4 jel, hogy túl erősen mosod a fogadat, és 4 módszer, amivel orvosolhatod ezt

0
108

Sokan azt hiszik, minél erősebben sikálják a fogaikat, annál több lepedéket tudnak eltávolítani róla. Ez azonban távol áll az igazságtól, hiszen a lerakódások annyira lágyak, hogy akár egy darab ruhával is le tudnád törölgetni őket. Fogkefére csupán azért van szükség, mert a ruhával nem férnél be minden kis résbe. Nem erőre van szükséged, hanem arra, hogy alapos légy.

A következő 4 jel utalhat arra, hogy túl erősen mosod a fogaidat. Mutatunk 4 hatékony megoldást is.

Problémák

1. A fogíny elkezd visszahúzódni.

Minden fogunkat zománcréteg védi, amiben a túl erős fogmosás nagy kárt tehet. Ha sérül a zománc, a fogíny elkezd visszahúzódni, kitéve ezzel a foggyökeret és az egész fogat a károsodás veszélyének. Ha eljutsz erre a szintre, gyökérkezelésre vagy foghúzásra is szükséged lehet. A fogorvosok szerint a népesség 10-20%-ánál figyelhető meg az íny károsodása a túl erős fogmosásból adódóan.

2. Érzékennyé válnak a fogak.

Ha a zománcot túl erősen sikálod, a fogaid érzékennyé válnak. Ennek oka, hogy a fog védtelen marad, a benne lévő idegeket pedig közvetlenül érik a különböző hatások. Ha hideg vagy forró italokat szinte alig tudsz meginni, keresd fel a fogorvost. A fogaidat pedig sokkal gyengédebben mosd.

3. Szétállnak a sörték a fogkeféden.

A fogkefe gyors elkopása egy figyelmeztető jel. Azért következik be, mert rosszul mosod a fogaidat: vagy túl erősen vagy túl erős sörtéjű fogkefével. Ez pedig árt a fogaknak. Ha a fogkeféden néhány hetente látszik, hogy ideje lecserélni, akkor biztos, hogy túl erősen mosod vele a fogaidat. Normál esetben a fogkefét 3-4 havonta elég cserélni.

4. Az íny közelében a fog nem fényes és nem fehér.

Ha azt látod, hogy a fogaid az íny közelében nem fehérek, az annak a jele, hogy a fogzománc nem védi őket. Mikor az íny elkezd visszahúzódni, előbukkan alóla a fognak a korábban láthatatlan része, ami sötétebb, sárgásabb színű. Ha a zománc nem védi, rengeteg baktériumnak és kórokozónak lesz kitéve a fog. Ez pedig rövid idő alatt a fog egészét érinteni fogja.

Megoldások

1. Használj lágy sörtéjű kefét.

Nemcsak a sebesség számít fogmosásnál, hanem a fogkefe minősége is. Az első lépés, hogy válassz puha sörtéjű fogkefét, majd változtass a fogmosási technikádon. A fogkefét tartsd 45 fokos szögben és lassan kezdd el mozgatni előre-hátra. Megpróbálhatod a kevésbé domináns kezeddel fogni, ezzel is csökkentheted a kifejtett erőt.

2. Használj elektromos fogkefét.

Sok elektromos fogkefének van olyan hasznos funkciója, hogy jelzi, ha túlzottan rányomod a fogaidra. Ilyenkor a fény rajta zöldről pirosra vált, és hangjelzéssel is figyelmeztethet, hogy rosszul mosod a fogad. A lámpa a fogkeféden mindig legyen zöld, így biztos lehetsz benne, hogy a megfelelő nyomást alkalmazod.

3. Csak 3 ujjal tartsd a fogkefét.

Ha úgy fogod, mint egy ceruzát, azzal is csökkentheted a fogmosás közben kifejtett erőt. Ha az egész markoddal fogod a fogkefét, nagy az esélye, hogy túlzottan rányomod a fogaidra. Nem a nyomástól lesznek tiszták a fogaid, hanem a sörtéktől, amik nagy erő kifejtése nélkül is bejutnak a résekbe és kiseprik onnan a baktériumokat.

4. Kevésbé abrazív fogkrémet használj.

A fogkrémnek bizonyos mértékben koptató hatással kell rendelkeznie ahhoz, hogy ellássa a feladatát. De a túlzottan abrazív fogkrémek a zománcot is eltávolítják a fogakról. Ahelyett, hogy az összetevők listáján keresnéd az abrazív anyagokat, végy egy darab alufóliát, és dörzsölj rá egy kevés fogkrémet. Öblítsd le vízzel, és látni fogod, hogy összekarcolta-e a fóliát. Minél több karcot látsz, annál abrazívabb a fogkrém.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét