4 egészségügyi probléma, amire figyelmeztet, ha a zokni nyomot hagy a lábadon

0

Talán észrevetted, hogy néha a zokni piros lenyomatot hagy a bokádon. Ha ez egyszer-kétszer fordul elő, annak az lehet az oka, hogy a zokni gumírozása túl szoros. Ha viszont gyakran tapasztalod, akkor a tested üzenni akar, hogy valami nincs rendben.

A következőkből megtudhatod, mire figyelmeztet, ha a zokni rendszeresen nyomot hagy a lábadon.

1. Magas vérnyomás

Ha bedagadnak a lábaid, az arra utal, hogy felesleges folyadék halmozódott fel a lábszáradban. Ez önmagában nem fájdalmas, de kényelmetlenné teszi a zokni viselését. A magas vérnyomást a vízvisszatartás okozza, és megnehezíti a szív számára a vér szállítását a szervezetbe. A test visszatartja a folyadékot, ami általában a lábakban és a lábfejekben gyűlik össze.

2. Visszér

Mikor a lábban lévő erek meggyengülnek, nem tudják kellő gyorsasággal visszajuttatni a vért a szívhez. Ezután a vér visszafolyik a láb vénáiba, ami fájdalmas duzzanathoz vezet. Ez az állapot a visszér kialakulásához vezető tényezők egyike. Ha rendszeresen zokninyomok jelennek meg rajtad, előfordulhat, hogy a szervezeted megpróbálja jelezni, hogy a vénáid nem engedik visszaáramlani a vért a szívedhez.

3. Dehidratáció

Ha a tested nem kap elég vizet, az károsíthatja az ereket. A károsodott erek kis szivárgásokat okoznak, melyek miatt a folyadék felhalmozódik a környező szövetekben. A leggyakrabban a boka és a lábfej tájékán gyűlik össze a folyadék. A bokán megjelenő zokni lenyomata jelezheti a dehidratációt.

4. Gyógyszerek mellékhatása

Egyes gyógyszerek is okozhatják a láb dagadását. Néhány antidepresszáns és vérnyomás gyógyszer kellemetlen lábdagadást idézhet elő. Egyes típusú fogamzásgátlók (ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tabletták) megváltoztathatják a hormonszintet a női testben, ez is okozhat vízvisszatartást és lábdagadást.

BÓNUSZ: Ezt tedd, ha a zokni rendszeresen nyomot hagy a lábadon.

Ha a zokni nyomát rendszeresen látod a lábadon, a legjobb, ha orvoshoz fordulsz. De a helyzeten a következő egyszerű módszerekkel is segíthetsz, hogy a bedagadt lábad megkönnyebbüljön:

  • Csökkentsd a só mennyiségét az étrendedben.
  • Tartsd meg az egészséges testsúlyodat.
  • Viselj kompressziós zoknit vagy harsinyát.
  • Gyakran változtass a testhelyzeteden, kerüld a hosszú időn át tartó ülést és állást.
  • Viselj kényelmes, lapos talpú cipőt.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét