5 póz, ami 2 perc alatt elűzi a stresszt

0
864

A gesztusaink nagyban befolyásolják, hogy mások mit gondolnak rólunk. De a magabiztosságunkra is visszahatnak.

Vannak olyan pózok, amelyekkel csökkentheted a stresszt és a siker felé terelheted magad – csupán 2 perc alatt.

1.

A testbeszédnek döntő szerepe lehet fontos helyzetekben, például egy állásinterjú, egy előléptetés vagy nyilvános szereplések esetén. De a gesztusaink és a testtartásunk az elménkre is hatnak. Az állatok nagyobbnak próbálják mutatni magukat, ha az erejüket akarják fitogtatni. Ugyanez működik az embereknél is: a testtartásunk nyitottabbá válik, mikor magabiztosnak érezzük magunkat, de bezárkózunk, ha tehetetlenséget érzünk.

2.

Az elménk hatással van a testünkre. A befolyásos emberek optimistábbak és magabiztosabbak, gyakrabban vállalnak kockázatot, és nem kételkednek abban, hogy győzni fognak. Az erős embereknek magas a tesztoszteronszintjük, viszont alacsony a kortizolszintjük (stresszhormon). Ez azt jelenti, hogy ellenállóbbak a stresszel szemben.

3.

Amy Cuddy kísérletet végezett, amelynek során az egyik csoport tagjainak magabiztos pózokat kellett felvenniük, míg a másik csoport tagjainak tehetetlenséget sugárzó pózokat. Tanulmányban bizonyította, hogy a magabiztos pózok 20%-kal növelték a tesztoszteron szintjét és 25%-kal csökkentették a kortizol szintjét. Másrészt kimutatta, hogy az állásinterjúkon azok aratnak sikert, akik magabiztos testtartást vesznek fel.

4.

Hasznát vehetjük-e ennek a mindennapi életben? Nagyon is! Ha tudod, hogy stresszes szituáció vár rád, vonulj félre egy kicsit (menj ki a mosdóba, az autódba vagy egy üres szobába), és két percig vegyél fel egy magabiztos pózt.

5.

A testünk képes hatni a tudatunkra, a tudatunk megváltoztatja a viselkedésünket, a viselkedésünk pedig hatással van arra, hogyan sikerül egy-egy fontos találkozó.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét