7 dolog, amit soha ne mondj a gyerekednek

0
672

Szülőnek lenni nagy felelősség minden téren, beleértve azt is, hogy milyen szavakat használsz. A bántó mondatok olyan nyomot hagyhatnak a gyerekben, ami hatással lehet a világról alkotott képére vagy az értékrendjére.

Ezek a mondatok negatívan hatnak a gyerekek mentális fejlődésére. Jobb, ha nem mondod ki őket, hanem helyettük máshogy fejezed ki magad.

7. “Hallgass a felnőttekre!”

Ha a gyerek ezt hallja, arra gondol: “Minden felnőtt okos és jó. Ezért azt kell tennem, amit ők mondanak.” Ez pedig nagyon veszélyes, hiszen a gyerek elkezd bízni az összes felnőttben, és eszébe sem jut, hogy nem mindenki akar jót neki.

Ezt mondd helyette: “Hallgass a szüleidre!” Ezzel segítesz neki a kritikus gondolkodás kifejlesztésében és az egészséges bizalmatlanság kialakításában.

6. “Hagyd abba a sírást!”

Ha a gyerek ezt hallja, arra gondol: “Nem szabad kimutatni az érzelmeket. Ha sírok, le fognak szidni.” Úgy fog felnőni, hogy magába zárkózik és elfojtja az érzelmeit. Ezek pedig előbb utóbb agresszióban vagy könnyekben fognak kitörni.

Ezt mondd helyette: “Mondd el, mi bánt.” “Miért sírsz?” Ha elesik vagy megsérül, kérdezd meg tőle: “Azért sírsz, mert fáj vagy mert megijedtél?” Ezzel kikényszeríted a beszélgetést és segítesz neki azonosítani az érzéseit.

5. “Ne légy irigy!”

Ha a gyerek ezt hallja, arra gondol: “Mindenemen osztoznom kell. Semmi nincs, ami csak az enyém.” Idővel ezekből a gondolatokból olyan önfeláldozó viselkedés alakul ki, amelynek során a gyerek háttérbe szorítja saját magát, nem védi meg a saját értékeit, úgy érzi, nem érdemli meg őket.

Ezt mondd helyette: “Megengeded, hogy ez a kisfiú játsszon egy kicsit a játékoddal?” “Nem szeretnétek játékot cserélni egy kis időre?” Adj lehetőséget neki, hogy a saját dolgait ő maga kezelje. Ha nem akar osztozni, ne erőltesd.

4. “Ezt meg kitől tanultad?”

Ha a gyerek ezt hallja, arra gondol: “A szüleim nem tudják, hogy ezt magamtól találtam ki.” A gyerek azt fogja hinni, hogy megúszhatja a büntetést, ha valaki másra hárítja a felelősséget.

Ezt mondd helyette: “Miért csináltad ezt?” Ebből rá fogsz jönni, hogy a dolgot ő maga találta ki vagy valaki biztatására követte el. Adj neki lehetőséget, hogy megmagyarázza.

3. “Nézd, ő milyen jó kislány.”

Ha a gyerek ezt hallja, arra gondol: “Rosszabb vagyok másoknál. Semmi értelme bármivel is próbálkoznom. Úgysem fog sikerülni.” Ha másokhoz hasonlítod, annak negatív hatása lesz az önértékelésére, rögzülni fog benne, hogy ő soha nem fog elérni semmit.

Ezt mondd helyette: “Szeretlek. Ezt te is meg tudod csinálni.” Hangsúlyozd a képességeit, és mutasd meg, hogy hiszel benne. Ne feledd, a te gyereked is egyedülálló és tehetséges.

2. “Otthon megbeszéljük.”

Ha a gyerek ezt hallja, arra gondol: “Lehet, hogy a szüleim meg fognak büntetni. Nem szeretnek engem. Nem akarok hazamenni.” A szülők ezzel fenyegetőnek tűnnek a gyerek szemében, az otthon pedig olyan hellyé válik, ahol a gyerek büntetésre számíthat.

Ezt mondd helyette: “Hadd magyarázzam el, miért vagyok mérges.” Ha hallja az álláspontodat, meg fogja tanulni, hogy a tettei mérlegelésekor vegye figyelembe a te érzéseidet is.

1. “Még túl kicsi vagy ehhez.”

Ha a gyerek ezt hallja, arra gondol: “Én akkor is tudni akarom. Majd megkérdezek valaki mást.” Ha a gyerek kényelmetlen kérdéseket tesz fel neked, de nem kap rájuk kielégítő választ, majd megkapja máshonnan, lehet, hogy egy jóval kevésbé kompetens embertől.

Ezt mondd helyette: “Most még nem tudok erre válaszolni, egy kis időre van szükségem.” Ne verd át a gyereket. Ha kérdez valamit, próbálj válaszolni. Így megőrzöd előtte a tekintélyedet és szavahihető maradsz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét