6 pszichológiai kísérlet, aminek rendkívül váratlan eredménye született

0

Vannak határai az átlagember képességeinek, vagy mindannyian hajlamosak vagyunk az őrületre?

Átnéztünk néhány olyan kísérletet, ami mindent a feje tetejére állított azzal kapcsolatban, amit az emberi elméről tudunk. Az emberek tele vannak meglepetésekkel.

1. kísérlet: Ki fog életet menteni: a tömegben valaki vagy a járókelő?

A kísérlet során a tesztalanyok mindannyian egy épületben voltak. A színész azt tettette, hogy epilepsziás rohama van. Az eredmények szerint minél több ember van egy helyiségben, annál kevésbé valószínű, hogy valaki segíteni fog.

Megállapítás: Egy járókelő sokkal valószínűbb, hogy segít vészhelyzet esetén, mint a tömegben akárki. Az utóbbi esetben az emberek inkább csak együttérzéssel nézik a történéseket.

2. kísérlet: Melyik a színésznő és melyik a skizofrén beteg?

95 pszichológiai szakértőt két csoportra osztottak, és meg kellett hallgatniuk egy hangfelvételt egy színésztől. Az első csoport a hallottak alapján küszködött a diagnózis felállításával. A második csoport, miután azt mondták nekik, hogy az illető őrült, skizofréniát diagnosztizált. A színész valójában mentálisan egészséges volt, csupán eljátszotta egy örült ember beszédét, állítja a tanulmány.

Megállapítás: A bal oldali képen Zelda Fitzgerald regényírónő látható, aki skizofréniában szenvedett, de kívülről egyáltalán nem különbözött a többi kreatív, mentálisan stabil nőtől a korában.

3. kísérlet: Mennyibe kerül egy vélemény: sokba vagy kevésbe?

Néhány diáknak felvetették, hogy írjanak egy esszét, amiben megvédenek néhány rendőrt, akik véget vetettek egy tanulók által szervezett tüntetésnek. A munkájukért 0,50 és 10 dollár közötti jutalmat ajánlottak. Minden tesztalany kitöltött egy kérdőívet, ami a rendőrök iránti hozzáállásukat határozta meg. Azok a diákok, akik 0,50 dollárt kaptak, nagyobb szimpátiát tápláltak a rendőrség iránt, mint azok, akik 10 dollár jutalomban részesültek.

Megállapítás: A nagyobb összeget a tanulók megvesztegetésként értékelték, míg a kevesebbet a munkájuk valódi elismeréseként.

4. kísérlet: Valótlan emlékek: igazából mi történt?

A tesztalanynak mutattak egy balesetet ábrázoló képet, aztán kérdéseket tettek fel vele kapcsolatban. A kérdésekben szándékosan összekuszálták a tényeket, hogy összezavarják a tesztalanyt, és hogy annak a benyomását keltsék, hogy valami teljesen más szerepelt a képen. Az eredmény az lett, hogy az alany új, valótlan emlékeket kreált a látottakról.

Megállapítás: A kísérlet kétségeket ébresztett a tanúvallomásokat illetően, mivel kiderült, hogy azok gyakran eltérnek a valóságtól.

5. kísérlet: Szabadság egyenlő tökéletes világ vagy káosz?

Egy nő mozdulatlanul ült a terem közepén. Mellette volt egy asztal, azon 72 tárgy, köztük egy rózsa, egy toll, néhány olló és egy pisztoly. 6 órára a közönség tagjai bármit választhattak ezek közül, és annak segítségével azt csinálhattak a nővel, amit csak akartak. Viszonylag rövid idő után az emberek elkezdtek agresszívan viselkedni, rángatták a ruháját, levágták a haját, korbáccsal ütötték. Egy ember még megölni is megpróbálta, egy másiknak kellett megállítania.

Megállapítás: A kísérlet igazolta, hogy nagyon kevés is elég ahhoz, hogy egy ember szörnyeteggé változzon. És ehhez csak az kellett, hogy a normál viselkedés összes szabályát eltöröljék.

6. kísérlet: Melyik ember őrült?

7 ember eljátszotta, hogy pszichiátriai eset, és megpróbálta magát kórházba juttatni. Mindegyikük esetében megállapították az elmebajt, és kezelést kaptak. Később az egyik álbeteg, aki egy híres pszichológus volt, publikált egy cikket, amiben felfedte, hogy ő és a többiek imitálták a tüneteket. Ez kétségbe vonta a pszichiátriai diagnózisok megbízhatóságát.

A pszichológus azt állította, hogy további álbetegeket küld abba a bizonyos kórházba a következő 3 hónap során, hogy lássa, be tudják-e juttatni magukat. Ezalatt az idő alatt az orvosok 41 “szimuláló” beteget fedeztek fel, de valójában a pszichológus egyetlen embert sem küldött az intézménybe.

Megállapítás: A kutatás azt mutatja, hogy a pszichiátriai intézményben dolgozó orvosok ott láttak elmebajt, ahol akartak, és tökéletes mentális egészséget állapítottak meg olyanoknál, akiknek problémáik voltak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét