18 hihetetlen optikai illúzió, ami megdolgoztatja az agyad

0
530

Kövess a Facebookon!


Mennyire bízol a józan eszedben? El sem tudod képzelni, hányszor csap be a látásod, hallásod, szaglásod.

Mutatunk 18 fejtörőt, optikai csalódást és trükköt, amely bizonyítja, hogy a dolgok nem olyan egyszerűek, mint ahogy látjuk őket. A cikk végén egy bónuszt találsz, amit kétszer is meg kell nézned, mielőtt megértenéd, hogy valójában mit is látsz.

18. Ki tudsz színezni egy képet a gondolat erejével.

Nézd a bal oldali képet 30 másodpercig, aztán nézz a jobb oldali képre. Azt fogod tapasztalni, hogy a dinoszaurusz zöldül. A hatás addig működik, amíg nem pislantasz.

17. Dolgok, amiket csak a megfelelő szögből látsz.

A Követek ifj. Hans Holbein festménye. Ezen egy homályos foltot látsz a padlón a két férfi között. Ha jobbról nézel rá közelről, egy háromdimenziós koponyát fogsz látni.

16. A gondolat erejével mozgó képek.

Ezt az illúziót a függőleges vonalak kontrasztja okozza. Ez pedig, ahol az animált galamb mozgatja a nyakát, a legjobb vizuális illúzió lett 2014-ben.

15. A hideg tárgyak nehezebbek, mint a melegek.

Vegyél 2 doboz tejet. Az egyiket tedd egy órára a fagyasztóba, a másikat hagyd a konyhában, hogy szobahőmérsékletű legyen. Vedd mindkét dobozt a kezedbe egy óra múlva. A fagyott tej nehezebbnek fog tűnni, mint a meleg. A jelenség Weber-féle illúzióként ismert.

14. Ezek az eprek nem pirosak.

Az agyunk mindig pirosnak látja az epret. Automatikusan ugyanígy pirosnak “látja” őket ezen a képen is. Azonban itt kizárólag szürke, kék és zöld árnyalatok vannak. Részletesebb magyarázatot itt találsz.

13. Domború vagy homorú?

Mit gondolsz, ezt a képet az épület belsejében készítették vagy kívülről? A választ Budapesten találod, ha a közelben jársz, feltétlenül nézd meg a Párizsi udvart.

12. Minden pötty azonos méretű.

Ha egy futó pillantást vetsz erre a képre, lehet, hogy azt gondolod, hogy a pöttyök eltérő méretűek. Az illúziót a köztük lévő különböző nagyságú távolságok adják. Valójában minden pötty ugyanakkora.

11. Hova tűnt a négyzet?

Kivághatsz otthon minden formát, hogy lásd az illúzió valóságosságát. De mi az oka ennek? Vess egy pillantást a háromszögek szögeire. A szögeik nagysága kissé eltér egymástól. Mindent összevéve pontosan ez az a különbség, ami létrehozza a négyzetet.

10. Állj fél lábon, és kitaláljuk a korod.

  • Állj mezítláb a padlón. Emeld fel a bal lábadat (ha balkezes vagy, akkor a jobb lábadat kell felemelni).
  • Csukd be a szemed.
  • Lassan számolj 30-ig, és nézd meg az eredményed a táblázatban.

Megismételheted ezt háromszor, és eloszthatod az összidőt hárommal. A legtöbb ember ugyanazt az eredményt kapja. A titok egészen egyszerű: az egyensúlyérzékünk romlik, ahogy öregszünk. A számok változhatnak, ha sportolsz, és ez az egyensúlyod képzését igényli.

9. A Google logóban nincs egyetlen kerek elem sem.

Az agyunk szeret kerek dolgokat látni. Ezért amikor csak egy részlet áll rendelkezésre egy látszólag kerek valamiből, fejben automatikusan megrajzolod a teljes kerek tárgyat. Ez történik akkor is, ha ránézel a Google logóra, ami egyáltalán nem olyan kerek, mint elsőre tűnik.

8. Az épületen minden vonal párhuzamos.

Az épület Melbourne-ben, Ausztráliában található. Egyedi, mert egy olyan geometriai illúziót ábrázol, amely egy kávézó falán volt megtalálható 1973-ban, Bristolban. Az összes egyenes, fekete-fehér vonal és tárgy párhuzamos, csak az agyunk nem érti ezt meg.

7. Valószínűleg nem leszel képes megcsinálni ezt.

  • Nyújtsd a kezeidet magad elé.
  • Emeld fel a mutató ujjadat a jobb kezeden és a hüvelykujjadat a bal kezeden.
  • Válts 2-3 másodperc után: Most emeld fel a mutató ujjadat a bal kezeden és a hüvelykujjadat a jobb kezeden.
  • 1-2 másodpercenként próbálj váltani.

Sikerült? Ha igen, van esélyed arra, hogy jó dobos vagy zsonglőr váljon belőled. A legtöbb ember egyszerűen nem tud különböző tevékenységet végezni a két kezével egy időben, ha nem képezték ki rá.

6. A padló teljesen sík.

Azonban az agyunk csak azt a 3D illúziót látja, amelyet egy csoport művész hozott létre. A hatás erősebb a tükröződés miatt, amit az üveg ajtókon látsz.

5. Ez a boltív valójában szimmetrikus.

Ez a hatás hihetetlen. De ha a középen lévő vonalat eltávolítják, egy teljesen szimmetrikus ívet látsz.

4. A vonalak egyforma hosszúak.

Az agyad tökéletesen dolgozik a különböző perspektívákkal. Biztosan mutatja, hogy a legtávolabbi és a legközelebbi vonal különböző hosszúságú. Azonban ha a négyzeteket eltávolítják, látni fogod, hogy a vonalak azonosak.

3. A kocka belsejében van a kocka? Vagy talán előtte?

Ez az egyik leghíresebb optikai-geometriai illúzió. Tulajdonképpen nincs helyes válasz. Lehetséges, hogy a kockának hiányzik az egyik sarka, vagy a kocka a kocka belsejében van, vagy pedig a kocka a másik kocka előtt van.

2. Tizenhat kör van a képen.

Nem hiszel nekünk? Ha szeretnéd látni őket, akkor a figyelmedet a függőleges vonalakra kell összpontosítanod. Így észrevehetőbbek a körök.

1. Nem tudod kitalálni, hogy mit eszel, ha befogod az orrod.

  • Csukd be a szemed és fogd be az orrod, hogy ne láss és ne érezz semmit.
  • Kérj meg valakit, hogy adjon neked ételt anélkül, hogy pontosan megmondaná, hogy mit fogsz enni.
  • Próbáld meg kitalálni az étel ízét.

A legtöbb ember nem lesz képes megkülönböztetni a főtt tojást a pillecukortól. Ez azért van, mert az agy általában az illatról ismeri fel az étel ízét. Ha nincs illat, nincs íz. Ezt a trükköt alkalmazzák az okos gyerekek, ha olyan “egészséges ételt” kell enniük, amit nem akarnak vagy nem szeretnek.

BÓNUSZ: Érzékcsalódás testfestéssel.

Az optikai illúzió egyik legérdekesebb fajtája a testfestés. A művészek hiperrealista képeket hoznak létre az emberek testén és arcán, és nem könnyű meglátni őket a festékréteg alatt. Olyan ez, mint egy kép a képen.

Azok a képek, amelyeket képszerkesztő alkalmazás vagy program segítségével változtattak meg, nem optikai illúziók, de összezavarhat az, amit szemléltetnek. Végül is a fő cél az, hogy teszteld az agyad, miközben megérted, hogy mit látsz a szemeddel.

Az optikai illúziók és rejtvények remekül próbára teszik az agyad. Melyik illúzió tetszett a legjobban? Oszd meg velünk!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét