogy az emberi arc érdekességeket árulhat el a személyiségünkről. Még az is, ahogy az emberek pózolnak egy fényképhez, sokat mondhat az egyéniségről. A cikk végén egy bónusz képet találsz, amely rávilágít, hogy a megjelenés csalóka lehet.

1. Arcforma

A tudósok bizonyították a kapcsolatot az arcforma és a dominancia között. Keith Welker a Coloradói Egyetemtől a 2010-es világkupa tanulmányozása során megerősítette, hogy a focisták arcának szélesség és magasság aránya előre tudja jelezni, hogy hány gólt szerez.

Az átlagos arány 2 körül van, Abraham Lincolné például 1,93 volt.

  • Hogy kiszámítsd a saját arcod arányait, mérd meg a távolságot a füleid között, valamint a szemed felső vonala és a felső ajkad között. A két szám aránya megmutatja, mennyi esélyed van a sikerre. A tudósok szerint minél kisebb a szám, annál nagyobb az esély.

2. Kiemelkedő arccsontok

A University College London tudósai elvégeztek egy tanulmányt, amely azt mutatja, hogy a magas tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknak széles arcuk és vastag arccsontjuk van. Ennek a hormonnak a szintje közvetlen kapcsolatban áll az agresszivitással, a dominanciával és a lázadó szellemmel. Mellesleg a nők tudat alatt érzik ezt.

  • A filmrendezők gyakran használják azt a trükköt, hogy durva arcvonásokkal rendelkező férfiakat választanak az alfa-hím, a lázadó és a gazember szerepére.

3. Ráncok

A ráncok nem csak az életkorról, hanem a jellemről is árulkodnak. Különböző arcizmokat használunk, amikor nevetünk, sírunk, ráncoljuk a homlokunkat vagy megemeljük a szemöldökünket. Idővel a ráncok megmutatják a leggyakrabban használt érzelmet még akkor is, ha nyugodtak vagyunk és nem gondolunk semmire.

  • Az ajkaid és a szemeid sarkában lévő szarkalábak optimizmusra utalnak. Őszintén szeretsz nevetni és nagyon emocionális vagy. Ugyanakkor a homlok ráncai a szemöldökök között azt mondják, hogy komoly ember vagy, aki sok mindenen keresztül ment az életben.

4. Egy ember szakmáját egy pillanat alatt

Sokan az arcuk egy bizonyos oldalát fordítják a kamera felé, amikor fényképezik őket, mert azt gondolják, hogy így vonzóbbak. A University of South Australia tudósainak tanulmánya azt mutatja, hogy a cselekedet oka sokkal mélyebb. Kiderült, hogy a mérnökök, matematikusok és vegyészek gyakrabban fordítják az arcuk jobb oldalát a kamera felé, míg a művészek és pszichológusok az arcuk bal oldalát.

  • Különbség van a nemek között is. A nők gyakrabban fordítják jobbra a fejüket, az arcuk bal oldalát mutatva ezzel. A kutatók úgy vélik, hogy az arc bal oldalát vonzóbbnak tekintik, mert ezt az agy jobb oldala irányítja, amely az érzelmekért felelős.

5. A selfie-d a rövid önéletrajzod

Lin Kee, a szingapúri Nanyang Technological Universitytől elemzett a Twitterhez hasonló, Sina Weibo kínai mikroblog-szolgáltatásról származó 123 selfie-t. Érdekes kapcsolatot talált a selfie típusa és az adott személy jellemvonásai között. A barátságos emberek inkább lejjebbről készítenek képet magukról. Azok az emberek, akik nyíltak az új tapasztalatok felé, gyakrabban demonstrálnak pozitív érzelmeket, és nem félnek, hogy viccesen néznek ki a fotókon. Míg a neurotikus emberek hajlamosabbak a hírhedt “kacsaszájra”.

  • A tudósok még mindig nem tudják egyértelműen meghatározni az emberek jellemvonásait képekről. Ez azért van, mert az emberek rendszerint másnak mutatják magukat a selfie-ken, mint amilyenek a való életben, és ez nagyban megnehezíti a feladatot.

6. Az orrod mérete és az ambícióid

1700 arcról, pontosabban orról készült képpel kapcsolatos tanulmányt publikáltak a Journal of Craniofacial Surgery című folyóiratban 2013-ban. A kutatók 14 különböző orr formát vizsgáltak, és különböző személyiségtípusokhoz kapcsolták őket. Kiderült, hogy minél nagyobb az orr, annál ambíciózusabb a tulajdonosa. Ezek az emberek hajlamosabbak arra, hogy perfekcionisták legyenek.

  • A tudósok az orr hegyét is vizsgálták, és azt a következtetést vonták le, hogyha nagy és húsos, akkor az adott személy kiváló befektető és jól bánik a pénzzel, és ha az orrhegy kicsi és törékeny, akkor a tulajdonos nem törődik sokat a pénz félretételével.

7. Dorian Gray-effektus

Még egy egypetéjű ikerpár tagjai is, akiket lehetetlen megkülönböztetni egymástól, egyre több különbséget “gyűjtenek” az évek során. Ez nem igazán a génekről szól, hanem az életmódról, amit az érintett személy folytat. A rossz szokások idővel nyomot hagynak az arcon, és segítenek azonnal megmutatni, hogy milyen életet él valaki, és mire kell számítani tőle.

  • Természetesen egy alkoholistát könnyedén lehet azonosítani egy pillanat alatt. De egy emberben rejlő gonoszság nem mindig tükröződik az arcán. Például a sorozatgyilkosoknak és bűnözőknek néha angyali arcuk van.

BÓNUSZ: A szépség egyenlő kedvesség?

Alexander Todorov, a Princetoni Egyetem pszichológia professzora biztos abban, hogy azonnal véleményt alakítunk ki az új emberekről, de ezek a bírálatok gyakran valótlanok lehetnek. Ez a halo-effektuson alapul, egy sztereotípián, amely összekapcsolja a viselkedést a megjelenéssel, vagyis a szép emberek okosnak és kedvesnek tűnnek.

Hogy bemutassa a teóriáját, Todorov megkérte a diákokat, hogy értékeljenek különböző, összetett arcképeket. A gyermekarcú emberek, akik kerek arccal és nagy szemekkel rendelkeztek, törékenynek, naivnak, engedelmesnek, őszintének és kedvesnek tűntek. Míg a komor, csúnya, aszimmetrikus arcokat a barátságtalan jellemvonásokkal kapcsolták össze.

  • Csak gondolj arra, hogy hányszor volt helytelen az első benyomás, amit valakiről alkottál. Néha a pozitív és kedves emberek végül csalódást okoznak, míg azokról, akik először rossz benyomást tettek, kiderül, hogy csodálatos emberek. Ez azért van, mert sok ember hajlamos a borító alapján megítélni a könyvet ahelyett, hogy egy kicsit mélyebbre ásna, és akkor rájönne, hogy ki is az adott ember valójában.

Fentebb megmutattuk 3 ismert bűnöző képét. Sikerült megtalálnod őket? Lindsay Lohan nem egy közülük.

Ezek a látszólag kedves és átlagos emberek valódi bűnözők. Ted Bundy egy gyilkos és erőszaktevő, Rosemary West úgy ismert, mint az egyik legkegyetlenebb női sorozatgyilkos, és Jeremy Meeks pedig egy elítélt bűnöző, akit úgy ismernek, mint az USA legjóképűbb bűnözője. Érdemes megemlíteni, hogy miután Jeremy kiszabadult a börtönből, nagyon sikeres karriert épített fel a divatiparban. Reméljük, hogy ő példa lesz arra, hogy az emberek változhatnak jó irányba.

Az első benyomásod valakiről mindig helyes vagy néha hibáztál már? Szerinted a jellem meghatározható az arcról? Vagy úgy gondolod, hogy a fiziognómia csupán misztika és nem valódi tudomány? Oszd meg a véleményedet!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét