5 otthoni fitneszfelszerelés, ami lehet, hogy többet árt, mint használ

0

Az otthoni fitneszfelszerelések nemcsak annak lehetnek veszélyesek, aki használja őket, hanem a gyerekeknek is, akik óriási játékként kezelik őket. A felnőttek esetében a leggyakoribb oka a baleseteknek otthon az, hogy először nem ellenőrzik az eszközt. Egyszerűen feltételezik, hogy minden jól van és készen áll a használatra. De tartsd észben, hogy nem egy konditeremben vagy, ahol a szakértők már leellenőriztek mindent, mielőtt megérkeztél.

Szeretnénk bemutatni 5 olyan eszközt, ami miatt megsérülhetsz, és szeretnénk ötletet adni arra, hogy mit használhatsz az alternatívájaként.

1. A szivacshenger ronthat a visszereken.

A szivacshenger használata a lábakon javíthatja a vérkeringést, a hajlékonyságot, és segíthetsz abban, hogy az izmok gyorsabban gyógyuljanak. De ha visszereid vannak, a fokozott véráramlás nem feltétlenül egy jó dolog. A rájuk gyakorolt nyomás ronthat a fájdalmon és a diszkomforton, ahelyett, hogy enyhítené azt, és azt okozhatja, hogy az erek még inkább felfúvódnak. Ha ezt csinálod, nem a gyökerénél fogva kezeled a problémát, hanem csak rontasz rajta.

Amit tehetsz helyette az az, hogy a lehető legtöbbször biciklizel, ezáltal nagyon egészséges módon fokozod a véráramlást. A sétáláshoz hasonlóan támogatja a keringést, és ezzel egy időben véded az ízületeidet a sérüléstől. A vádlid is erősebb lesz, ami azt jelenti, hogy a láb általános egészsége javul. Mindegy, milyen típusú kerékpárt használsz, amíg egyedül te tekersz.

2. A gumiszalagok szakadása bordatöréshez vezethet.

Egy nagyon szomorú példa az, amikor egy férfi edzett úgy, hogy a szalag az ajtóhoz volt erősítve és hirtelen elszakadt. A férfi hátrafelé és kissé oldalirányba esett el, eltörte több bordáját és néhány csontját a jobb szeme körül. Már két műtétje volt a baleset óta, de az orvosok nem lehetnek biztosak benne, hogy teljesen visszanyeri a látását. És ez csak egy példa arra, hogy milyen súlyos sérülést tudnak okozni a gumiszalagok, ha nem ellenőrzöd, hogy jó állapotban vannak-e és megfelelően vannak-e rögzítve.

Helyette beruházhatsz egy csúszópárna szettbe, ami a tested összes izmát részvételre készteti. Olyan fokú instabilitással jár a használatuk, hogy az összes izmodnak dolgoznia kell, hogy el tudd végezni a gyakorlatokat. Nagyon intenzívvé tehetik az edzésedet, de nem kell aggódnod, hogy elszakadnak vagy hogy leesnek valahonnan. Ideális azoknak, akik szoktak súlyzózni, mert fejleszti az izmokat anélkül, hogy ténylegesen súlyokat kéne felemelni.

3. Az egyensúlyozó deszka bokasérülést okozhat.

Ezt az egyszerű kelléket az emberek egyensúlyérzékének javítására, illetve még gyakrabban rehabilitációra és sérülésmegelőzésre használják. Azonban a bokád erősségétől függően sérüléseket okozhatnak. Például ha a múltban bokasérülést szenvedtél, az esély, hogy leesel az egyensúlyozó deszkáról, elég nagy. Jobb, ha először egy szakember segítségét kéred, mielőtt felugranál erre.

Egy nagyon hasonló, de biztonságosabb eszköz, ami fejleszti az egyensúlyérzéket, a fitneszlabda. A “bird dog” gyakorlat ugyanúgy a csípődet, a lábaidat és a derekadat célozza, mint az egyensúlyozó deszka. Csak annyit kell tenned, hogy ráfekszel a labdára, a hátadat pedig egyenes tartod. Aztán emeld fel az egyik kezedet és az ellentétes lábadat, és próbálj meg mozdulatlan maradni.

4. A húzódzkodó rúd miatt elég rosszul is landolhatsz.

Sok házban az egyes részek – vagy azért, mert régiek, vagy azért, mert nem elég erősre lettek építve – nem tudják megtartani a húzódzkodó rudat. Sok ember szembesült már azzal, hogy leesett a rúd, ami kisebb vagy súlyosabb sérülést okozhatott. Egy nő le is bénult, mikor egy összetett feladatot végzett és a rúd leszakadt. Egy másik esetben az történt, hogy a rúd csavarjai elhajoltak, és a férfi egyenes arccal lefelé esett el és megsérült.

Egy biztonságosabb, de ugyanolyan jó gyakorlat, ha egy törölközőt tekersz az ajtókilincsek köré. Az első dolog, amit meg kell tenned, az az, hogy egy matracot helyezel az ajtó alá, hogy pozícióban tartsd magad, és megbizonyosodsz róla, hogy az ajtó zsanérjai elég erősek. Aztán kezdheted a húzódzkodást azzal, hogy leereszkedsz félig ülő pozícióba, miközben kinyújtod a karod. Aztán húzd magad az ajtókeret felé, majd ismételd meg az egész gyakorlatot.

5. A hajolva végzett gyakorlatok miatt elmozdulhatnak a porckorongok.

A meghajolva végzett gyakorlatok nagyon népszerűek, de mikor padon vagy bármilyen hasonló felületen végzik őket, sérüléseket okozhatnak. Konkrétabban a porckorong elmozdulhat, ha a gyakorlat során egy ideg becsípődik, megsérül. Egy másik hátránya az, hogy a testtartás romolhat, mivel a vállak előreesnek a gyakorlat alatt.

Tehát ahelyett, hogy egy padra térdelnél, mindkét lábaddal maradj a talajon állva, amikor előredőlsz, és tartsd az egyik kezedet a padon. A másik kezeddel tarthatod a kiválasztott súlyt és elkezdheted húzni a hátad irányába. Lassan engedd le a kezed, így elkerülöd a nyomás miatti sérülést.

Sérültél meg valaha otthoni fitneszfelszereléstől? Ha igen, miért?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét