6 ok, amiért a gyerekek hisztije tulajdonképpen jó dolog

0

Ha eddig azt hitted, a hiszti a szülőség legrosszabb része, most meg fogsz lepődni. A gyerekek valójában jól teszik, hogy hisztiznek. Furcsának tűnik, de a hiszti és a sírás hasznos a gyerek pszichés fejlődése szempontjából. Ha megváltoztatod a hisztihez való hozzáállásodat, talán sikerül jobban megértened a gyermekedet és erősebb gyerek-szülő kapcsolatot kialakítani vele.

Megvizsgáltuk a gyerekek hisztijeinek előnyeit.

1. Ilyenkor tanulja, hogyan kezelje a csalódást okozó helyzeteket.

A hiszti sokszor akkor tör ki, mikor a szülő nemet mond a gyereknek. De az élet nem mindig azt adja, amit mi akarunk. A gyerek pedig minél hamarabb megérti ezt, annál hamarabb fogja tudni kezelni a csalódottságát és a csalódást okozó helyzeteket. Miközben küzd az érzelmeivel, megtanulja kezelni a haragot, a félelmet, és nem szenvedni fog tőlük.

2. Megvan a biztonságérzete ahhoz, hogy megossza veled az érzelmeit.

Ha a gyereked előtted áll neki hisztizni, az azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát veled, ezért nyíltan ki meri mutatni az érzéseit. Légy együttműködő és hagyd, hogy az összes haragját, félelmét, frusztráltságát kisírja magából, majd elengedje a problémát.

Sem a felnőttek, sem a gyerekek nem választhatják meg, hogy éppen mit érezzenek. A kicsik viszont nem tudják kontrollálni az érzelmeiket, mikor idegesek vagy dühösek. Ezért fontos, hogy ne azt mondogasd neki, hogy hagyja abba a sírást, és ne büntesd meg az erős érzelmei miatt, hanem teremts számára nyugodt, biztonságos környezetet.

3. A hiszti segít megszabadulni a stressztől.

Mi, felnőttek, tudjuk, hogy a sírás milyen mértékben képes enyhíteni a bennünk felhalmozódott feszültséget. Ez a gyerekeknél is így van. Ha a gyerek hisztije könnyekkel is párosul, akkor kiadja magából azt a sok stresszhormont, ami az idegességét okozta.

Az elfojtott érzelmek alvászavarokat is okozhatnak. Ha a gyerek kellően tudja szabályozni az érzelmeit, könnyebben tud elaludni és nem lesz fent egész éjjel.

4. “Élvezi”, hogy úgy sírhat, hogy nem ítélik el érte.

Ahogyan idősödünk, megtanuljuk, hogyan tartsuk magunkban az érzéseinket. Elnyomjuk őket, és ritkán engedjük meg magunknak a sírást. Az érzelmi kitöréseket a társadalom elítéli, ezért is olyan stresszes a felnőttkor. A gyerekek azonban még abban a korban vannak, hogy kifejezhetik az érzéseiket és azokat mások meg is értik. Ha felnőnek, már ők is azon kezdenek gondolkodni, vajon mit gondolnak róluk mások.

5. A hiszti elősegíti a tanulási folyamatot.

A gyerekek a tanulási folyamat közben találkoznak olyan problémákkal, melyekkel korábban sosem. Ezekről nem tudják, hogyan kell megoldani őket. Sírás útján kifejezni a frusztrációt egy pozitív reakció, ami segít a gyereknek megélni és elengedni a negatív érzéseket. Mikor abbahagyja a sírást, visszatér abba a normál állapotba, mikor már a probléma megoldására tud koncentrálni.

6. A hiszti kialakítja az egész életre szóló érzelmi kontroll mechanizmusát.

Az egyik dolog, amit meg kell tanulnunk, mire felnövünk, az érzelmeink kezelése. Idővel a gyerekek rájönnek, hogy a haragot és a szorongást szavak által kommunikálni sokkal jobb módszer ahhoz, hogy meg tudjanak velük birkózni. De ahhoz, hogy idáig eljussanak, végig kell járniuk a hiszti útját is.

Természetes, hogy frusztrál, mikor a gyereked akár nyilvános helyen hisztizni kezd, de hidd el, nem te vagy az első és az utolsó szülő sem, akivel ez megtörténik. Ilyenkor emlékeztesd magad, hogy a hiszti jön és megy, ez csak egy szükséges állomása a gyermeked fejlődésének.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét