19 nem magától értetődő etikettszabály, ami jó nevelést tükröz

1

A “jó modort” napjainkban is ugyanúgy értékelik, mint régen. Mindannyian igyekszünk udvariasak lenni, és hisszük, hogy jó nevelést kaptunk. Azonban ha elkövetünk egy-egy tapintatlanságot tükröző hibát, azt mindenki észreveszi. A nyilvánvaló etikettszabályokon kívül vannak olyanok is, amiket nem tartunk be, mert egyáltalán nem ismerjük őket.

Úgy döntöttünk, hogy összeállítunk egy listát olyan udvariassági szabályokról, melyeket jelenleg homály leng körül, de ha követed őket, ámulni fognak a jó modorodon.

1. Otthon és vendégek

 • Rendben van, ha megkéred a vendégeidet, hogy vegyék le a cipőjüket? Ezt neked kell eldöntened, de a szakértők azt javasolják, hogy figyelmeztesd előzetesen a vendégeidet, ha nem szeretnéd, hogy kinti cipőben járkáljanak a házadban. De az kifejezetten rossz modorra vall, ha ez egy olyan eseményen történik, ahova kiöltözve érkeznek az emberek. Ha megkéred a vendégeidet a cipőlevételre, akkor úgy helyénvaló, hogy ajánlasz nekik házi papucsot helyette. Illetlenség ilyenkor a saját papucsodat felajánlani.
 • A rendetlenség vagy a felújítás miatti elnézéskérés a tulajdonos tiszteletlenségét mutatja. Ha vendéget hívsz, kifejezed az iránta tanúsított bizalmat, és a vendégnek ezt tiszteletben kell tartania, és el kell fogadnia az otthonodat úgy, ahogy van.

2. Autó

 • Ha kölcsönkéred egy barátod autóját, több üzemanyaggal a tankban add vissza. Természetesen az autó belsejének is tisztának kell lennie.
 • A legbiztonságosabb hely az autóban a sofőr mögötti ülés. A legkényelmesebb ülés azonban a jobb hátsó ülés. Ezért kell ezt a helyet a legidősebb utasnak vagy egy nőnek felajánlani, míg a legfiatalabbnak középen kell ülnie. Ez egy íratlan szabály.
 • Illetlen és akár veszélyes is lehet, ha egy utas telefonozik vagy alszik. A jó modor és a biztonsági szabályok azt mondják ki, hogy egy nyugodt, nem túlságosan érzelmekkel teli beszélgetés a megfelelő ilyenkor, természetesen drámai gesztikuláció nélkül. Észre kell venniük az utasoknak, ha a forgalomban kialakult szituáció miatt a beszélgetést szüneteltetni kell, hogy a vezető koncentrálni tudjon.

3. Kommunikáció

 • Ha le kell mondanod egy találkozót valamilyen okból, akkor a te feladatot, hogy egy új időpont megbeszélését kezdeményezd. Így mutatod ki a másik iránti tiszteletedet.
 • Ha találkozol egy ismerőssel, amikor más emberek társaságában vagy, úgy helyes, ha bemutatod őket egymásnak. Még akkor is, ha ez egy kis időt vesz igénybe, hiszen így fogják kényelmesen érezni magukat egymás társaságában.
 • Mindenki tudja, hogy illetlenség kesztyűben kezet rázni valakivel. Mindig fel kell állni hozzá. Továbbá nem engedélyezett a kézfogás, ha éppen dohányzol, és nem tudod eldobni a cigarettát. Fürdőszobában vagy mellékhelyiségben sem szabad kezet fogni.
 • Ha elfelejtetted valakinek a nevét, ne próbáld meg úgy megoldani ezt a helyzetet, hogy nem szólítod a nevén. Egyszerűen ismerd be, “Sajnálom, nem emlékszem a nevére.” Ez egy udvarias és őszinte megoldás. Ha egy rendezvényen vagy, és próbálod megjegyezni az emberek nevét, a találkozáskor ismételd el így: “Örülök, hogy találkoztunk, Anna.”

4. Közvetett kommunikáció

 • Ha első próbálkozásra nem tudtál elérni valakit telefonon, nem szükséges vég nélkül próbálkoznod. Ha a kérdésed nem sürgős, úgy udvarias, ha adsz a másiknak legalább 2 órát, hogy visszahívjon.
 • 2-3 csengés után vedd fel a telefont, hogy a hívónak legyen ideje felkészülni. Ha te hívsz valakit, 5 csengés után tedd le a telefont, ha nem veszik fel.
 • A telefonhívások elég stresszesek lehetnek. Ha a kérdésed nem sürgős, és választhatod az üzenetet is, válaszd azt. Ez a lehetőség kevesebb időt igényel, és a feltett kérdésed sokkal precízebb lesz. A másik fél válaszolni fog, ha ideje engedi vagy ha már tudja a választ a kérdésedre. Ez a tanács relevánsabb az üzleti életben, mert a “hangintervenció” a személyes térbe való behatolásnak is tekinthető.

5. Személyes tér

 • Ha valaki felteszi a fülhallgatóját, azzal jelzi, hogy az adott pillanatban nem szeretne beszélgetni. Ne zavard meg, hacsak nincs sürgős kérdésed. Tulajdonképpen speciális etikett lép életbe, ha valakin fülhallgató van. Az egyik a fő szabályok közül az, hogy halkítsd le és vedd ki a füledből, mielőtt beszélni kezdenél valakihez. Így mutatsz tiszteletet a másik ember felé.
 • A személyes teret a nyilvános WC-kben is tiszteletben kell tartani. Ha lehetőség van rá, ne a foglalt melletti WC-t vagy piszoárt válaszd.
 • Ha a gyermekednek saját szobája van, kopogj, mielőtt belépnél. Ezzel betartod az illemszabályokat, és a gyermek megtanulja, hogy ugyanígy kell tennie, ha be szeretne lépni a te szobádba.
 • Ne felejtsd el, hogy a dolgozóasztal ugyanúgy személyes tér. Tehát illetlenség odaülni a munkatársad asztalához, ránézni a képernyőjére, használni a számítógépét, elvenni valamit az asztaláról, ha nem kért meg rá.

6. Rendezvények

 • Jó modorra vall, ha virágot adsz egy férfinak? Határozottan igen, ha különleges okod van rá, mint például egy szülinap, szakmai- vagy sporteredmény. De érdemes tudni, hogy vannak kifejezetten “férfiaknak adható” virágok. Ilyen az orchidea, a gerbera, a szegfű, a liliom, a napraforgó és a bambusz.
 • Nők és férfiak is meghívhatják a párjukat színházba. De a férfinak kell felmutatnia a jegyeket a bejáratnál, valamint neki kell kinyitni az ajtót a nőnek.
 • Ez a harapnivalókra vonatkozó szabály a kis partikra értendő. Mielőtt ennél egy második vagy harmadik adagot, győződj meg róla, hogy körülbelül kétszer annyi harapnivaló van, mint vendég.

Te már régóta alkalmazod ezeket a szabályokat vagy újak voltak számodra? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

 1. Óh, hogyne! engem így neveltek! Sőt nagymama tanítását most megosztom. ” Kisfiam, jegyezd meg, az entrée-nál fontpsabb nincs!”
  Itt az első találkozáskori megjelenés, öltözködés, viselkedés!

  VPKLG

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét