5 ok, amiért az emberek mérgező kapcsolatokban maradnak

0

Egy bizonyos mértékig minden egyes kapcsolat mérgező – állítják a pszichológusok. Miközben teljesen normális, hogy a párkapcsolatodban vannak hegyek és hullámvölgyek, azt is tudnod kell, mikor érdemes kilépni belőle. Ezt azonban gyakran könnyebb mondani, mint megtenni.

Ebbe a témába ássuk bele kicsit magunkat, és utánajárunk, miért maradnak egyesek hosszú időn keresztül toxikus és egészségtelen kapcsolatokban.

1. Félnek a magánytól.

Egy tanulmány szerint a magánytól való félelem az egyik legfőbb oka, hogy az emberek romboló kapcsolatokban maradnak benne. Még egy nem olyan jó pár is jobb, mint egyedülállóként élni. Az egyedülállóság sokszor negatív felhangot kap a társadalomban, valójában azonban semmi probléma nincs vele.

2. Alacsony az önértékelésük.

Tanulmányok szerint azok, akiknek alacsony az önértékelésük, hajlamosabbak toxikus kapcsolatban élni. Mikor a toxikus viselkedés már hosszú ideje jelen van a kapcsolatban, könnyebben elhiszik, hogy minden az ő hibájuk, miattuk viselkedik így a párjuk. Az alacsony önértékelésű emberek megkérdőjelezik saját értéküket és azt, hogy egyáltalán hozzáadnak-e valamit a kapcsolathoz.

3. Saját magukat érzik felelősnek a párjuk viselkedéséért.

Egy kellemetlen helyzet vagy konfrontáció után az erőszakos fél visszájára fordíthatja a helyzetet, és elkezdheti a párját okolni mindenért, miközben a dolog nem az ő hibájából történt.

Ez a viselkedés gyakran fokozatosan fejlődik ki, ezért nehéz észrevenni, hogy mi is történik valójában. A szorongás, a zavartság, a saját magadban való kételkedés és az önmagadba vetett bizalom gyengülése mind ennek a jelei.

4. Hiszik, hogy a dolgok megváltozhatnak.

Sokan, akik toxikus kapcsolatban élnek, megragadnak benne, mert szeretik a párjukat, és hiszik, hogy a dolgok egy nap jobbra fordulhatnak. Azt gondolják, a párjuk viselkedése csak bizonyos problémák, nehézségek miatt ilyen, vagy hogy ha ők igyekeznek jobban viselkedni, majd a kapcsolat is javulni fog. Valójában azonban a helyzet általában csak romlik az idő múlásával, az elszenvedő fél pedig egyre több sérülést szerez.

5. Félnek a visszautasítástól.

Egy másik lehetséges ok a visszautasítás. Azért maradnak a mérgező kapcsolatban, mert félnek, hogy a jövőben majd visszautasítják őket, ezért inkább kapaszkodnak a jelenlegi párjukba. Akik félnek az elutasítástól, nagyon nehezen fejezik ki magukat, a gondolataikat, és nem tudnak kiállni saját magukért.

BÓNUSZ: Személyes tapasztalatok a mérgező kapcsolatokról, melyeket internetezők osztottak meg.

  • Hosszú időn át toxikus kapcsolatban éltem. Mikor végül elegem lett, tudtam, hogy ha nem hagyom ott rögtön az egészet, akkor csak ugyanott fogok megint kikötni. Így hát elköltöztem az ország másik felére. Mindig, mikor rosszul éreztem magam, arra gondoltam: Igen, nem vagyok most a legjobban, de legalább nem bánhat velem úgy, mint a szeméttel egy olyan ember, aki azt állítja, hogy szeret. Azért jöttem el, hogy ne érezzem többé ezt. Évek teltek el azóta, és már sokkal jobban vagyok. Jártam terápiára, sikerült feldolgoznom egy csomó mindent, és most sokkal boldogabb vagyok. Örülök, hogy akkor kiléptem abból a kapcsolatból. © rainbowdeathcake / Reddit
  • Nem érdemes toxikus kapcsolatban maradni. Visszanézve azt tudom mondani, hogy már évekkel előbb el kellett volna jönnöm. A szakítás szörnyű volt és sokáig fájt is, de az életem ma sokkal boldogabb. © LassLeader / Reddit
  • 3 évig éltem egy olyan emberrel, aki tulajdonképpen mindezt a rosszat megtette velem. Olvasni ezeket és közben tudni, hogy én már a másik oldalon vagyok, elképesztő érzés. Szörnyű úgy élni. Az élet sokkal szebb a másik oldalon. © hustlerose89 / Reddit
  • Szorongani kezdtem, és mindig gombóc volt a gyomromban. Vajon még ma is akar engem? Holnap vajon szakítani fog? És szerdán velem lesz még? Sosem tudtam. Rájöttem, hogy ez a kapcsolat számomra ártalmas. Mentálisan mérgező volt. Végre felismertem, amit a barátaim és a családom már hetekkel korábban mondtak, hogy jobbat érdemlek. Mikor rájöttem, hogy egyedül sokkal boldogabb vagyok, mint vele, az volt az igazi ébredés. Egy mérgező kapcsolatból kilépni nagyon nehéz, de a jövőbeli önmagad meg fogja köszönni neked, hogy megtetted. © daytime_dreamer_ / Reddit
  • Egyik éjjel, mikor álomba sírtam magam, rám nézett azzal a kegyetlen tekintetével, mintha elégedett lenne attól, hogy én boldogtalan vagyok. Nagyon fájt, de ekkor jöttem rá, hogy a párom menedék kellene hogy legyen számomra, nem pedig a stressz és a harag forrása. Másnap szakítottam vele. Most egy csodálatos férfi a párom, aki imád és törődik velem, ég és föld a különbség. © chelksea / Reddit
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét