6 tipp a modern konyha kialakításához

0

A konyha kialakítása, felújítása során sok szempontot figyelembe kell vennünk. Fontos, hogy praktikus, kellően tágas, korszerű eszközökkel berendezett legyen, és a stílusosság sem elhanyagolható tényező. Aki már valaha nézett szembe ezzel a feladattal, tudja, hogy mennyi erőfeszítést igényel, és hogy csillagászati összegek költhetőek el erre a célra akár egyetlen délután alatt.

Ha a következő néhány tippet észben tartod, lesz támpontod a modern konyha tervezése során.

1. Tér

A modern konyha egyik legfőbb jellemzője, hogy tágas vagy legalább a nagy tér illúzióját kelti különböző praktikák segítségével. Hogy ezt elérd, először azt kell átgondolnod, hogy milyen alakú konyhabútort szeretnél. U alakú bútor csak abban az esetben ajánlott, ha valóban van elegendő hely. Az L alakú egy kisebb konyhában is megfelelő lehet. Ha viszonylag szűkös a rendelkezésre álló terület, az egyfalas konyhabútor a megoldás.

Konyhaszigettel elválaszthatod a nappalit és a konyhát, és ha bárszékeket is teszel mellé, akkor nagyon modern hatást érhetsz el.

2. Színek

A fehér örök klasszikus. Ha valaki nem szeretne melléfogni, válassza ezt. Nagy terek esetében gondolkodhatsz sötét színekben is, például feketében vagy sötétzöldben. Ezeket fel lehet dobni például különböző tónusú fa felületekkel.

Fontos, hogy a konyha és az étkező színekben passzoljon egymáshoz, az asztallap és a munkalap a konyhában ugyanolyan színű vagy egymáshoz illő legyen.

3. Anyagok

Manapság nagyon felkapottak a magasfényű konyhabútorok. Ha az ajtajain vannak fogantyúk, azok gyakran fémek, de az is nagyon gyakori, hogy egyáltalán nem tesznek az ajtókra fogantyút, hanem azok egy bizonyos pontra irányuló nyomással nyithatóak és csukhatóak. A munkalap lehet gránit, de akár tömör fa is. A lényeg, hogy vastagabb, jó minőségű és strapabíró legyen.

4. Egyszerűség

A modern konyha neked való, ha szereted az egyszerűséget. Ahogy az előbb is említettük, gyakran még a fogantyúk sem törik meg a konyhabútor ajtajainak letisztultságát, egységességét. Ha ilyen konyha a vágyad, a lakberendezők azt tanácsolják, hogy a lehető legtöbb dolgot – például a kisebb konyhai gépeket – próbáld meg elrejteni a szekrényekben.

5. Okos eszközök

Egy valóban okos konyha csaknem futurisztikus hatást kelt. Ma már van olyan hűtő, amibe kamerát szereltek, így a mobilod segítségével ellenőrizheted, hogy munkából hazafelé be kell-e ugranod tejért. De vannak okos sütők is, akiket a mobilodról bekapcsolhatsz, vagy akár olyan is, ami receptet ajánl. Vásárolhatsz olyan elszívót, ami képes arra, hogy automatikusan bekapcsol, ha használod a főzőlapot. Ugyanígy vannak okos kávéfőzők, porszívók stb.

6. Dekoráció

Az modern konyhákban nemigen látni gondosan kiakasztott konyharuhákat vagy a polcokon sorakozó színes bögréket. Persze kifinomult kiegészítőkkel így is feldobhatod, de azok stílusban mindenképp passzoljanak a konyhába.

BÓNUSZ: A jövő konyhái reméljük ennél azért otthonosabbak lesznek.

Neked milyen stílusú konyha a kedvenced? Valamit máshogy csinálnál, ha most kellene megtervezni a konyhád?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét