7 egészségügyi probléma, ami okozhat a testen rejtélyes, lila foltokat

1

Mit kellene tenned, ha minden ok nélkül kékes, lilás foltok jelennek meg a testeden? Mit jelent egyáltalán, és ad okot aggodalomra? Mégis mi okozza őket?

Orvosok véleményét gyűjtöttük össze azzal kapcsolatban, hogy mi történhet a testben, ha gyakran jelennek meg rajta ezek a foltok. Figyelj erre, és konzultálj egy orvossal, ha nálad is előfordul. A hematológus foglalkozik ezekkel a problémákkal.

7. Súlyzós edzés, nehéz dolgok emelgetése

A súlyok emelgetése a másodlagos ok. Azt jelenti, hogy az ereid már gyengék és a fizikai aktivitás csak az utolsó lökést adja. Azonban a túl sok fizikai aktivitás vezethet még a legegészségesebb hajszálerek károsodásához is. Például azok a súlyzós edzések, amelyekre még nem állsz készen, veszélyesek lehetnek.

Még a gyerekek is szerezhetnek ilyen foltokat, mivel a telezsúfolt iskolatáskák, amiket szinte alig lehet felemelni, elég gyakoriak manapság.

Úgy tartják, hogy ezek a foltok nem nagyon veszélyesek, de azt demonstrálják, hogy túlzásba esel.

6. Gyógyszerszedés

Bizonyos gyógyszerek szedése, amelyek hatással vannak a vérre, vezethetnek zúzódásokhoz hasonló lilás foltok megjelenéséhez, amik szinte alig észrevehetők és súlyosak is lehetnek. Az esetek többségében antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, vastartalmú vagy asztma elleni gyógyszerek okozzák őket.

A leggyakoribb gyógyszer, ami a vért folyékonyabbá teszi és eredményezhet ilyen foltokat az az aszpirin.

Ha kapcsolatot vettél észre a gyógyszerszedés és a bőröd állapotának változása között, el kell menned orvoshoz. Lehet, hogy abba kell hagynod a szedését, hogy elkerüld a belső vérzést.

5. Vérbetegség

A vér és az erek betegsége okozhat lilás elszíneződéseket a bőrön. A visszértágulatot, a von Willebrand–Jürgens-szindrómát, a trombocitopéniát vagy a leukémiát gyakran a vérkeringési problémák okozzák.

Ne halasztgasd az orvoshoz látogatást, főleg, ha más aggasztó tünetet is tapasztaltál: fájó és duzzadt lábak, vérző íny, kis hajszálérfoltok a testen vagy orrvérzés.

4. Tápanyagok hiánya

Sokszor nagyon figyelünk arra, hogy a gyerekeink elég vitamint kapjanak, de magunkról megfeledkezünk. Néhány lilás folt lehet a jele annak, hogy a test hiányt szenved valamilyen szükséges elemből.

Például a B12-vitamin részt vesz a vérképzésben, a K-vitamin felelős az alvadásért, a C-vitamin pedig fontos szerepet játszik az új szövetek létrehozásában. Ezek nélkül az erek nagyon sérülékennyé válnak.

Egy másik fontos vitamin a P-vitamin. Enélkül a kollagén termelése lehetetlen, így az erek elvékonyodnak, ami a bőr állapotának romlásához vezet.

A vas egyensúlya szintén nagyon fontos. Ha túl sok vagy túl kevés van belőle, a hajszálerek állapota romlik.

De ne rohanj vitaminokat vásárolni, először nézesd meg, hogy hiányt szenvedsz-e valamelyikből, és javíts az étrendeden.

A P-vitamin forrásai a friss zöld tea, az alma, a sütőtök és a fokhagyma. A K-vitamin megtalálható a banánban, a tojásban, a dióban és a zsíros halakban. B12-vitamin található a májban, a halban, a sajtban és a salátában.

3. Hormonális egyensúlyzavar

A hormonális ingadozások az egyik leggyakoribb ok az ilyen jellegű foltokra. Akkor jelenhetnek meg, ha alacsony a szervezetben az ösztrogén szintje.

Ez előfordulhat menopauza esetén, ha hormonális gyógyszert szedsz vagy ha terhes vagy. Az ösztrogén hiánya jelentősen gyengíti a vérereket, és a hajszálerek falai könnyen megsérülhetnek.

2. Korhoz kapcsolódó változások

Egy szomorú, de természetes ok az orvosok szerint a kor. Vagy a hajszálerek “elhasználódása”. Az érrendszer gyengül a korral, és a szövetek veszítenek rugalmasságukból.

Meg kell jegyezned, hogy a korhoz kapcsolódó lila foltok legtöbbször a lábon jelennek meg. De akár a legkisebb behatásra is megjelenhetnek, amit a fiatal bőr észre sem venne.

1. Cukorbetegség

A cukor az első dolog, ami az embernek eszébe jut, mikor valaki említi ezt a jelenséget. A cukorbetegség negatív hatással van a vérkeringésre, tehát nagyon könnyen megjelenhetnek kékes, lilás foltok. És akár ezek lehetnek is jelei a betegségnek a nagyon korai fázisban.

Más tünetek: gyakran szomjas vagy, a sebeid lassabban gyógyulnak, gyorsan elfáradsz, a látásod homályos, és fehér foltok vannak a bőrödön.

BÓNUSZ: Melyik folt veszélyes és melyik nem?

Az esetek többségében közvetlenül a sérülések után a zúzódások pirossá válnak. Ilyen a vér színe a bőr alatt. Egy idő múlva a test elkezdi lebontani a vért, és a zúzódás fekete, kék vagy akár lila lesz. 5-10 napon belül a sérült területnek sárgának vagy zöldnek kell lennie. És a végső stádium 10-14 nappal a sérülés után van, amikor a terület barna lesz, majd egyre világosabb.

Figyelem: Normális esetben a zúzódások a sérülést követő 2 héten belül eltűnnek. Tehát ha a fentiektől eltérő színt veszel észre vagy a folt nem tűnik el még 2 héttel a megszerzése után sem, el kell menned orvoshoz.

Észrevettél már valaha magadon lilás foltot, amire nem találtál magyarázatot? Mit tettél?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

  1. Nekem ilyen stíriák vannak a bőrömön nem fáj , de elég nagy területen jelent meg voltam orvosnál angiológián azt mondták hordjam ezt a gumizoknit vagy mit de félek az meg elszorítja az ereket
    Elég nagy területen ilyen a lábam és combtól lefelé szerintem nincs is ilyen hosszú zokni
    Mit tegyek?krémektől nem múlik el csak műtét segíthet?
    Takarítok jelenleg lehet hogy a fizikai munkától van?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét