7 árulkodó tény Benedict Cumberbatch-ról

0

Benedict Cumberbatch neve egyet jelent a karizmával és a tehetséggel. Az egyik leglenyűgözőbb figura, aki Nagy-Britannia gazdag művészeti hagyományaiból származik. Kitörölhetetlen nyomot hagyott a mozivásznon és a tévéképernyőn olyan ikonikus karakterek alakításával, mint Sherlock Holmes vagy Dr. Strange. Ezek a szerepek tették világszerte ismertté, megszilárdítva hírnevét a legfigyelemreméltóbb színészek között.

A BBC Sherlock című sorozatában Cumberbatch formálta meg Sherlock Holmes karakterét, és újradefiniálta azt, ahogyan az ikonikus nyomozót a nézők eddig ismerték. Az ő interpretációja behozta Holmest a 21. századba, hangsúlyozva a karakter páratlan intelligenciáját, különcségét és éles eszét. Nem túlzás azt állítani, hogy Cumberbatch alakítása Sir Arthur Conan Doyle legendás nyomozójának alfája és omegája lett.

A Marvel-univerzumban Benedict Cumberbatch neve összefonódott a titokzatos Dr. Strange, az arrogáns és briliáns idegsebészből lett varázsló karakterével. Ezzel a szerepével is világszerte elbűvölte a közönséget. Cumberbatch könnyedén testesíti meg a karakter összetettségét, és zökkenőmentesen válik szkeptikus tudósból a misztikus birodalmak őrévé.

Ikonikus szerepein túl Benedict Cumberbatch azért is olyan népszerű, mert képes intelligenciával és mélységgel megtölteni a karakterek széles skáláját. Előadásai bizonyos kifinomultságot és eleganciát árasztanak, akár Alan Turing szerepében látjuk a Kódjátszma című filmben, akár Julian Assange karakterében A WikiLeaks-botrány című filmben. Sokoldalúsága a bizonyítéka kivételes színészi tehetségének, megmutatja, hogy képes hitelesen megformálni a legkülönbözőbb karaktereket.

Nem lehet beszélni Cumberbatch-ról anélkül, hogy ne említenénk jellegzetes, mélyen zengő hangját. Hangját gyakran nevezik “zengőnek” és “dallamosnak”, olyan egyedülálló hangszere ez, ami további mélységekkel képes gazdagítani előadásait. Függetlenül attól, hogy dokumentumfilmeket narrál, animációs karaktereknek kölcsönzi vagy erőteljes monológokat ad elő, Cumberbatch hangja művészi identitásának összetéveszthetetlen és felejthetetlen részévé lett.

Benedict Cumberbatch korai művészi fejlődése és karrierjének kezdete.

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch, akit a világ csak Benedict Cumberbatch néven ismer, 1976. július 19-én született Londonban. Művész családból származik. Szülei, Timothy Carlton és Wanda Ventham mindketten kiváló színészek voltak, ami kétségkívül befolyásolta Benedict kapcsolatát a színház és a film világával.

A Londonban felnövő Cumberbatch a neves Harrow iskolába járt, ahol a színjátszás iránti szenvedélye kezdett kibontakozni. Iskolai előadásokban szerepelt, a mesterséghez való tehetsége már korán megmutatkozott. A színjátszás mellett más területek iránt is érdeklődött, rövid ideig a jogi pályát is fontolgatta.

Miután befejezte az iskolát, Cumberbatch a manchesteri Victoria Egyetemen folytatta tanulmányait dráma tagozaton. Színészi készségeinek csiszolása iránti elkötelezettsége ekkor vált nyilvánvalóvá, hiszen különféle színházi produkciókban sokféle szerepet vállalt. Elkötelezettségét és tehetségét hamar felismerték, alakításaival a kritikusok elismerését is kivívta.

Egyetem után tovább finomította színészi képességeit, és beiratkozott a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémiára. Itt hivatalos képzésben részesült, és továbbfejlesztette magát a színjátszás területén. Az itt eltöltött idő szilárd alapot és a színjátszás mélyebb megértését biztosította számára.

Benedict karrierjének kezdetét színházak, a televízió és a filmes munkák jellemezték. A brit színházakban olyan produkciókban játszott és szerzett elismerést, mint a Hedda Gabler vagy a Rinocérosz. Televíziós megjelenései közül említést érdemelnek a Bársony nyalóka és A negyedik X című sorozatok.

Szerinte a vezetékneve úgy hangzik, “mintha valaki pukizna egy kád vízben”.

Karrierje korai szakaszában Benedict Cumberbatch eléggé aggódott amiatt, hogy jellegzetes vezetékneve milyen hatással lesz kezdődő pályafutására. Ez a dilemma késztette arra, hogy Benedict Carlton álnéven induljon színészi útjára. Ez egy olyan döntés volt, ami utólag visszagondolva egyszerre árulkodik szerénységéről, és talán egy csipetnyit az önmarcangoló humoráról is.

Hogy születési neve helyett a Benedict Carlton név mellett döntött, megmutatta, hogy kezdetben félt attól, hogy a közönség és a szakma milyen fogadtatásban részesítik. Úgy érezhette, hogy a Cumberbatch vezetéknév szokatlan, sőt komikus, és valószínűleg nem illik azokhoz a komoly és sokoldalú szerepekhez, melyekre vágyott. A Carlton név választása tudatos erőfeszítést jelentett arra, hogy a valódi nevével szembeni fenntartásokat megelőzze.

Benedict őszinte megjegyzést tett a vezetéknevével kapcsolatban. Szerinte a Cumberbatch név úgy hangzik, “mintha valaki pukizna egy kád vízben”. Ez jól mutatja, hogy milyen mértékben kérdőjelezte meg, hogy egy ilyen névvel valóban ütőképessé tud-e válni egy ilyen iparágban. Az ügynökök azonban azért vannak, hogy útmutatást adjanak és perspektívát mutassanak. Cumberbatch ügynöke bölcsen meggyőzte őt arról, hogy tartsa meg születési nevét és maradjon Benedict Cumberbatch.

Szerencsére meg is fogadta ezt a tanácsot. Valódi identitásának és igazi nevének felkarolásával nem csak önmagához maradt hű, de utat nyitott afelé is, hogy ez a név a tehetség és a páratlan siker szinonimájává váljon a szórakoztatóiparban.

Benedict Cumberbatch útja a névváltoztatási szándéktól a híressé válásig bizonyítja, mennyi hitelességet és kiválóságot tesz bele mesterségébe. Az a képessége, hogy leküzdötte a nevével kapcsolatos kezdeti kétségeit és globális ikonná tudott válni, tükrözi azt a magabiztosságot és rugalmasságot, amely meghatározta figyelemre méltó karrierjét.

Büntetőjogi ügyvéd akart lenni.

Benedict Cumberbatch kezdeti céljai nem a színészi szakmával voltak kapcsolatosak, ugyanis büntetőjogi ügyvéd akart lenni. Színészcsaládba született, szüleinek komoly hírneve volt a szakmában, útja a színjátszás felé mégsem volt egyértelmű. Szülei, akik jól ismerték a színészi élet kihívásait, arra ösztönözték, hogy egy stabilabb és szokványosabb szakmát válasszon.

Cumberbatch-ot a jogi pálya érdekelte, álma az volt, hogy büntetőjogi ügyvéd legyen. A meggyőzés, a történetek előadása és a jogi eljárásokban rejlő drámai fordulatok vonzották. A jogi pályáról alkotott elképzelése összecsengett a színészet iránti szenvedélyével, mivel párhuzamot látott a két terület között.

Korai karrier elképzeléseiről szólva Cumberbatch megjegyezte: “Szerettem volna a bírósági előadást, a meggyőzést, a történetmesélést és minden egyebet. Ez gyönyörűen párhuzamba állítható a színjátszással, rengeteg, frusztrációval teli, amatőr dráma zajlik a bíróságokon. Szerintem sok ügyvéd amatőr színtársulatokban lép fel, és nagyon jó színészek.” Ez a nézőpont is megmutatja, hogy milyen nagyra tartja a jogi és a színházi világ teátrális aspektusait.

Bár Benedict Cumberbatch kezdetben jogi karrierre vágyott, a sorsnak más tervei voltak vele. A színjátszás világa felé vitte az útja, ahol kimagasló sikereket ért el kivételes tehetsége révén.

Egy évig tanított angolt Indiában.

Benedict Cumberbatch életének egy sorsdöntő szakaszában olyan utazásra indult, ami nagyban átformálta látásmódját. Ahelyett, hogy hagyományos tevékenységeket választott volna, úgy döntött, Indiába megy önkéntesnek angolt tanítani Dardzsilingbe. Ez a döntés nemcsak kalandvágyó szellemét tükrözte, de lehetővé tette számára azt is, hogy egy fantasztikus kulturális betekintést nyerjen.

Nemcsak a tanítás szempontjából volt ez különleges élmény, de a meditáció és a spiritualitás szempontjából is, ami iránt Cumberbatch mélyen elkötelezett. Egy láma és egy sokszínű csoport társaságában vonult el, ez az élmény pedig átformálta és örök nyomot hagyott rajta. A himalájai környezet békéje a láma bölcsességével új dimenziók irányába nyitotta ki az elméjét.

Életének e meghatározó szakaszát úgy írta le, mint egy lebegést. Ez az önfelfedezés és megvilágosodás időszaka volt számára, ami a későbbiekben is hatással volt meglátásaira és döntéseire, úgy a személyes, mint a szakmai életében. Ez az indiai spirituális utazás még mélyebb rétegeket tárt fel egyébként is sokrétű személyiségében, hozzájárulva ahhoz, hogy kialakuljon az a megfontolt és befelé forduló egyénisége, amit ma ismerünk.

A BBC-nek eleinte kétségei voltak Cumberbatch vonzerejével kapcsolatban, nem gondolták, hogy elég “szexi” ahhoz, hogy eljátssza Sherlock Holmes karakterét.

Hogy a BBC Sherlock című sorozatának címszerepét Benedict Cumberbatch-ra osztották, azt ma már zseniális húzásnak tekintik, ám akkoriban némi szkepticizmussal fogadták. A BBC-nek kezdetben fenntartásai voltak Cumberbatch-csal kapcsolatban, mert úgy vélték, nem felel meg a “szexi” Sherlock Holmesról alkotott előzetes elképzeléseknek.

Mikor Benedictet választották az ikonikus szerepre, arra sokan felvonták a szemöldöküket, és érkeztek humoros reakciók is. Az ötlet, hogy a BBC egy jóval hagyományosabb értelemben vonzónak számító színészt keresett egy ilyen intellektuális karakterhez, ma már viccesnek tűnik, tekintettel arra, hogy Cumberbatch milyen varázslatosan alakította a szerepet.

A Sherlock Chronicles című könyv bepillantást enged a kulisszák mögé. A következő részletben pedig a társszerző Steven Moffat, a producer Sue Vertue és Benedict Cumberbatch beszélnek arról, miért őt választották a szerepre.

“Csak egyetlen személyt vettünk figyelembe Sherlock Holmes szerepének betöltésére, ez pedig Benedict Cumberbatch volt. Sue és én korábban már láttuk őt a Vágy és vezeklés című filmben, és ő rögtön felismerte, hogy alkalmas lenne a szerepre.”

“Mark is ismerte őt, és miután beszéltünk, mindannyian egyetértettünk abban, hogy ő kitűnő választás – folytatta Moffat. – Ezután Benedict részt vett nálunk egy meghallgatáson, és miután láttuk az előadását, világossá vált, hogy nem is kell más lehetőségeket vizsgálni. A megjelenése, a hangja és a modora kifogástalanul illett a karakterhez.”

Steven Moffat azonban elárulta, mi volt a BBC kezdeti reakciója a választásukra: “Te egy szexi Sherlockot ígértél nekünk, nem pedig őt.” Ez rávilágít arra, hogy a válogatások néha szembeszállnak a hagyományos elvárásokkal, és olyan ikonikus alakításokat eredményezhetnek, melyek újradefiniálják a kedvenc karaktereink értelmezését. Benedict Cumberbatch alakítása Sherlock Holmesként azóta legendássá vált, bizonyítva, hogy a “vonzó” sokféle formát ölthet a szórakoztatóiparban.

Bár a BBC nem tartotta szexinek, olyan különleges kinézettel rendelkezik, amit nem sokan mondhatnak el magukról.

Benedict Cumberbatch egy különleges és teljesen ártalmatlan genetikai mutációval rendelkezik, amitől más a tekintete. Ez a központi és szektorális heterokrómia, melynek következtében mindkét szemén látható a jelenség, hogy több szín elegánsan olvad össze, mesés hatást keltve. Ha közelről megnézzük, mindkét szemében észrevehetjük a kék, a zöld és az arany színeket.

Ami azonban igazán különleges Cumberbatch szemében, az az, hogy a bal szemében jellegzetes barna szeplők vannak. Ez a sajátos tulajdonság szintén a heterokrómia egyik fajtájának jellegzetessége, a genetikai jelenség egy viszonylag ritka változata. Ez még tovább fűszerezi az egyébként is izgalmas tekintetét, ami nemcsak a lelkére ablak, de azt is megmutatja, hogy az emberi genetika milyen csodálatosan összetett és sokszínű tud lenni.

A heterokrómia már önmagában is rendkívül ritka állapot, ami a világ népességének kevesebb mint 1%-át érinti, azaz az egész világon kevesebb mint 78 millió ember rendelkezik vele. Ha összehasonlítjuk ezt a leggyakoribb szemszínnel, a barnával, ami az emberek 70-80%-ának, azaz kb. 6,4 milliárd embernek van a Földön, még nyilvánvalóbbá válik ennek az állapotnak a különleges mivolta.

Benedict Cumberbatch szemei arról tanúskodnak, hogy a genetika milyen egyediséget képes adni az embernek, fokozva ezzel a vonzerejét.

Cumberbatch elkötelezett a méltányosság és a nemek közti egyenlőség elvei iránt. Nem hajlandó részt venni olyan projektben, melyben a női sztárok nem kapnak ugyanannyi fizetést.

Az egyenlő fizetés problémája a szórakoztatóiparban, főleg Hollywoodban az elmúlt években kiterjedt vitatémává vált. Az iparág egyik kiemelkedő alakjaként Benedict Cumberbatch a fizetési és a nemi egyenlőség egyik szószólójaként lépett fel, és félelem nélkül fejezte ki a kérdéssel kapcsolatos álláspontját. Egyértelműen kijelentette, hogy nem vesz részt olyan projektben, melyben női színészkollégái nem kapnak férfi társaikkal egyenrangú javadalmazást, ezzel is hangsúlyozva elkötelezettségét a méltányosság és az inkluzivitás elve mellett.

Cumberbatch kiállása az egyenlő bérezés mellett túlmutat a puszta szavakon, hiszen a feminizmus alapelveibe vetett, mélyen gyökerező hitét tükrözi. Saját szavaival így beszélt erről: “Az egyenlő fizetés és az egyforma hely az asztalnál a feminizmus központi alapelvei.” Ez a kijelentés alátámasztja, hogy Cumberbatch tisztában van annak a fontosságával, hogy az egyenlő bérezésnek és az egyforma lehetőségeknek milyen fontos szerepük van a nemi egyenlőség megvalósításában.

Ezeknek az alapvető értékeknek a támogatásával hozzájárul a nemek közti egyenlőségről szóló, szélesebb körű párbeszédhez Hollywoodban, befolyását és platformjait pedig arra használja fel, hogy támogassa a befogadást és a változást Hollywoodban.

Benedict szülei a Sherlockban a való életben is a szülei.

Timothy Carlton és Wanda Ventham tapasztalt színészek, akik ismerik a szórakoztatóipart, a televízió és a filmek világát. A rendkívül népszerű Sherlock sorozat új nézői számára ez a két színész még különlegesebb jelentőséget kapott azáltal, hogy ők alakították a zseniális nyomozó, Sherlock Holmes és rejtélyes testvére, Mycroft szüleit.

A Sherlockban való szereplésük izgalmas aspektusa a különleges családi dinamikában rejlik. Bár nem ritka, hogy a színészek együtt szerepelnek igazi családtagjaikkal a képernyőn, az annál inkább ritkaságnak számít, hogy a saját gyermekük szüleit játsszák, mint pl. Benedict Cumberbatch esetében. Ez a nem mindennapi családi kapcsolat extra hitelességet adott a sorozatnak, mivel Timothy Carlton és Wanda Ventham ugyanolyan odaadással és profizmussal alakították ezeket a szerepeket, mint bármilyen más produkcióban.

A felszín alatt azonban ennek a családi együttműködésnek volt összetettebb oldala is. Cumberbatch bevallotta, hogy a szüleivel való közös munka nem volt zökkenőmentes. Hogy az élmény idegtépő volt számára, az abból fakadt, hogy mindannyian profi színészek, és mindegyikük a saját egyedi képességét és szakértelmét adta bele a produkcióba.

Végül azonban a családi triónak sikerült felülemelkednie a kihívásokon, és olyan kémiát hoztak létre a képernyőn, ami Cumberbatch saját szavaival élve nem volt más, mint zseniális és fantasztikus. A mesterségük iránti közös elkötelezettségük, valamint a személyes és szakmai határok túllépésére való képességük jól példázza szerepeik iránti odaadásukat, ami végső soron hozzájárult a sorozat sikeréhez, és megszilárdította helyüket a színészvilág megbecsült alakjaiként.

Benedict Cumberbatch kivételes színész, aki kitörölhetetlen nyomot hagyott a mozi világában. Mestersége iránti elhivatottsága, figyelemre méltó sokoldalúsága és azon képessége, hogy el tud merülni a karakterekben, igazi óriássá teszi őt a filmiparban.

Cumberbatch jelenléte a képernyőn és a mozivásznon egyaránt kivívta a rajongók és a kritikusok elismerését. Az olyan ikonikus karakterek megformálása, mint Sherlock Holmes és Doctor Strange, megmutatja, milyen sokrétű, és hogy képes életet lehelni az összetett szerepekbe is.

Cumberbatch a szerepein túlnőve igazi kulturális ikonná vált, hírnevét pedig arra használja, hogy globálisan is fontos kérdésekre világítson rá, például a menekültek ügyére. Benedict Cumberbatch hozzájárulása a filmművészethez kétségtelenül szórakoztatja, egyben inspirálja is a következő generációkat, megerősítve a filmtörténet igazi nagy alakjaként elfoglalt helyét.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét