7 elképesztően furcsa változás, amit a női test tud produkálni szülés után

0

Megszülni egy gyermeket az élet egyik legnagyobb ajándéka, és mindenki életében az egyik legizgalmasabb pillanat. A várandósság és a gyerek rengeteg változást hoz mindkét szülő életébe, de a teste csak az anyának változik – néha egészen elképesztő módon.

Míg a hajhullás és a striák elég gyakoriak, vannak olyan változások, melyek még a tapasztalt anyákat is meglepik.

1. Érezhetsz fantom babarúgásokat.

Az egyik legfurcsább dolog, ami szülés után történhet, hogy még mindig úgy érzed, mintha a baba rugdosna a pocakodban. Sok nő emiatt azt hiszi, hogy megint terhes. Sokféle magyarázat született már erre a jelenségre. Az egyik az, hogy a várandós nők nagyon figyelnek a méh mozgására, és emiatt ezek a mozgások könnyebben felismerhetőek szülés után.

2. Megváltozhat a hajad színe és textúrája.

Míg a hajhullás várandósság alatt és szülés után viszonylag gyakori, ritkábban, de előfordul az is, hogy szülés után megváltozik a haj színe és textúrája. A korábban gubancos, göndör haj egyenes és sima lesz vagy éppen fordítva. Egy interjúban Keira Knightley mesélt arról, hogy ő is átment ilyen változáson: “Természetesen kócos, göndör hajam van, és mióta szültem, vagy 10-szer sűrűbb lett.”

3. Változhatnak az ételpreferenciák és az ízérzékelés is.

Az is előfordulhat, hogy gusztustalannak találod a korábbi kedvenc ételedet, és már rá sem tudsz nézni. Normális, hogy várandósság alatt az ételpreferenciák megváltoznak, de egyeseknél ez közvetlenül szülés után jelentkezik. Az ízérzékelésben bekövetkezett változások mögött a hormonális változások állnak. Időnként azoknál az édesanyáknál, akik nemrég szültek, újfajta ételintoleranciák és allergiák is kialakulnak.

4. Megváltozhat a testszagod – vagy csak te érzed másnak?

Egyes nők állítják, hogy szülés után megváltozott a testszaguk. Még nem teljesen tisztázott, hogy valóban a testszag változásáról vagy a szaglás megváltozásáról van-e szó. Ezek a változások terhesség alatt gyakoriak, a teherbeesés első jelei közé tartoznak. De előfordul, hogy a szülést követően is tapasztalnak ilyesmit.

5. Hajlamosabb lehetsz a fogszuvasodásra és az ínybetegségekre.

Sok újdonsült anyának gyakrabban kell fogorvoshoz fordulnia szuvasodás vagy ínybetegségek miatt. A kutatók szerint több oka is van annak, hogy a fogak egészsége romlik terhesség után:

  • A reggeli rosszullétekből és a gyomorégésből származó savak károsítják a fogakat.
  • A várandósság alatt elfogyasztott nagy mennyiségű cukor szintén árt a fogaknak.
  • Bizonyos hormonok szintjének emelkedése a terhesség alatt fokozza a gyulladásokat, ami ínybetegségekhez vezet.

6. Szélesebb lesz a csípőd.

Sok anyuka veszi észre, hogy szélesebb lett a csípője szülés után. Ennek fiziológiai magyarázata van. Terhesség alatt a medenceövet tartó szalagok a hormonok hatására megpuhulnak, hogy a szülőcsatorna kiszélesedhessen a szüléshez. Nem szereted, hogy szélesebb a csípőd? Ne izgulj, az eredeti állapot idővel visszaáll.

7. A lábad egy számmal nagyobb lesz.

Várandósság alatt a test több része megdagad, köztük a lábfej is. Szülést követően a puffadás eltűnik, de lehet, hogy azt veszed észre, hogy egy számmal nagyobb cipőre van szükséged. A lábfejed csontjai nem lettek nagyobbak, de a hormonok hatására a lábfej csontjait tartó szalagok meglazultak, így a csontok szétterültek. Legalább lesz rá okod, hogy új cipőket vegyél.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét