17 öregedés elleni étel a ragyogó bőrért

0

Ha a szem a lélek tükre, akkor a bőr az egészségé. A bőrödre hatással van, amit eszel, de a krémek csak a bőr kinézetén tudnak javítani. Mivel az öregedés belülről indul meg, logikus, hogy a bőröd állapotának javítását is belülről kell elkezdened, az étrendeden keresztül.

Végeztünk egy kis kutatást az ebből a szempontból leghasznosabb élelmiszerekkel kapcsolatban, és szeretnénk megosztani veled az eredményeket.

Zsíros halak

A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó halak (lazac, makréla, hering, szardínia, tonhal) nélkülözhetetlenek a ragyogó bőrhöz. Az omega-3 zsírsav táplálja és hidratálja a bőrt, valamint csökkenti a gyulladásokat is. Ezek a halak antioxidánsokban is bővelkednek, E-vitaminban és a cinkben, a sebgyógyító ásványi anyagban, ami segít megszabadulni a pattanásoktól és az irritációtól.

Diófélék

Akárcsak a halak, a diófélék is sok omega-3 zsírsavat, cinket és E-vitamint tartalmaznak. Ráadásul más ásványi anyagok és vitaminok is találhatók bennük, amelyek fiatalítják a bőrt, például a B-vitaminok (köztük a folsav, ami megelőzi a dermatitist), a szelén (ami szintén a bőr számára hasznos antioxidáns) és a C-vitamin (aminek öregedésgátló hatása van). A dió különösen hasznos, a sorban a mandula és a kesudió követi.

Avokádó

Az avokádó egy másik olyan élelmiszer, amiben olyan egészséges zsírok vannak, amelyek fokozzák a bőr rugalmasságát, és támogatják a hidratáltságát. Bőségesen található benne karotinoid is, ami a káros napfénytől óvja a bőrt. De kiemelkedővé a D-mannoheptulóz teszi az avokádót, amely fokozza a kollagén termelődését.

Zöld tea

Sokak kedvenc itala, ami a bőrnek is jót tesz. Tele van polifenolokkal és katekinekkel, azokkal az antioxidánsokkal, amelyek védik a bőrt a napsugárzás okozta károsodástól (bár ettől még szükséged lesz naptejre), és csökkentik a gyulladás okozta bőrpírt.

Joghurt és kefir

A joghurt és kefir élő probiotikumokat tartalmaznak, amelyektől a bőr fiatalabbnak néz ki, valamint csökkentik az irritációt, a pirosságot és a pattanásokat. Ezek a hasznos baktériumok harcolnak a gyulladások ellen a bélben, amelyek sok bőrprobléma okozói tudnak lenni.

A joghurtot külsőleg is használhatod bőrfiatalításhoz. A tejsavnak öregedésgátló és hámlasztó hatása van, csökkenti a finom vonalakat, és egészséges fényt ad a bőrnek.

Méz

A méz antioxidáns és természetes antibakteriális hatással rendelkezik, ezért is olyan hasznos a bőr számára. Bár többnyire külsőleg használják pakolásként a gyulladások csökkentéséhez, pattanások ellen és a száraz bőr hidratálásához, enni is jó ötlet, hiszen helyettesíthetjük vele az egészségtelen édességeket.

Kék áfonya

A legtöbb bogyós gyümölcs hasznos a bőr számára és egészséges is. De a kék áfonya lekörözi a többit. Szuperélelmiszerként is emlegetik, mivel nagyon sok benne az antioxidáns, ami semlegesíti az öregedést gyorsító szabadgyököket, és belülről javítja a bőr állapotát. A benne található antocianinok stabilizálják a kollagént, ezzel segítenek tovább megőrizni a bőr fiatalságát.

Narancs

A narancs két dolog miatt is nagyon jó a bőrnek: sok benne a C-vitamin és tele van vízzel. A víz belülről hidratálja a bőrt, megelőzi a pattanások kialakulását. A C-vitamin pedig erős antioxidáns, aminek nagy szerepe van a kollagén termelődésében. A kollagéntől feszes és rugalmas a bőr, ezzel előzhető meg a bőr megereszkedése és ráncosodása.

Gránátalma

Akárcsak a narancsban, a gránátalmában is sok a bőrbarát C-vitamin. Ezenkívül ellagsav és punicalagin is található benne. A punicalaginról úgy tartják, hogy fokozza a szervezet kollagénmegtartó képességét, az ellagsav pedig véd a szabadgyökök okozta károsodástól, illetve szintén lassítja a kollagén lebomlását. Mindez a C-vitamin kollagéntermelést fokozó hatásával párosítva igazi csodákat tud tenni a bőrrel.

Paradicsom

A paradicsom, azonkívül, hogy bővelkedik C-vitaminban, olyan összetevőket tartalmaz, mint a likopin, a lutein, az alfa-karotin és a béta-karotin. Az antioxidáns hatású karotinoidok közismerten védik a bőrt a káros UV-sugaraktól, és megelőzik a ráncok kialakulását. Emellett természetes gyulladáscsökkentőként is hatnak.

Hogy a paradicsom a leghatékonyabban fejthesse ki előnyeit, ne nyersen edd, inkább süsd meg olívaolajon. Ha sütve vagy főzve fogyasztod, a benne lévő likopin jobban felszívódik a szervezetben.

Spenót és kelkáposzta

A zöld leveles zöldségek, mint a spenót vagy a kelkáposzta, tele vannak a bőr számára fontos vitaminokkal, A-, C- és E-vitaminnal. Az A-vitamin szabályozza a faggyútermelődést, a C-vitamin növeli a kollagén mennyiségét, az E-vitamin pedig véd az oxidatív károsodástól. Ezek együtt elősegítik, hogy a bőr hidratált, telt, ráncmentes és foltmentes legyen. A spenót és a kelkáposzta is gyulladáscsökkentő hatású, segít legyőzni a bélrendszeri- és a bőrproblémákat is.

Kaliforniai paprika

A zöldségek és gyümölcsök közül a sárga és a piros kaliforniai paprika tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Sok bennük a bőrbarát B6- és B9-vitamin, valamint a karotinoid is. A B6-vitamin fontos olyan bőrproblémák megelőzéséhez, mint a dermatitis, az ekcéma vagy a hormonális eredetű pattanások, a folsav pedig fokozza a bőr feszességét.

Bármilyen színű paprikát érdemes fogyasztani, nemcsak a sárgát és a pirosat, de ezekben van a legtöbb hasznos összetevő.

Erjesztett ételek

Nem csak a joghurt és a kefir tartozik azon erjesztett ételek közé, amelyek jót tesznek a bőrnek. Minden erjesztett ételben vannak probiotikumok, olyan barátságos baktériumok, amelyek megteremtik a bélflóra egyensúlyát, csökkentik a bőrön megjelenő gyulladásokat, megelőzik a ráncok kialakulását, valamint ragyogóvá teszik a bőrt azáltal, hogy segítik, hogy az elfogyasztott ételekből a lehető legtöbb tápanyag szívódhasson fel. Tejsav is van bennük, aminek öregedésgátló hatása van.

Kurkuma

Ezt a fűszernövényt szuperélelmiszernek nevezik, mégpedig okkal. Gyulladáscsökkentő, ezzel segíti a pattanások kezelését, csökkenti a pirosságot, megelőzi a bőr oxidatív károsodását, regenerálja a bőrt a már elszenvedett károsodások után, és még a bőrrák megelőzését is segíti.

Nyers kakaó

A rezveratrol az oka annak, hogy a nyers kakaó annyira jót tesz a bőrnek. Ez egy igen erőteljes antioxidáns, ami helyreállítja a napégéstől károsodott bőrt, és megelőzi az idő előtti öregedés jeleit. A kakaó a világon az egyik legjobb magnéziumforrás. A magnézium nyugtató hatású, csökkenti a bőrirritációt.

A pörkölt kakaóban és az étcsokoládéban is van némi rezveratrol, de nem olyan sok. Ezért jobb nyers kakaót fogyasztani smoothie-ba vagy joghurtba keverve.

Zab

A zab tele van mangánnal, azzal az ásványi anyaggal, ami ritkán kerül szóba, mikor a bőrünk egészségéről van szó. Pedig a mangán segít a szervezetnek minél több vitamint és ásványi anyagot hasznosítani, például a kolint, a biotint és a C-vitamint. Ezek együtt segítenek megőrizni a bőr rugalmasságát, és harcolnak a szabadgyökök okozta károsodás ellen. A zabban a bőrgyógyító cink, valamint az antioxidáns szelén is megtalálható.

Olívaolaj

Az egyik leghasznosabb és legegészségesebb olaj, ami ráadásul a bőrnek is jót tesz. Polifenolok és omega-3 zsírsavak is találhatók benne. Ahogy már említettük, az omega-3 zsírsavak hidratálják és táplálják a bőrt, a polifenolok pedig az oxidatív károsodástól védik, illetve csökkentik a gyulladásokat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét