4 dolog, ami már az anyaméhben hatással lehet a gyerek intelligenciájára, de az orvosok nem beszélnek róla

0

Egyre kevesebben vállalnak gyereket fiatalon. De vajon ez a gyerek számára az ideális választás? A világon számos tudós igyekszik utánajárni, hogy van-e összefüggés a szülők életkora és a születendő gyermek intelligenciája között, valamint, hogy milyen egyéb tényezők befolyásolhatják a gyermek értelmi képességeit.

1. A baba intelligenciája függ a szülők életkorától.

Minden újszülött baba egyfajta mutánsként születik. Az újszülötteknek kb. 70 olyan mutációjuk van, ami a szüleiknek nincs. Ezeknek többségét a spermiumok hordozzák, nem a petesejt. Minél idősebb a férfi, annál több mutációt ad át a gyerekének.

A mutációk jelentős része pedig közvetlenül kapcsolódik a kognitív képességekhez. Minél több a mutáció, annál nagyobb az esélye, hogy az újszülött intelligenciája nem egészségesen fejlődik. Lényegében tehát, a gyereknek rossz, ha az apa idősebb.

Az anya tekintetében viszont más a helyzet. Minél idősebb, annál magasabb lesz a születendő gyermekének intelligenciája. Kutatók szerint ennek oka nem pusztán genetikai, de a társadalmi tényezőkre is visszavezethető. Az idősebb nők tanultabbak, tapasztaltabbak, tudják mit akarnak és már kevésbé kalandvágyóak.

Más szóval, statisztikailag a fiatal anyák gyerekei szellemileg lassabban fejlődnek.

2. A genetikai teszt jót ötlet, még akkor is, ha semmilyen betegség nem áll fenn.

A teszt kimutatja bizonyos genetikai betegségek jelenlétét, ezt még terhesség előtt kell elvégeztetni. De lehet tesztelni az embrió DNS-ét is az anyaméhben. Ez megmutatja, hogy milyen valószínűséggel lesz a gyereknek valamilyen betegsége.

Terhesség előtt el lehet végeztetni olyan tesztet is, ami bizonyos rendellenességekre hajlamosító géneket vizsgál, melyek meglétéről lehet, hogy te nem is tudsz. A szakemberek pedig ezután megbecsülik, hogy milyen valószínűséggel lesz a születendő gyereknek ilyen génje.

Sharon Bernardi 7 gyermekét vesztette el. Mindegyikük Leigh-szindrómás volt, ami az idegrendszert érintő betegség. Ennek ellenére Sharon és férje újra próbálkoztak, hogy egészséges gyermekük születhessen. Csak egyetlen gyermekük érte meg a 21 éves kort, egy fiú, akinek állandóan gyógyszereket kellett szednie és olyan rohamoktól szenvedett, melyekbe bármikor belehalhatott.

3. A gyermek fejlődését az is befolyásolja, hogy az anyja mennyit aggódik a várandósság alatt.

Hogy a baba idegrendszere megfelelően fejlődhessen, időnként stressznek is érnie kell. De nem szabad ezzel túlzásba esni. A túl sok szorongás nem vezet jóra.

Egy egyetemi kutatás során várandós nőket vizsgáltak. Mindegyik egészséges volt fizikálisan és mentálisan, valamint mind rendelkeztek felsőfokú végzettséggel. Várandósság alatt és mikor a gyerekük 2 éves volt, a kutatók megvizsgálták a nők stressz szintjét és a gyerekek kognitív képességeit. Arra jutottak, hogy a gyerekek agyának fejlődése csak akkor javul, ha az anya mérsékelten stresszes a várandósság alatt.

4. A várandósság alatti stressz szintje befolyásolja a gyerek temperamentumát is.

Régen úgy gondolták, hogy a temperamentum veleszületett dolog és semmi sem befolyásolja, hogy milyen lesz. Ez az elképzelés azonban megváltozott mára. Kutatók az anyaméhben lévő magzatot vizsgálva egyre több és több bizonyítékot találnak arra, hogy az embriók érzik az anyjukat érő stresszt, és ebből valamennyit át is vesznek.

50 terhes nőt vizsgáltak. Szorongást kiváltó Stroop-tesztnek vetették alá őket és közben ellenőrizték a szívritmusukat. Ha a teszt elvégzése előtt az anya depressziós volt vagy szorongott, a teszt komoly emelkedést okozott a szívritmusában. Ilyenkor természetesen az embrió szívritmusa is megemelkedett.

A tudósok ebből arra jutottak, hogy ha az embrió megemelkedett szívritmussal reagál az anyját érő stresszre, nagyobb az esélye, hogy később hiperaktív lesz.

Természetesen nemcsak ezek a tényezők játszanak szerepet, sok minden más is hatással van a baba intelligenciájára. Például nem ajánlják, hogy terhes nők olyan házban éljenek, ahol régi csövek vannak vagy 20 évvel ezelőtt festettek utoljára, mert az ilyen épületekben nagyobb az esélye annak, hogy ólom kerül a levegőbe.

Más szakértők arra figyelmeztetnek, hogy várandósság előtt a nők ellenőriztessék a pajzsmirigy hormon szintjét is. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a gyermeknek nagy eséllyel lesz az átlagosnál alacsonyabb intelligencia szintje.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét