18 mindennapos szokás, ami enyhítheti a fájdalmat a tested különböző pontjain

0
2691

A fájdalom az egyik legfőbb akadályozó tényező és az egyik leggyakoribb ok, amivel az emberek orvoshoz fordulnak, állítja egy tanulmány. A fizikai fájdalom lehet a rendszertelen vagy az ülő életmód eredménye is.

Olyan szokásokat mutatunk be, amelyek segítségével fájdalom nélkül, egészségesen és boldogan élhetsz.

Fejfájás

Ne bámuld sokáig a monitort.

A szem erőltetése gyakori oka a fejfájásnak. Mikor az izmaink dolgoznak, egy idő után elfáradnak és fájni kezdenek. Ugyanígy van ez a szemizmokkal is. Hogy ezt elkerüld, kövesd a 20-20-20 szabályt: minden 20. percben kezdj el nézni valamit, ami legalább 20 méterre van tőled, és bámuld 20 másodpercig.

Kevesebbet légy a tűző napon.

A hőség hatására az agyban az erek kitágulnak, a bőr hőmérséklete megemelkedik, mindez pedig fájdalmat okoz. A napsütés a szem irritációját is okozhatja, aminek a vége szintén lehet fejfájás. Viselj kalapot és napszemüveget, hogy megvédd magad a napfénytől és az általa okozott fejfájástól.

Végy meleg zuhanyt.

A meleg zuhany ellazítja a merev izmokat, ezzel enyhíti a fejfájást. A meleg borogatással is hasonló hatást érhetsz el.

Kerüld a dohányzást és az alkoholt.

A cigarettában lévő nikotin vazoaktív anyag. Ez azt jelenti, hogy megváltoztatja az agyban az erek méretét, ezáltal fejfájást okoz. A cigarettafüst szintén kiválthat fejfájást az orr és a torok irritálásával. Hasonlóan az alkohol is okozhatja az erek megduzzadását, ezzel pedig fejfájást.

Mind közül a legrosszabb a vörösbor, mert tiramin, hisztamin és szulfit is van benne, ezek pedig mind fejfájást okozó anyagok.

Vegyél vissza a koffeinből.

Kis mennyiségben a koffein csökkentheti a fejfájást, ezért egyes fejfájást csillapító gyógyszerekben van koffein. De kávé, tea vagy üdítőital formájában fogyasztva függőséget okozhat. Kutatók rájöttek, hogy a fejfájás gyakori elvonási tünet a koffein esetében, a rendszeresen kávézók 50%-ánál jelentkezik.

Igyál elég vizet.

A kiszáradás gyakori oka a fejfájásnak. Hogy nálad ez ne jelenthessen gondot, ügyelj a megfelelő folyadékpótlásra. Viszont azt se feledd, hogy a túl sok folyadék is árthat, hiszen hiponatrémia léphet fel, mikor a nátrium mennyisége a vérben drasztikusan lecsökken és a vér túl híggá válik. Ennek fejfájás, hányinger, puffadás lehet a következménye, azaz olyan tünetek, amelyeket könnyű összetéveszteni a kiszáradás tüneteivel.

Nyakfájás

Erősítsd a nyak izmait.

A nyakfájás leggyakoribb oka a nyak- és a vállizmok feszülése, merevsége. A legjobban úgy tudod ezt kordában tartani, ha rendszeresen edzed ezeket az izmokat, és erősíted őket.

Ülés közben ügyelj a testtartásodra.

Fontos, hogy egyenesen ülj. Olyan széket válassz, ami rendelkezik háttámlával. Ha számítógép előtt dolgozol, a szék magasságát úgy állítsd be, hogy ne kelljen előre döntened a nyakad munka közben.

Jógázz.

A jóga erősíti a nyak- és hátizmokat, megszünteti bennük a feszültséget.

Javíts az alvási szokásaidon.

A legjobb póz a háton alvás, ezt követi, ha az oldaladon alszol.

Hogy jobban megtámaszd a hátad, tégy a térdeid alá egy összecsavart törölközőt. A hasadon ne aludj, ne használj egynél több párnát és túl magas párnát sem. Még jobb, ha speciális ortopéd párnán alszol.

Hátfájás

Ülj egyenesen, de ne karót nyelten.

Ülés közben a hátad legyen egyenes. Ezzel csökkentheted a gerincedre nehezedő nyomást és a hátfájás esélyét.

Nyújtsd azokat az izmaidat, amelyek támaszt biztosítanak a derekadnak.

Sokféle gyakorlat létezik (például a fekvő csavart póz), amelyekkel nyújthatod az izmokat, hogy ne fenyegessen a hátfájás.

Nyújtsd a combhajlító izmot.

A combizmok megnyújtásával csökkentheted a hátfájást. A hosszabb izmok csökkentik a derékra nehezedő nyomást, ezáltal enyhül a fájdalom.

Gyakorold a kobra pózt.

Ez a póz a vállizmokat nyújtja. Megszünteti a derék merevségét, és erősíti a gerincet.

Ússz.

Az úszás és más vízben végzett gyakorlatok erősítik a hátat és a törzsizmokat. A víz felhajtóereje pedig az ízületekről veszi le a terhet.

Lábfájás

Viselj kényelmes cipőt.

Amikor gyalogolunk, futunk vagy állunk, a lábfejünkre folyamatosan nyomás nehezedik. Egy kényelmetlen és rosszul illeszkedő cipő csak ront a helyzeten. Ezért fontos támasztást biztosító és kényelmes cipőt találnod, amivel megelőzheted a fájdalmat és a sérüléseket.

Nyújts.

Ülj le egy székre vagy a földre, a jobb lábadat tedd keresztbe a bal combodon. A bal kezed ujjait kulcsold össze a jobb lábad ujjaival. Szorítsd 10 másodpercig, majd tárd szélesre szintén 10 másodpercig.

Ezt a nyújtást 3-szor végezd el mindkét lábfejeddel.

Masszírozd a lábboltozatot.

Tégy egy teniszlabdát a bal lábfejed alá, közvetlenül a második ujjadhoz. Lassan görgesd 3 percig. Ismételd a gyakorlatot a jobb lábaddal is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét