7 dolog, amiből megtudhatod, hogy valaki szerelmes beléd (Vigyázat: Most keresztülláthatsz az embereken)

0

A szerelem nemcsak mámorossá tesz minket, de nagy hatással van az egész testünkre. Jobban izzadunk, hevesebben ver a szívünk, elpirulunk, hormonális és pszichés változásokon megyünk át. Ezek a tünetek olykor annyira nyilvánvalóak, hogy azonnal rájössz belőlük, ha valaki szerelmes beléd, még akkor is, ha ezt minden módon próbálja leplezni.

Összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyekből könnyebben rájöhetsz, hogy szerelmes lettél, vagy hogy másvalaki hogyan érez irántad.

7. Hormonális változások

Az erős érzelmekért egy sor hormon felelős. Ezeknek a hormonoknak a felszabadulása kelti bennünk a romantikus érzéseket és a szenvedélyt, amit nem igazán tudunk kontrollálni. De a szerelem jelei a férfiaknál mások, mint a nőknél.

A férfiak romantikusabbá, gyengédebbé és figyelmesebbé válnak az oxitocintól, míg a nők nagyon energikusak lesznek és a libidójuk a csúcson tombol a tesztoszteron miatt. A hormonok azonban hamarosan visszatérnek eredeti szintjükre, ekkor a nők hiányolni fogják a figyelmet, a férfiak pedig az intim együttléteket keveslik.

6. Megváltozik a hang

A testünkben végbemenő változások nem érnek véget akkor, mikor a szerelem szenvedélyes szakasza lezárul. A hangunk például még ezután is más marad. Egy tanulmány szerint, mikor a nők a párjukhoz beszélnek, a hangjuk lágyabb és magasabb lesz. Egy másik kutatás szerint a nők manipulálják is a hangjukat, hogy az mélyebb, rezgőbb és ezáltal vonzóbb legyen.

A férfiak viszont ösztönösen jobban kedvelik azokat a nőket, akiknek a hangja magasabb, nőiesebb. Ennek oka az ösztönökben keresendő: a magasabb hang a férfiak számára gondoskodóbb, megbízhatóbb női személyiséget sugall, aki készen áll egy hosszú kapcsolatra. A mélyebb hangot a férfiak csak fizikailag tartják vonzóbbnak, általában csak szexuális vonzalmat vált ki belőlük.

5. Kontrollálhatatlan elpirulás

Ha álmaid férfija/nője szembejön veled és rád mosolyog, te fülig pirulsz és semmit sem tehetsz ellene.

A pszichológusok azt találták, hogy az elpirulás valójában hasznos és még vonzóbbá tesz. Egyes elméletek szerint természetes reakció a lepleződéstől való félelemre. Egy kutatásban arról kérdezték az embereket, hogy milyen helyzetekben pirultak el. Az eredmény azt mutatta, hogy a pirulás többnyire a nagyon személyes dolgokkal és nem a kínos szituációkkal kapcsolatosan jelentkezik. Valószínűleg egy pszichés reakció arra a sokkra, hogy a titkunk kitudódhat. De hogyan lehet ez vonzó mások számára? Egyszerű: ilyen esetekben a piros arc elárulja, hogy szeretnénk elkerülni mások figyelmét, ez pedig egy félénk és nem nárcisztikus ember benyomását kelti. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a pirulást megjátszani sem lehet, elmondhatjuk, hogy ez az egyik legőszintébb emberi reakció.

4. A férfiak csontjai erősebbé válnak

Jó hír a férfiaknak: tanulmányokban kimutatták, hogy a házas vagy tartós kapcsolatban élő férfiak (főleg a 25 év felettiek) csontjai erősebbek és egészségesebbek lesznek. De azt is bizonyították, hogy a házasság vagy a kapcsolat boldogabb, ha a nő gondoskodó és támogató. A kísérlet során rájöttek, hogy ha egy nő nem odaadó, akkor a csontok nem lesznek erősebbek.

3. Kitágult pupillák

A kapcsolat kezdetén a szemeknek igen fontos szerepük van. A szem mozgása és változásai szintén megbízható információkat szolgáltatnak arról, hogyan érezzük magunkat a szerelmünk társaságában.

Tudósok bizonyították, hogy a pupillák kitágulása nemcsak a fény miatt történik, de az érzelmi állapotunkat is tükrözi. A szerelmesek ezért néznek egymás szemébe. Tudat alatt próbálják a másik érzelmeit feltérképezni a tekintetén keresztül.

2. Fájdalmas állapot

Zavartság, idegesség, kedélyhullámzás, étvágytalanság, fáradtság. Ezek mind a szerelem tünetei. A testünk így tudatja velünk, hogy erős érzelmeink keletkeztek.

A kortizol nevű stresszhormon az egyik oka a szenvedésünknek, mivel ha valaki szerelmes lesz, rengeteg érzelmet és óriási stresszt is átél. A gyomrunkban az erek megfeszülnek, hányingerünk lesz. Ezek a kellemetlen tünetek aztán szépen eltűnnek, ahogyan a kapcsolat stabilabbá válik. De időnként még visszatérnek, például az esküvőkor vagy ha valami elromlik a kapcsolatban.

1. Szupererők

Biztosan te is hallottál már olyanról, hogy az emberek vészhelyzetben hihetetlen dolgokat képesek megtenni. Az anyák autókat emelnek meg saját két kezükkel, hogy kiszabadítsák a gyermeküket.

A félelem és a szeretet valójában szupererővel ruháznak fel minket. Szupererőre pedig nemcsak a szülők, hanem a szerelmesek is szert tesznek. Ennek oka az oxitocin, ami a szervezetünkben felszabadul, mikor szerelmesek leszünk, és ez növeli a fájdalomküszöbünket is. Az emberek ilyenkor ezért érzik magukat erősnek, és ezért lennének képesek bármire a szerelmükért.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét