6 tipp a fehér és egészséges fogakért

0

A felnőttek több mint 90%-ának vannak lyukas fogai. Ez úgy hangzik, mintha a fogszuvasodást el sem tudnánk kerülni. Pedig a szakemberek tippjeit követve megmenthetjük a fogainkat, legalábbis meghosszabbíthatjuk az élettartamukat.

A következő 6 tipp segítségével te is egészséges fogakkal mosolyoghatsz.

1. A kávét és a teát tejjel idd.

A kávé nagyon savas tud lenni, főleg, ha feketén isszuk. Ha mindennap kávézol, a fogzománcod egyre vékonyabb lesz tőle. A fekete kávé ráadásul el is színezi a fogakat a benne lévő tanninok miatt.

Jó megoldás, ha tejjel iszod a kávét, és ugyanez érvényes a fekete teára is.

2. Ne moss fogat rögtön kávé és tea fogyasztása után.

A szakértők szerint nem érdemes keverni a kávét és a fogkrémet. A legjobb, ha kávézás előtt 30 perccel mosol fogat. Ha utána szeretnél fogat mosni, akkor várj legalább 1 órát. Savas összetételük miatt a kávé és a tea lebontja a fogzománcot.

A legjobb, ha ezt a szabályt nem csak ivás után, de étkezés után is követed.

3. Evés után igyál fluoridos vizet.

A nyálnak fontos szerepe van fogaink egészségének megőrzésében is. A kávé és az ételek csökkentik a nyáltermelődést. Evés után igyál több vizet, a legjobb, ha olyan vizet fogyasztasz, ami fluoridot tartalmaz. Ez gátolja a fogszuvasodást és erősíti a fogakat.

4. Fogselymezés fogmosás előtt.

A fogselyem rendszeres használata sokat tehet a rossz lehelet és egyes betegségek ellen, hiszen eltávolítja a lerakódásokat. A szakemberek szerint fogmosás előtt ajánlott használni a fogselymet, nem pedig utána. Ennek segítségével a nehezen hozzáférhető helyeket is elérheted.

5. Ugyanúgy használd a fogselymet mindennap.

A fogselyem használatába vezess be rutint. Kezdd a felső fogsorral, balról jobbra haladj. Ezután ugyanígy menj végig balról jobbra az alsó fogsorodon.

6. 20 percig rágózz.

Ha már rágózol, közvetlenül étkezés után tedd, és cukormentes rágóval. Rágd kb. 20 percig, hogy fokozd a nyáltermelődést és az étkezés után a szádban maradt savakat kimosd.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét