6 érv, hogy többé ne aludj a jobb oldaladon vagy hason

0

A gyomorégés és a hátfájás olyan krónikus problémák, melyeket nagyon gyakran a rossz testhelyzetben való alvás okoz. Nagyon fontos a pihentető alvás, de ehhez nem csupán kényelemre van szükség. Inkább arra kell odafigyelni, hogy a testünknek mi a jó. Mivel az alvás az életünk jelentős részét tölti ki, érdemes átgondolni az ezzel kapcsolatos szokásainkat.

Összegyűjtöttük, mi lehet a következménye annak, ha nem a megfelelő pózban, például a jobb oldaladon vagy a hasadon alszol.

1. Gyomorégést okoz.

Ha a jobb oldaladon vagy a hátadon fekszel, gastrooesophagealis refluxbetegség alakulhat ki, vagy ha már eleve ég a gyomrod, még jobban fogsz tőle szenvedni. A szelep, ami megakadályozza, hogy a sav ki tudjon jutni a gyomorból, nem működik, mert ezekben a testhelyzetekben a gravitáció miatt a gyomor tartalma a nyelőcső aljához kerül, gyomorégést okoz, savas érzetet a szájban, rossz leheletet, de akár mellkasi fájdalmat is.

Ezt tedd inkább:

Aludj a bal oldaladon, a felsőtested pedig kissé legyen megemelve. Bizonyították, hogy ez a testhelyzet enyhíti a gyomorégés tüneteit. Ha így alszol, a gyomrod a megfelelő pozícióban lesz, a tartalma pedig nem tud visszaáramolni, nem tudja elérni a nyelőcsövet.

2. Rosszat tesz a gerincnek és a hátnak.

Krónikus hátfájást okozhat a szakemberek szerint. A hátra és a gerincre nehezedő nyomás különösen nagy, hiszen a testsúly jelentős mértékben erre a részre nehezedik. A gerinc természetellenes pozícióba kerül, ezért érezhetsz zsibbadást vagy azt, hogy muszáj nyújtózkodnod, mikor pózt változtatsz.

Ezt tedd inkább:

Ha semmilyen más pózban nem tudsz aludni, átalakíthatod úgy, hogy a gerinced görbülete természetes legyen. Tégy két párnát a tested alá, egyet a medencéd, egyet a fejed alá. A hátfájás enyhítéséhez a legjobb, ha háton alszol vagy az oldaladon fekszel, és egy párnát teszel a fejed alá, egyet pedig a lábaid közé.

3. Krónikus nyaki problémákat okozhat.

Lehetetlen normálisan lélegezni, ha a hasadon fekszel, és nem fordítod oldalra a fejed. Ez a póz azonban olyan krónikus nyaki problémákat idézhet elő, mint például a nyakcsigolya eltolódása, mert a fejed és a gerinced nincs egy vonalban, és a nyakad kénytelen elfordulni. A rossz alvási testhelyzet károsíthatja a porckorong zselés részeit, ez szintén krónikus fájdalmat okoz.

Ezt tedd inkább:

A tested számára a háton való alvás a legtermészetesebb pozíció. Az orvosok ezt a pózt javasolják azoknak is, akik krónikus ízületi- és gerincfájdalomtól szenvednek. A legjobb, ha a nyakadat egy kissé megemeled egy memóriahabos párnával. De tehetsz párnákat mindkét karod alá, hogy megszabadítsd a nyakad a ránehezedő súlytól és nyomástól.

4. Extra nyomást helyez a babára.

Ha várandós vagy, még óvatosabbnak kell lenned az alvási szokásaiddal kapcsolatban a baba és a saját egészséged érdekében is. A hason alvást mindenképpen kerüld, mert ilyenkor túl nagy súly nehezedik a tested középső részeire, és a gerinced extra nyomás alá kerül. Ennél is nagyobb probléma, hogy a babának nem jut elég hely a szabad mozgáshoz, összepréselődik az ágy és a gerinced között.

Ezt tedd inkább:

Az orvosok azt tanácsolják a várandós nőknek, hogy a bal oldalukon aludjanak, mivel ebben a testhelyzetben fokozódik a vérkeringés, és a lehető legmagasabb lesz az oxigénszintje mind a mamának, mind a babának.

5. Ráncos lehet tőle az arc.

Ha hason vagy az egyik oldaladon alszol, elkerülhetetlen, hogy mindig az arcod egyik oldalán feküdj. Tanulmányok szerint ez a legrosszabb, amit tehetsz az arcoddal, hiszen az extra nyomás idővel ráncokat fog okozni.

Ezt tedd inkább:

A hátadon való alvás a legjobb a ráncok megelőzése szempontjából. Az arcod így nem nyomódik a párnába, a pórusaid pedig levegőhöz jutnak.

6. Felesleges nyomást helyez a mellkasra, és ennek komoly következményei lehetnek.

Nőként nagyon fontos tudni, hogy melyik a legjobb póz az alváshoz, hiszen ezzel őrizheted meg a mellek egészségét. Szakértők szerint a hason fekvés extra nyomást helyez a mellekre, és akár fájdalmat is okozhat. Ha az oldaladon alszol, akkor pedig a mellek megereszkedését segíted elő, mert a gravitáció lefelé húzza őket.

Ezt tedd inkább:

Próbálj a hátadon aludni. A melleid így ellazulnak, és nem nehezedik extra nyomás a mellkasodra.

BÓNUSZ: Aludj a bal oldaladon, hogy a szívedre is vigyázz.

A bal oldalon való alvás a legjobb a szív számára. Az orvosok szerint ebben a testhelyzetben a szív sokkal hatékonyabban tud dolgozni, mivel a legnagyobb terhelést a gravitáció leveszi róla. A vérkeringés is jóval egyenletesebb ebben a pózban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét