16 ártalmatlannak tűnő mondat, ami valójában igen bántó

0
4767

Mikor valaki szomorú, támogatásra van szüksége. De néha a biztatásnak szánt szavak egyenesen belegázolnak a lelkébe. Az ilyen mérgező pozitivitás azt sugallja, hogy ne foglalkozzon a gondjaival, becsülje alá őket, és legyen ok nélkül is optimista. Vannak olyan mondatok, amelyeket támogatásnak szánunk, és elsőre annak is tűnnek, ám végül csak rossz érzéseket keltenek.

Mutatunk néhány lehetőséget, amivel helyettesíthetőek a már-már toxikus mondatok.

1. “Most aztán bajban vagy.”

Ez a mondat csak még inkább felhívja a másik figyelmét arra, hogy milyen rossz helyzetbe került. Nem kecsegtet azzal, hogy hamar túl lesz a dolgon. Emiatt legközelebb alaposan átgondolja, hogy érdemes-e bárkivel is megosztania a problémáit.

 • Helyette inkább mondd ezt: “Látom, hogy nem vagy jól. Velem bármikor beszélhetsz róla, szívesen meghallgatlak.”

2. “Erős vagy, megbirkózol vele.”

Ilyesmit általában akkor hall az ember, mikor egyáltalán nem érzi magát erősnek. Azért mondjuk neki, hogy motiváljuk, de egy pszichológus szerint teljesen haszontalan, és csak arra emlékezteti, hogy tehetetlen.

 • Jobb, ha azt mondod inkább: “El sem tudom képzelni, milyen nehéz lehet most neked. Hogyan tudok segíteni?”

3. “Én is voltam így.”

Mikor valaki bánkódik valami miatt, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy pontosan tudjuk, mit érez. De nem tudhatjuk. Mindenkinek egyedi a helyzete és a története. Más tapasztalata ezért nem tudja átsegíteni a nehéz időkön.

 • Inkább mondd azt: “Régebben voltam hasonló helyzetben, de sikerült kimásznom belőle. A te eseted persze más, de örömmel elmesélem neked az én tapasztalataimat, ha gondolod, hogy az segíthet.”

4. “Az idő minden sebet begyógyít.”

Ha éppen intenzív fájdalmat él át, ez a mondat csak feldühíti. Végül vagy megoldja a problémáit, vagy elfogadja a megváltozott helyzetet, de nem az idő fog segíteni rajta. A gondokkal szembe kell nézni, de azt is tudni kell, hogy nem minden problémát lehet helyrehozni. Minden helyzet más, senki sem tudja megmondani, meddig fog tartani a bánata.

 • Jobb, ha helyette azt mondod: “Bárcsak másként történt volna.”

5. “Ez nem a legszörnyűbb dolog a világon.”

Attól, hogy jobb helyzetben van, mint az éhező afrikai gyerekek, még nem lesz boldogabb. És ez a mondat a fájdalmat sem fogja enyhíteni. Néha hajlamosak vagyunk lebecsülni mások problémáit, és hibáztatni őket a negatív érzéseikért, amelyeket szerintünk lényegtelen dolgok okoznak.

 • Ehelyett mondhatnád inkább ezt: “Tehetek valamit, hogy könnyebb legyen neked?” Ajánlj fel valamit, amivel segíteni tudsz, például azt, hogy bevásárolsz neki.

6. “Lehetne rosszabb is.”

Az egyáltalán nem segít, hogy a helyzet lehetne rosszabb is. Talán így van, de ha ezt mondogatjuk, azzal csak lekicsinylést sugallunk.

 • Ehelyett jobb azt mondani: “Itt vagyok, ha szükséged lenne rám.”

7. “Igazából sosem kedveltem őt.”

Ez a mondat nem old meg semmit, viszont az, akinek mondjuk, elkezd azon gondolkodni, hogy korábban miért nem mondtuk el ezt neki. Ha rosszat mondunk arról, akihez a másik érzelmileg kötődik, csak még nagyobb sebeket okozunk neki.

 • Inkább mondd azt: “Olyasvalakit érdemelsz, aki értékel téged, és egészen biztos, hogy meg is fogod találni.”

8. “Csak a legjobbat akarom neked.”

Ezt a mondatot többnyire a személyes tér megsértése és a kéretlen tanácsok követik. Néha nagyon kitartóak tudunk lenni, míg a félénk, bátortalan embereknek nincs elég merszük megszakítani velünk a kommunikációt.

 • Jobb, ha inkább azt mondod: “Nem tudom, mit érzel most. Sosem voltam ilyen helyzetben, ezért nehezen értem meg, hogy min mész keresztül. De szeretnélek megérteni, úgyhogy gyere, igyunk egy kávét, és beszélgessünk!”

9. “Én megmondtam.”

Mikor valaki bajba kerül, már eleve rosszul érzi magát. Ettől a mondattól viszont még rosszabbul fogja, dühöt és sértettséget válthat ki belőle, mivel nagyjából azt jelenti: “Nem vagyok kíváncsi a részletekre, az egész a te hibád.” Egyáltalán nem szükséges külön felhívni a figyelmét a hibáira.

 • Helyette fogalmazz úgy: “Aggódom érted.”

10. “Erősnek kell lenned.”

Ilyenkor valójában negatív reakciójára számítunk, és nem igazán törődünk a másikkal. A pszichológusok szerint ez a mondat csökkenti az illető önbizalmát, és tönkreteszi a kapcsolatot. Egyáltalán nem muszáj mindig határozottnak lennie, és elrejtenie a félelmeit, a bizonytalanságát.

 • Inkább mondd azt: “Nagyon sajnálom, hogy ilyen gonddal kell szembenézned.”

11. “Szeretnék segíteni, de…”

Mivel nem merünk közvetlenül nemet mondani, inkább kifogást keresünk arra, hogy miért nem tudunk segíteni. Ez olyan, mint amikor valaki megígér valamit, de nem tartja be.

 • Helyette inkább ezt mondd: “Sajnálom, most nem tudok segíteni.”

12. “Ha én lennék a helyedben…”

Ha valami megtörtént, azon már nem lehet változtatni. Soha nem tudjuk magunkat tökéletesen beleképzelni a másik helyzetébe, ezért nem is tudhatjuk, mit tennénk abban az esetben. Ez a megjegyzés csak önmegerősítés a másik kárára.

 • Jobb, ha inkább azt mondod: “Nem a te hibád, bárkivel megtörténhetett volna.”

13. “Megvan az oka.”

Ezt a mondatot gyakran hibáztatás vagy a sorsról szóló előadás követi. Amikor ilyet mondunk, meg vagyunk győződve róla, hogy minden okkal történik.

 • Helyette mondd azt: “Bárcsak mondhatnék valamit, ami enyhít a szomorúságodon, de nem hiszem, hogy tudnék. Viszont mindig itt vagyok neked, hogy meghallgassalak.”

14. “Nem akarsz hallgatni rám, de akkor is el fogom neked mondani.”

Ilyenkor nem hagyunk választást, megsértjük a személyes terét, és hibáztatjuk a negatív érzéseiért. Meg akarjuk mutatni neki, hogy mi jobban tudjuk, és hogy az ő hibája, hogy a mondanivalónk számára kellemetlen érzéseket okoz.

 • Jobb, ha azt mondod helyette: “Én melletted vagyok.”

15. “Ez semmiség! Ne foglalkozz vele!”

Ezzel a mondattal lekicsinylünk mindent, ami fontos számára. Ez a támogatási kísérlet szívtelen és haszontalan is. Nem foglalkozunk a másik érzéseivel. Ezzel azt is sugallhatjuk, hogy egy kicsit sem számít nekünk.

 • Sokkal jobb, ha inkább úgy fogalmazol: “Mikor én rosszul éreztem magam, te támogattál és segítettél. Most én támogatlak téged.”

16. “Ami nem öl meg, az megerősít.”

Általában ez az a pillanat, mikor teljesen tehetetlennek érzi magát, ez a mondat pedig nem fog erőt adni neki. Talán még nagyobb szorongást okoz, és elbizonytalanítja a saját képességeit illetően. A pszichológusok szerint az emberek 70%-a tapasztal valamilyen súlyos traumát életében. Ha a rossz dolgok erősebbé tennék őket, már mindenki szuperhős lenne.

 • Helyette mondd inkább azt: “Ami veled történt, az borzasztó.”
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét