5 mód, ahogy megtaníthatjuk a gyermeket várni

0
563

Nem minden felnőtt képes türelmesen várni, hogy ne is a gyerekeket említsük. De vannak módszerek, amik segítenek fejleszteni az önuralmat, és abban is, hogy ne haljunk meg az unalomtól – mindezt anélkül, hogy valami kütyüre lenne szükség.

Meg voltunk lepődve, hogy ez egyáltalán lehetséges. De íme 5 bizonyíték, hogy a zsenialitás az egyszerűségben rejlik.

5. Vizualizáld az időt.

9 éves kor körül kezd fejlődni az absztrakt gondolkodás. Azelőtt az agyunk sokkal konkrétabb módon működik, ez az oka annak, hogy miért nehéz a gyerekeknek különbséget tenni a 15 és a 45 perc között. Hogy ezt kikerüljétek, hasznos vizualizálni az időt amikor csak lehetséges.

Helytelen: “1 óra múlva indulunk.” “10 perced van, hogy elpakold a játékaidat.”

Helyes: “Apa itthon lesz, amikor a nap lemegy amögé a háztető mögé.”

A várakozás nem lesz olyan gyötrelmes a gyerek számára, ha tudja valamihez kötni. Például: “Ó, ez csak addig tart, mint fogat mosni.”

4. Taníts a gyerekednek olyan játékokat, amiket tud egyedül játszani.

Több oka is van, hogy az egyedül játszás fontos a gyereknek. Az egyik ezek közül az, hogy így képes lesz szórakoztatni magát bárhol és bármikor. A gyermeki képzeletnek nincs határa, és ezek a játékok nem igényelnek előkészületeket vagy tárgyakat.

Helytelen: Az okostelefonokon és a tableteken lévő játékok akadályozzák a képzelet és a kreativitás fejlődését (mert a játék menetét és eredményét a fejlesztője határozza meg).

Helyes: Mesék kitalálása, szerepjátékok stb.

Több módja is van annak, ahogy a gyereket meg lehet tanítani a függetlenségre, és az eredmény felül fogja múlni az elvárásaidat, ha türelmes vagy.

3. Legyenek életmentő játékaid nyilvános helyekre.

Mindig unalmas a gyereknek megvárni, míg megjön a busz vagy míg az anyukája visszaér a boltból. Ezekre az alkalmakra van egy nagyszerű módszer, amivel el lehet terelni a figyelmét.

A játék: Mindkét résztvevő kíván valamit, és megegyeznek egy jellemzőben, amit a környező tárgyakban keresni fognak. Ez lehet szín, alak, a nevének a kezdőbetűje. Az első, aki talál 20 ilyet (vagy bármennyit, amennyit megbeszéltetek), nyer és kérheti a kívánságának a teljesítését. Például számolhatjátok az elhaladó autókat, amíg a buszra vártok vagy a jelzőtáblákat, amíg utaztok.

Mi a trükk? Először is, a szabályok a gyerek életkorához igazíthatók. Másodszor, a szülőnek nem kell nagyon aktívan résztvennie benne.

2. Tanítsd meg ezt az egyszerű módszert, hogy ne szakítsa félbe a felnőtteket.

Allison Hendrix egy blogger és két gyermek édesanyja, akinek a “félbeszakítási szabálya” felrobbantotta a internetet az egyszerűségével és nagyszerűségével.

A szabály: Ha a gyerek mondani akar valamit, mikor a szülő valaki mással beszél, a szülő karjára vagy vállára kell tennie a kezét. Ha a szülő válaszként megérinti a kezét, az azt jelenti, hogy “hallotta”, és a lehető leghamarabb foglalkozni fog vele.

Miért működik? A kapcsolat létrehozásával a felnőtt nyilvánvalóvá teszi, hogy tisztelettel kezeli a gyereket és nem hagyja figyelmen kívül.

1. Tedd könnyebbé a várakozást az olyan nagy eseményekre, mint a szülinap és a karácsony.

Még ha a gyerek meg is tanulta, hogy ne szakítsa félbe a felnőtteket és hogy játsszon egyedül, akkor is nehéz neki kivárni a jeles dátumokat (karácsonyt, szülinapot, nyaralást, és így tovább).

Ami segíthet: Egy adventi kalendárium segíthet elviselhetőbbé tenni a várakozást. Ezen a közelgő dátum előtti összes nap meg van jelölve, és minden naphoz tartozik egy kívánság vagy kreatív feladat, apró ajándék vagy édesség. Ez minden életkorban örömet okoz. Elvégre mindannyian imádjuk a meglepetéseket.

Te mivel teszed könnyebbé a gyermeked számára a várakozást? Oszd meg velünk és a többi olvasóval!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét