6 egyszerű módszer a bütyök műtét nélküli zsugorításához

0

A felnőttek körülbelül felének ismerős a probléma, de főként a nőket érinti. Magyarázható genetikai hajlammal, de előfordulhat, hogy a rossz cipő miatt alakul ki. A bütyök nemcsak fáj és kényelmetlen cipőviselés közben, de az életminőséget is befolyásolja. Megelőzni nem minden esetben lehet, viszont pár dolgot tehetünk, ha már kialakult.

1. Vedd le a cipődet, és járkálj mezítláb.

Amikor van rá lehetőséged, szabadulj meg a cipőtől, és járj mezítláb. Ezzel erősítheted a lábfej izomzatát, és elősegítheted, hogy a lábujj csontja visszatérjen eredeti helyére.

Ha fájdalmat érzel mezítláb való járás közben, sétálj egy vastag szőnyegen, máskülönben ez még több fájdalmat okoz.

2. A csilipaprika segít a gyulladás ellen.

A csilipaprika gyulladáscsökkentő hatással bír, és felmelegíti a bütyköt, ezzel javítja benne a vérkeringést. Vágd a csilipaprikát apró darabokra, majd válassz a következő két módszer közül:

  • Préseld ki a levét, és ezt kend a bütyökre. Vigyél fel rá egy kevés vazelint, majd csavard körbe egy ruhával. Hagyd fenn 15 percig.
  • A csilipaprikát keverd össze olívaolajjal 1:2 arányban, majd kend be vele a bütyköt. Finoman masszírozd 15 percig.

Ha nagyon éget, használj kevesebb csilit, és fokozatosan növeld a mennyiségét a következő kezelések alkalmával.

3. Erősítsd a lábfej izmait.

A gyakorlatokkal nemcsak erősítheted a lábfej izmait, de a fájdalmat is csökkenti. Csak óvatosan végezd a gyakorlatot, hogy ne terheld túl a bütyköt.

  • Állj egyenesen, és nyomd a talajhoz a lábujjaidat 10 másodpercig, közben a sarkad ne emelkedjen el a talajról. Majd emeld fel a lábujjaidat, és tartsd meg őket így 10 másodpercig. 5-ször ismételd.
  • A lábujjaiddal markolj meg egy törölközőt és húzd magad felé. Majd egyenesítsd ki az ujjaidat. 5-10 alkalommal ismételd.

4. Csillapítsd a fájdalmat jéggel.

A jég csökkenti a bütyök gyulladását és a fájdalmat is. Csak néhány jégkockára és egy törölközőre lesz szükséged hozzá.

A jégkockákat csomagold be a törölközőbe és tedd a bütyökre. Ne nyomd erősen, tartsd rajta 10-20 percig. Napi 1-2-szer ismételd ezt a kezelést.

5. A ricinusolajtól összezsugorodik a bütyök.

A ricinusolaj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, ezért gyakran használják bütyök kezelésére.

50-100 ml ricinusolajat melegíts fel. Márts bele egy törölközőt, és csavard be vele a bütyköt. Erre helyezz egy száraz kötést, hogy melegen tartsd. Hagyd fenn 20 percig, napi 1-2 alkalommal ismételd.

6. Használj nagylábujj rögzítőt, hogy a lábujjat természetes pozícióban tartsd.

Ezzel a kis kellékkel kényelmesebb lesz a cipő viselése, megelőzi a kidörzsölődést, és megváltoztatja a lábfej helyzetét.

Segítségével a lábujj természetes helyzetébe kerül, így a csont is vissza tud térni a helyére. Manapság a lábujj rögzítők kínálata már nagyon széles, így biztosan te is megtalálod a neked megfelelőt.

Fontos: A legjobb, ha konzultálsz az orvosoddal, mielőtt bármilyen módszert kipróbálsz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét