6 jel, hogy túl sok kávét iszol

0

Az amerikaiak 50%-a kávézik. Egy ember átlagosan 3,1 csésze kávét iszik meg naponta. A kávé része lett a kultúránknak, gyakorlatilag nem is tudjuk elképzelni a világunkat nélküle. Pozitív hatásai mellett azonban van néhány hátránya is, amit jó, ha megismersz.

1. Gyomorproblémák

A kávénak hashajtó hatása van. Felszabadít egy olyan hormont, melynek hatására a bélmozgás felgyorsul. Ha túl sok kávét iszol, a széklet lazább lesz, akár hasmenésed is lehet. Ezenkívül a kávé elősegíti a reflux kialakulását is. Ha problémád van a gyomroddal, jobb, ha csökkented a napi kávéadagodat.

2. Másnap fáradtnak érzed magad

A kávé a koffeintartalmával stimulálja az idegrendszert és javítja a fizikai teljesítményt is 11-12%-kal. De van ennek egy hátulütője is. A kávé blokkolja az adenozint, ami az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza, de hatásának múltával a fáradtság rögtön az éberség után megérkezik.

3. Szorongást okozhat

A koffein fokozza az éberséget azzal, hogy blokkolja az adenozint, amitől fáradtnak éreznénk magunkat. De ha mindennap nagy mennyiségben fogyasztjuk, szorongáshoz, idegességhez vezethet. Ha észreveszed, hogy túl feszült vagy, próbáld meg kicsit csökkenteni a koffeinfogyasztásodat.

4. Álmatlanságot tapasztalsz

A koffein ébren tart, mikor akarod, de befolyásolhatja az alvásod minőségét is. Kutatók kimutatták, hogy a túl sok koffein hatására több időre van szükség ahhoz, hogy el tudjunk aludni. Ezáltal szó szerint kevesebbet alszol és fáradtabb leszel másnap.

5. Felgyorsul a szívritmus és megjelenik a fáradtság

A szívritmus felgyorsulása nem alakul ki mindenkinél, de elég gyakori jelenség. Bebizonyították, hogy azoknál a fiataloknál, akik túl sokat kávéznak, a koffein megnöveli a szívverések számát. Ezért a magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedők számára a kávé egyáltalán nem ajánlott.

6. Az anyagcseréd felgyorsul és függővé válsz

A koffein zsírégető hatású. 3-11%-kal is képes fokozni az anyagcsere sebességét. De óvatosnak kell lenni vele, mert egyesek kevésbé tolerálják a kávét, és több negatív, mint pozitív dolgot kaphatnak tőle. Az is probléma, hogy a kávétól könnyen függővé lehet válni, ennek következtében kevesebb vizet iszunk, amire pedig a szervezetünknek szüksége volna.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét