16 kérdés, ami megmentheti a gyermeked életét

0
3305

Amikor az iskola elkezdődik, nem árt sorra venni a gyerekkel a biztonsági szabályokat.

Tedd fel neki a következő kérdéseket. Hidd el, néhány válasz még téged is meg fog lepni.

Hogyan viselkedne a gyereked egy veszélyes helyzetben?

A helyes válaszok:

 1. Egy idegen megpróbál betörni a házba, miközben a gyerek egyedül van otthon? A gyereknek előbb a szüleit kell hívnia, csak azután a rendőrséget. Hiszen az utóbbiakkal a hívás elhúzódhat, az idő alatt pedig a szülők már tudják értesíteni a szomszédokat.
 2. Elfogadni ételt, édességet, játékot vagy bármi mást egy idegentől szóba sem jöhet. Tanítsd meg a gyerekednek, hogy a szomszéd idős nénitől néha elfogadhat apróságokat, de ennyi.
 3. Tűzveszély esetén a gyereknek a lehető leghamarabb el kell hagynia az épületet, és értesítenie kell a tűzoltókat. Menekülés közben kiabálhat a szomszédoknak is segítségért. Szigorúan tilos önállóan megpróbálni elfojtani a tüzet.
 4. Ha egy idegen az utcán segítséget kér a gyerekedtől, a válasza egy gyors “nem” legyen, majd azonnal szaladjon el. Ha valakinek tényleg segítségre van szüksége, biztosan nem egy gyerekhez fog fordulni.
 5. A legfontosabb, hogy maradjon nyugodt és ne provokálja az állatokat. Ne nézzen a kutyák szemébe, de a figyelmüket elterelheti valamilyen tárggyal, például egy sapkával vagy esernyővel. Dobja el, majd óvatosan hátráljon, de közben ne fordítson hátat.
 6. Tanítsd meg a gyerekednek, hogy soha ne menjen el azokhoz, akiket alig ismer. Még akkor sem, ha az illető a család barátjaként mutatkozik be neki. Ugyanez vonatkozik az idegen gyerekekre is. Kifogásként mindig használhatja azt, hogy a szülei figyelik, ezért nem mehet sehova.
 7. A gyereknek azonnal el kell hagynia a házat. Menjen át a szomszédokhoz, és hívja a tűzoltókat.
 8. Veszélyes egy liftben utazni idegenekkel. Tanítsd meg neki, hogy utasítsa vissza ezt a lehetőséget, és várja meg a következő liftet. Mondja azt, hogy a szüleire vár, akik mindjárt itt lesznek. Tanítsd meg neki, hogy csak azok a felnőttek jelentenek biztonságot, akiket ismer.
 9. A helyes reakció, ha beszalad egy fodrászüzletbe, egy boltba, egy bevásárlóközpontba vagy bármilyen olyan helyre, ahol emberek vannak. Innen már tudják értesíteni a szülőket.
 10. A “Ne nyisd ki az ajtót idegeneknek!” egy univerzális szabály, amit minden gyereknek ismernie kell. De győződj meg róla, hogy valóban tudja, ez mit is jelent. Sok gyerek azt hiszi, hogy csak egy férfi lehet veszélyes idegen. Valójában viszont az ártatlan kinézetű nők és a gyerekek is veszélyt jelenthetnek.
 11. Mi a teendő, ha valaki megragadja a gyereket az utcán? A legfontosabb, hogy minden lehetséges módon próbálja meg felhívni magára a körülötte lévő emberek figyelmét. Kapálózzon, kiabáljon, akár fogjon egy követ, és dobja be vele egy autó vagy egy közeli ház ablakát. Egy betört ablak jóval csekélyebb következményekkel jár, mintha egy támadó ártana a gyereknek.
 12. Tanítsd meg neki, hogy ha tömegbe keveredik, viselkedjen higgadtan. Fokozatosan haladjon a tömeg széle felé, de ne menjen a tömeggel szembe. Veszélyes olyan tárgyakat megközelíteni, amelyek kiálló elemekkel vannak felszerelve, például rudakkal. Ha a gyerek felnőttel van a tömegben, a felnőtt vegye a nyakába.
 13. Ha a gyerek éppen az utcán van, mikor kitör a vihar, a legfontosabb, hogy biztonságos menedéket találjon magának. Menjen be egy üzletbe vagy egy kapualjba. Fémből készült tárgyak, vízfelület (például szökőkút, medence, tó), magas fák és autók közelében lenni nem biztonságos ilyenkor. Ne feledd, a legveszélyesebb villám az, amit azonnal mennydörgés követ.
 14. Semmilyen fenyegetésnek vagy provokációnak nem szabad engedni. Ha ilyesmi történik a gyerekkel, azonnal szóljon a szülőknek, vagy hívja a segélyvonalat. Minden szülőnek kötelessége olyan bizalmas kapcsolatot kiépíteni a gyerekkel, hogy tudja, bármikor fordulhat a szüleihez, anélkül, hogy azok beavatkoznának a magánéletébe.
 15. A gyereknek tudnia kell, hogy befagyott folyó jegére menni tilos. Korcsolyázni és csúszkálni csak az erre kijelölt helyeken szabad, szigorúan szülői felügyelet mellett.
 16. Világosítsd fel a gyereket a gyógyszerek veszélyeire. Ha biztosan tudja is, hogy melyik gyógyszer való fejfájásra, ne hagyd, hogy nélküled vegye ki azt a dobozból. Ha nem érzi jól magát, hívjon fel titeket vagy más rokont, esetleg az orvost.

A gyerekeknek fokozatosan, de határozottan kell megtanítani a biztonságos viselkedés szabályait. Ugyanakkor nem szabad, hogy az az érzés alakuljon ki bennük, hogy a világ egy gonosz hely. Bizonyos szituációkban azonban ébernek és óvatosnak kell lenniük. Az idő nagy részében pedig gondtalanul élvezhetik a gyermekkor örömeit.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét