5 dolog, ami bizonyítja, hogy mindenkinek szüksége van egy kis minimalizmusra az életében

0

Nap mint nap tömjük az agyunkat felesleges információkkal. Ezek egy része nem örömet okoz, hanem éppen hogy még stresszesebbé tesz. A minimalista életmód viszont segíthet, hogy rendbe tedd az életed. Mutatjuk, hogyan csináld.

Mi a minimalizimus?

Egyes kultúrákban a minimalizmus elve az ókorban gyökerezik. Nemcsak a dolgokhoz való viszonyulásban juttatták ezt kifejezésre, de a gondolkodásmódban is. Gondolj például a skandináv országokra.

Képzeld magad elé a skandináv lakberendezési stílust, ami az elmúlt időben nagyon népszerű lett világos, tágas helyiségeivel, melyeket leginkább a levegő tölt meg és nem a bútorok vagy a díszes kiegészítők. Az egyszerűség, visszafogottság közelebb visz a természethez, és ez nagyban meghatározza ezeknek az országoknak az életvitelét.

Ugyanez elmondható a skandináv stílusú öltözködésről is. Ebben az természetesség, a minőségi anyagok, egyszerű formák, organikus minták hangsúlyosak.

Az emberek telítődtek a hatalmas választékkal és már nem minden évben egyre többet költenek ruhákra. Mi értelme egy újabb divatos, átlagos minőségű kabátot megvenni, ha úgyis csak 1-2 szezonban tudod viselni? Nem jobb inkább egy olyan alapdarabot vásárolni, amit sokszor és sok mindenhez felvehetsz, ráadásul sokáig viselheted, mert minőségi anyagból készült?

Sok híres és sikeres ember van, aki nem szereti arra pazarolni az idejét, hogy ruhákat válogat. Ezt az időt inkább a családjára vagy az üzletre fordítja. Ennek egyik egyszerű és világos példája Mark Zuckerberg, aki szinte mindennap ugyanolyan pólót visel. Vagy Steve Jobs, aki szintén nem gazdag ruhatáráról volt ismert.

A minimalizmus nem a spórolásról vagy az olcsóságról szól. Hanem a racionális, ésszerű fogyasztásról, a szükségtelen holmik kizárásáról.

Az otthoni dolgok kiselejtezése sokaknál mentális megtisztulással folytatódik. Természetesen, ez nem fogja megoldani az összes problémát, de mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen nem veszíthetünk semmit.

5 ok, amiért a minimalizmus egyszerűbbé teszi az életünket

1. Kényelem

A tárgyakat könnyebben megtaláljuk, ha azok a helyükön vannak. A felesleges holmik csak elvonják a figyelmet, rontják a koncentrációt, mivel túlterhelik a teret. Ezeknek a dolgoknak a nagy részét pedig soha nem is használjuk.

Minél több minden van a házban, annál több időbe telik rendet rakni. Biztos, hogy szükséged van egy sor szoborra, amik csak a port fogják a polcon? Vagy az iskolás ellenőrzőidre, amiket az unokádnak és a dédunokádnak tartogatsz?

Cameron Diaz színésznő egyszer bevallotta, hogy a holmijának és a személyes tárgyainak többszöri kiszelektálása valóban segített neki a problémái megoldásában, és a ruháival együtt a gondolatait is sikerült rendbe tennie. Ha rend van a házban, rend lesz a fejedben is.

2. Takarékoskodás az idővel, a pénzzel és a természeti erőforrásokkal

A ruhatárad semmivel sem lesz rosszabb, ha 20 táska helyett csak 3-4 lesz benne. Valld be: úgysem hordod az összeset! Ha jó minőségű holmikat vásárolsz, azokat tovább tudod használni, ilyen módon pedig törődsz a környezeteddel is.

Ahogy egy angol mondás tartja: “Nem vagyunk annyira gazdagok, hogy megengedhessük magunknak, hogy olcsó dolgokat vegyünk.” Talán kicsit sznobnak tűnik, de ha belegondolsz, van benne igazság. Még a camebridge-i hercegnő is többször mutatkozik ugyanabban a ruhában.

A minimalisták kevesebb pénzt költenek, de nem azért, mert fukarok, hanem mert alaposan átgondolják a döntéseiket és ésszerűen vásárolnak.

3. A holmik nem befektetések

Az üzletekben lévő holmik hamar elavulttá válnak. A divat olyan gyorsan változik, hogy szinte alig van idő eladni őket, mielőtt kimennének a divatból. Még a legmenőbb autó sem tekinthető befektetésnek. Természetesen nem rossz, ha van lehetőség befektetni antik tárgyakba vagy ékszerekbe, de a dolog nem mindig a várakozások szerint alakul.

Ha a hírességek között csak egy ember van, aki nem pazarolja a pénzét tárgyakra, akkor az minden bizonnyal Keanu Reeves. Tömegközlekedést használ, egyszerűen öltözködik és látszólag semmiféle márkás holmit nem vesz magának.

Maga a vásárlás néha sokkal több örömet okoz, mint az a tárgy, amit általa megszerzünk magunknak. Az eufória hamar elszáll. Ez persze nem jelenti azt, hogy többé semmit ne vegyél magadnak, ami örömet okoz. Csak előtte gondold át, hogy erre a vásárlásra valóban szükséged van-e.

4. Megtanulni élvezni az egyszerű dolgokat

Az emlékeink elsősorban a fejünkben élnek – vagy fotókon és videókon –, de semmiképp sem a tárgyakban. Emlékek és élmények szerzéséhez pedig nem feltétlenül van szükség pénzre.

Szerinted mire fogsz jobban emlékezni: hogy megtaláltad a tökéletes függönyt vagy hogy elmentél piknikezni egyet a barátaiddal?

David Beckham nagyon jó példa. Instagram oldala tele van a gyermekeivel készült fotókkal, akikkel együtt utaznak, fociznak vagy éppen házit írnak. Lányának, Harpernek még azt is megengedi, hogy frizurát készítsen neki.

Sokkal jobb, ha a saját személyes fejlődésedbe vagy az élményeidbe, érzéseidbe fektetsz be, mintsem tárgyakba, hiszen végül ezekre fogsz visszagondolni örömmel.

5. A kevesebb több

Minél kevesebb felesleges holmid van otthon vagy a munkahelyeden, annál kevésbé zavarnak össze és annál kevesebb bosszúságot okoznak. A fejedet is meg akarod tisztítani a felesleges gondolatoktól.

Ha megszabadulsz a felesleges dolgoktól, több időd, pénzed és helyed marad a fontosabb dolgok számára. Rendet hozhatsz végre az életedbe.

Hogyan hozz minimalizmust az életedbe

  • Tedd rendbe a dolgokat otthon és a munkahelyeden. Minden tele van ruhákkal, könyvekkel, kozmetikumokkal, de még a telefonodat is telezsúfoltad alkalmazásokkal. Ha nehezen válsz meg a holmijaidtól, tedd őket dobozokba és tüntesd el a szemed elől. Ha 1-2 hét múlva még mindig érzed a hiányukat, akkor tedd vissza őket a helyükre. De 90% a valószínűsége, hogy teljesen meg fogsz feledkezni róluk. Ebben az esetben viszont jobb végleg megszabadulni tőlük.
  • A felesleges ruhákat és egyéb holmikat jótékony célra is adományozhatod, de eladhatod őket akár az interneten is.
  • Kerüld a pletykákat, beszélj őszintén és tárgyilagosan. Idővel meglátod, a toxikus emberek eltűnnek az életedből.
  • Vállalj felelősséget a gondolataidért, próbálj pozitívan gondolkodni.
  • Koncentrálj a céljaidra és az értékeidre, ne siesd el a dolgokat azzal, hogy mindent egyszerre akarsz.
  • Legalább hetente egyszer kapcsold ki a telefonodat, és töltsd az időt valamelyik szeretteddel.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét