6 tipp a jó szokások megtartásához, hogy ne add fel félúton

0

A jó szokások megtartása nagyobb erőfeszítést igényel, mint hinnénk. A rossz szokásokkal ellentétben ezekhez sokkal több elszántságra és kitartásra van szükség.

Szeretnénk megosztani 6 tippet, ami segít a jó szokások megőrzésében.

1. Tisztázd magadban, hogy miért akarod megtartani az adott szokást és hányszor származik belőle előnyöd.

Ha nincs rá erős okod, szinte biztos, hogy nem fogod tudni megtartani. Határozd meg az okot, amiért szeretnéd megőrizni a jó szokást. Gondold át, mit akarsz elérni azzal, hogy az életed részévé teszed.

2. Csak 21 napig tartsd be.

Ha az jár a fejedben, hogy egy szokást életed végéig meg akarsz őrizni, az egyszerre túl soknak tűnhet. Mi lenne, ha csak 21 napig próbálnád követni? 21 nap elegendő az új szokások kialakításához, de a megtörésükhöz is. Ha a 21. nap végén elégedetten nyugtázod, hogy sikerült tartanod magad az elhatározásodhoz, könnyebb lesz folytatni a jövőben is.

3. Illeszd be az új szokást a napirendedbe.

Ha nem szerepel a napirendedben, valószínűleg az utolsó dolog lesz, amire odafigyelsz. Ha viszont felírod magadnak, minden alkalommal eszedbe jut, mikor a naptáradra nézel, és arra is tudsz figyelni, hogy semmilyen más dolgot ne időzíts arra az időpontra.

4. Társíts hozzá más szokást.

A legtöbb szokáshoz kapcsolódik egy másik. Például ha ezentúl korán akarsz kelni, logikus, hogy a korán lefekvés szokását is magadévá kell tenned. Az új szokásodhoz határozz meg ilyen kapcsolódó szokást, és iktasd ki az életedből azokat a dolgokat, amik akadályt képeznek.

5. Vázold fel a lehetséges nehézségeket.

Teljesen normális, ha nehézségekkel vagy akadályokkal találod szemben magad, miközben új szokást akarsz elsajátítani. Például egy családi összejövetel jön pont akkor, mikor elkezdted a fogyókúrát, vagy egy esős időszak, mikor elhatározod, hogy elkezdesz a szabadban edzeni. A lényeg, hogy előre számolj a lehetséges problémákkal, így fel is tudsz rájuk készülni, lesz B terved.

6. Kövesd nyomon a szokásaidat.

Ez erős motivációt ad a folytatáshoz, hiszen visszaigazolás magadnak arra nézve, hogy felelősen meg tudod csinálni, amit elhatároztál. 21 napon át kövesd nyomon az új szokásodat. Ha az adott napon megtetted, amit kellett, pipáld ki a naptárban. Ha kihagytad, tégy egy x-et. Így könnyedén a napi rutinod részévé válik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét