24 hiba a háztartási gépek kezelése során, ami tönkreteszi őket

0

A háztartási gépeink sokszor nem gyártási probléma miatt kezdenek el meghibásodni, hanem azért, mert nem bánunk velük megfelelően. Legyünk őszinték, ritkán olvassuk át alaposan a használati utasítást, amelyben leírják, hogy pontosan mire kell figyelni a készülék használata közben.

Ha odafigyelsz rájuk, a háztartásodban lévő gépek élettartamát nagyban meghosszabbíthatod. Ennek érdekében ismerd meg a használatuk során elkövetett leggyakoribb hibákat.

1. Vasaló

 • Ne tegyél bele csapvizet. Sokan nem értenek egyet azzal, hogy kizárólag desztillált víz használható a vasalókban, de az biztos, hogy a csapvíz nem bele való, hiszen elvízkövesedik tőle. Használj szűrt vizet: minél kevesebb só van a vízben, annál kevésbé árt a vasalónak.
 • Ne hagyd benne a maradék vizet. Kevesen tudják, hogy ez korrózióhoz vezet, aminek következtében látod majd a vasalt ruhán a kis barna pöttyöket. A víz elkezdhet szivárogni a vasalóból, elérheti a kábeleket is.
 • A vasaló alját még akkor is meg kell pucolni, ha tisztának látod. Lehetnek rajta ugyanis apró cérnadarabok és ásványi anyagok, amiket észre sem veszel. Ezek a részecskék aztán eltömítik a lyukakat. A legjobb, ha vízben feloldasz szódabikarbónát, és azzal tisztítod le a vasaló talpát.

2. Számítógép

 • A számítógép belsejét legalább havonta egyszer portalanítsd. Legtöbbször a túlhevülés éppen a lerakódott por, valamint haj- és szőrszálak miatt következik be. Ha sokáig nem tisztítod meg a belső alkatrészeket, a szellőzőlyukak eltömődnek, nem engedik lehűlni a készüléket, ami így hamar tönkremegy.
 • Egy másik fontos tényező, aminek szerepe van a számítógép élettartamának meghosszabbításában, az, hogy hol helyezed el. Ha közvetlenül a fal mellé teszed, a szellőzőlyukakon keresztül nem tud megfelelően távozni a levegő. Ne tedd tűző napra és radiátor mellé sem.

 • Kevesen tudják, hogy a hővezető pasztának milyen fontos szerepe van a túlmelegedés elleni védelemben. Ha ez elöregszik, akkor a védelem megszűnik. Érdemes 2-3 évente megnézetni a számítógépet szakemberrel, és ha szükséges, kicseréltetni a hővezető pasztát.
 • Egy másik rossz szokás, ha soha vagy szinte alig kapcsolod ki a készüléket. Idővel ez működésbeli problémákat okoz. Ha rendszeresen kikapcsolod, több memória szabadul fel, és javul a gép teljesítménye is.

3. Laptop

 • A laptoppal szemben elkövetett egyik legfőbb hiba, hogy állandóan be van dugva a töltője. Ez gyengíti az akkumulátort. Ajánlott 80%-ig feltölteni, és csak akkor elkezdeni a töltést, ha 40%-ra csökkent a töltöttsége.
 • Az alacsony hőmérséklet sem jó a készülékeknek. Jobb, ha túl hidegnek nem teszed ki a laptopot, de ha mégis megtörténik, tedd a következőt: mielőtt újra bekapcsolnád, hagyd szobahőmérsékletre felmelegedni, a párát pedig törölgesd le róla, nehogy rövidzárlatot okozzon.

 • A laptop hordozhatósága további problémák forrása. Ha puha felületre teszed le (az ágyra, egy párnára, az öledbe), akkor túlmelegszik és tönkremegy. Próbáld mindig szilárd felületre tenni, ami nem zárja el a szellőzőjét.
 • Kevesen gondolnak rá, de ha a laptop rázkódik működés közben, az mechanikai problémákat okozhat. Ezért is jobb, ha nem az öledben tartod, hanem szilárd felületen használod.

4. Vízforraló

 • Mindig tégy elég vizet a vízforralóba. Ha állandóan kevés vízzel töltöd meg, előbb-utóbb tönkre fog menni.
 • Olyan helyre tedd, ahol nem éri magas hőmérséklet. Ne helyezd tűzhely mellé például, mert eldeformálódhat. A leírásban ezt gyakran meg is említik.

 • Rendszeresen végezd el a vízkőtelenítést. A vízkő nemcsak a fémből készült vízforralónak árt, a műanyag forraló fémből készült alkatrészeit is károsítja. A beépített szűrők csak azt akadályozzák meg, hogy az italba ne kerüljön vízkő, de a belsejébe ettől még ott van. Ecet és víz 1:1 arányú keverékével könnyen megszabadíthatod a vízkőtől. Töltsd bele és hagyd állni egy éjszakán át. Reggel alaposan mosd ki.
 • A vízkövesedést elősegíted azzal, hogy a maradék vizet benne hagyod a forralóban. Minden használat után ürítsd ki a forralót.

5. Húsdaráló

 • Az alkatrészeit ne tedd mosogatógépbe, csak ha a leírásban ez kimondottan szerepel. A modern húsdarálók alumíniumból készülnek. A legtöbb mosogatógép pedig nagyon agresszív vegyi anyagokkal dolgozik, amelyek az alumíniummal érintkezve oxidációt okoznak, így az alkatrészek kopnak. A mosogatószer maradványa rájuk ragadhat és végül a húsba kerül.
 • Vigyázz, hogy a húsban ne legyenek csontok. Egyes darálók elég erősek ahhoz, hogy a csonttal is megbirkózzanak, de a legtöbb tönkremegy miattuk.
 • Ne engedd, hogy használat közben túlzottan felmelegedjen a készülék. A túlhevülésnek több oka is lehet, például az, hogy elromlott a hűtése vagy nincs elég folyadék benne. Ha új a darálód, lehet, hogy túl sok húst tettél bele egyszerre vagy túl sokáig használtad.

6. Turmixgép

 • Jeget vagy fagyott élelmiszert sose tégy a turmixgépbe. Tönkremennek tőle a kések vagy akár a motor. Ha mindenképp jeget szeretnél aprítani benne, önts hozzá vizet is.
 • Nagyon forró ételt se turmixolj. Mikor ráteszed a fedelet, a belül lévő levegő felforrósodik, megnöveli a nyomást, a tégely fala pedig ettől megrepedhet. Ha forró étellel dolgozol, egy törölközővel fedd le a turmix tetejét, és a legalacsonyabb fokozaton használd a készüléket.
 • Ha egyszerre hosszú időn át akarod használni, közben hagyj szünetet, hogy le tudjon hűlni.

7. Légkondicionáló

 • Ne feledkezz meg a rendszeres karbantartásról. Fontos, hogy időnként szakemberrel is ellenőriztesd, de vannak olyan dolgok, amiket te magad is megtehetsz, mint a tisztítás vagy a szűrők cseréje. A szűrőt közvetlenül a fedél alatt találod. Ha ezeket megteszed, a klíma jobban fog működni, és kevesebb por kerül a levegőbe.
 • Mikor a klíma üzemel, ne nyisd ki az ablakot. Csupán legenda, hogy nyitott ablaknál gyorsabban lehűti a levegőt. Valójában ez csak lelassítja a folyamatot, hiszen az ablakon keresztül forró levegő kerül a helyiségbe.
 • Megfelelő teljesítményű készüléket használj. Ha a klíma nem alkalmas az adott helyiség lehűtésére, olyan fokozaton kell működnie, ami nagyban lerövidíti az élettartamát. Ha pedig nagyobb a teljesítménye a szükségesnél, rengeteg áramot fogyaszt feleslegesen, és gyorsabban hűti le a szobát, mint ahogy a levegő elég szárazzá tudna válni, ezért a páratartalom nem lesz megfelelő.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét