6 hiba, amit egy nőnek el kell kerülnie ahhoz, hogy anyagilag független lehessen

0

Az interneten rengeteg cikket találhatsz arról, hogy hogyan segítsd a párodat, hogy javuljon az anyagi helyzete. De a nők anyagi függetlenségével jóval kevesebbet foglalkoznak.

Ha számodra ez fontos téma, a következőkben segítséget kaphatsz ahhoz, hogy mire vigyázz, hogy meg tudd teremteni a saját anyagi függetlenségedet.

1. Van, amire nem figyelsz.

A nők elszántan próbálják ellenőrzésük alatt tartani a kiadásaikat. Írják a napi költéseiket, figyelik az akciókat, és a párjukra is megharagszanak, ha ő nem ugyanilyen alapossággal kezeli a kiadásokat.

A költést számon tartani igen dicséretes. De a bevétel okos felosztására is gondolnod kell. Célszerű a bevételed 10%-át rögtön rátenned a számládra vagy rajta hagynod a számládon, és csak a maradékkal számolni a havi költségvetésben. Ezzel megelőzheted, hogy a hónap vége már szűkös legyen, és érintetlenül hagyhatod a megtakarításaidat.

2. A gazdagság illúziója.

Minden nő ismer vagy száz módszert a spórolásra. De a kiadásaidat nem csökkentheted a végletekig. Ha olcsó holmikat veszel, a javításukra kell később költened, vagy le kell cserélned őket idő előtt. Ezzel pedig odaveszett a megtakarításod.

Az ilyen mértékű megszorítás arra jó, hogy egyik hónapról a másikra élj. Ez nem hosszú távú stratégia az anyagiak kezelésében. Gondold át inkább, hogyan kereshetsz többet.

3. “Ami az enyém, az a tiéd is.”

Családi bankszámla, a mindennapos kiadásokra a férj adja a pénzt, és szinte minden az ő nevén van – ez a könnyebb út. Az, akinek az élete így működik, nem él anyagi függetlenségben.

Ebben az esetben sokat tanulhatsz a férjedtől. Koncentrálj a személyes megtakarításokra. A családi költségvetés jó dolog, de ettől a saját anyagi függetlenségedet még nem szabad feladnod.

4. Örökös önfeláldozás.

Brit szociológusok kutatásai során rendkívül meglepő eredmények születtek: az egyedülálló nők jóval gazdagabbak, mint a házasok, még akkor is, ha ugyanannyit keresnek. Más szavakkal: az egyedülálló nőknek sokkal több költőpénzük van. Szomorú, de igaz. Sokszor az összes pénzünket a házba fektetjük, és még a legapróbb dolgot sem vesszük meg magunknak. Ugyanez a viselkedés jóval kevésbé jellemző a férfiakra. Akár egyedülállók, akár házasok, ők mindig szánnak valamennyi pénzt saját magukra. A nőknek ezt el kellene tanulniuk tőlük.

5. Az ellenállás hiábavaló.

A kollégáid megkérnek, hogy szállj be 15 ezer forinttal a céges buliba, a barátnőid elhívnak egy nagyon menő helyre. Ha állandóan igent mondasz az ilyen meghívásokra, annak a költségvetésed látja kárát. Ezt a problémát sokféleképpen megoldhatod. Először is találhatsz egy jó okot, amivel kimented magad. Ha őszintén elmondod nekik, hogy a költségvetésed nem teszi ezt lehetővé, rossz szemmel nézhetnek rád. Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de még mindig jobb, mintha egy csomó pénzt költenél csak azért, hogy örömet okozz másoknak. Egy nagyon szigorú szabályt tarts észben: azok a kiadások, amiket igazából nem engedhetsz meg magadnak, rövid úton vezetnek a szegénységhez.

6. Impulzív vásárlás.

Sok dolgozó nő szereti elűzni a stresszt és a negatív érzéseket vásárlással. De légy óvatos: nem fogod észrevenni azt a pillanatot, mikor az örömet okozó vásárlás függőségbe fordul át. Ha egyszer-egyszer úgy enyhíted a stresszt, hogy veszel magadnak valamit, azzal alapvetően nincs baj. De ha értelmetlenül megveszel mindent, mikor nem érzed túl jól magad, az nem fog a hasznodra válni. Ha így vásárolsz, könnyedén a marketingfogások áldozatává válhatsz. Az olcsó holmik javítására pedig még sokat fogsz költeni a jövőben. Ebben semmi örömteli nincs. Gondold át a dolgot, mielőtt valamit megveszel.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét