4 ruhavásárlás során elkövetett hiba, amitől csak rosszabbul fogsz kinézni

0
1377

Vettél már olyan ruhát, amiről csak otthon derült ki, hogy nem is a méreted? Valószínűleg voltál már ilyen helyzetben, főleg, ha szoktál online vásárolni. De még a méretednek megfelelő ruha is lehet túl kicsi egy mosás után. Ha követsz néhány egyszerű szabályt, gond nélkül tudsz magadnak olyan farmert és felsőt venni, ami tökéletesen áll rajtad.

Itt van némi útmutatás, hogyan vegyél magadról méretet és mire figyelj ruhavásárláskor.

1. Nem megfelelően veszel méretet.

 1. A csípő kerülete: Állj oldalt a tükör elé. A tükör segítségével elkerülheted a mérési hibát, mert pontosan látni fogod a feneked legkiemelkedőbb részét. A mérőszalagnak azon kell átmennie.
 2. Derék kerülete: A hasad legkeskenyebb részén mérd meg magad.
 3. Mell kerülete: A melled legkiemelkedőbb részén vezesd át a mérőszalagot. Hátul magasabban legyen, mint elöl.
 4. Nyak kerülete: Erre általában a férfi ingek kiválasztásánál van szükség. A centit vidd körbe a nyak legalsó részén.

Miután levetted a méreteket, hasonlítsd össze a mérettáblázatban található számokkal, és megtalálhatod a megfelelő méretű ruhadarabot.

 • US – Amerikai méretezés
 • INT – Nemzetközi méretezés
 • EU – Európai méretezés

2. Nem figyelsz a gyártó ajánlásaira.

Ha online vásárolsz ruhát, fontos tudnod, hogy a gyártók méretezése nagyban különbözhet egymástól. Minden webáruháznak saját mérettáblázata van, ezeknek a paramétereknek megfelelően kell ruhaméretet választanod.

3. Amikor méretet választasz, nem veszed figyelembe a ruha anyagát.

Hogy ne kerülj abba a helyzetbe, mikor mosás után a ruha kinyúlik vagy összemegy, előbb nézd meg, hogy milyen anyagból készült. A pamut és a gyapjú mosás közben összemegy, a szintetikus anyagból készült ruhák általában nagyobbak lesznek. Figyeld a gyártó ajánlásait is, nézd meg a címkén lévő ábrákat.

Ruhák, amiket nagyobb méretben is megvásárolhatsz:

 • Gyapjú pulóver: A testre feszülő ruhák kevésbé tartanak melegen, a gyapjú pedig egyébként is hajlamos összemenni mosás után. Ezért, ha pont a méretednek megfelelő gyapjú pulóvert veszel, nagy eséllyel egy mosás után nem fogod tudni többé hordani. Ha fekve szárítod, megelőzheted, hogy összeugorjon.
 • Pamut póló és fehérnemű: Mosás után a pamut kissé összemegy, ezért jobb, ha a méretednél nagyobbat veszel belőle. Ha a ruha elasztánt is tartalmaz, akkor a méreted szerint válassz.
 • Galléros ingek, blúzok: Amikor ilyen ruhát próbálsz, figyelj arra, hogy a gallér mennyire szoros. Ha teljesen ráfeszül a nyakadra, válassz eggyel nagyobb méretet, mert mosás után meg fogsz fulladni benne.

Ruhák, melyekből kisebb méretet vásárolj:

 • Kötött ruhák: Mindegy, hogy milyen fonalból készült, a kötött ruha ki fog nyúlni. Ezért jobb, ha egy számmal kisebbet veszel belőle. Máskülönben már az első nap végén azt fogod látni, hogy az ujja sokkal hosszabb, mint lennie kéne.
 • Farmer: Bár a farmer pamutból készül, mégis kinyúlik már az első viselés alkalmával. Ha speciális elasztikus szövet van benne, egyedül akkor nem fog változni a mérete.
 • Poliészter: A szintetikus anyagból készült ruhák gyakran nyúlnak, ezekből jobb, ha a méretednél egy számmal kisebbet veszel.

4. Nem helyesen méred le a lábadat.

Ha online szeretnél cipőt rendelni, mérd le a lábadat a sarkadtól a leghosszabb lábujjad végéig. Mindkét lábadat mérd le, hiszen valószínűleg a te két lábfejed sem egyforma nagy. A nagyobbnak megfelelően válassz cipőméretet.

A cipőnél a másik fontos paraméter a lábfej szélessége. Az amerikai mérettáblázatban az N jelöli a keskeny, az M a közepes, a W pedig a széles lábfejre ideális cipőket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét