16 ajánlás és tiltás terhes nőknek szerte a világban

0
8

Vannak olyan mondások, amik azt állítják, ha a terhes nő nem eszik abból, amit kíván, sanyargatja magát, a gyermek olyan formájú anyajeggyel fog születni, mint amit az anya kívánt. Más országokban pedig számos étel fogyasztását nem ajánlják terhesség során. Vannak a javaslatok között viszonylag szórakoztatók is, de a különböző elméletek összezavarhatják a kismamákat. Egy dolog biztos: az emberek csak vigyázni szeretnének a várandós nőkre és a gyermekeikre.

Egy kicsit közelebbről megvizsgáltuk a terhességgel kapcsolatos tanácsokat az egyes kultúrákban, és már tudjuk, mit tesznek a nők a világ különböző pontjain, hogy védjék a gyermekeiket.

1. Fülöp-szigetek: Egyenek nyers tojást közvetlenül szülés előtt.

A nőknek a Fülöp-szigeteken azt mondják, hogy közvetlenül szülés előtt egyenek nyers tojást a szülőcsatorna síkosításának segítése miatt. Úgy hiszik, ez könnyebbé teszi a baba megszülését.

2. Mexikó: Ne egyenek tojást.

Van egy olyan hiedelem Mexikóban, miszerint a várandósság alatti tojásfogyasztás miatt a baba büdös lehet.

3. Kína: Ne simogassák a hasukat.

A pocak simogatása természetes dolognak tűnik, de egy régi kínai mese szerint a terhes nőknek nem szabad túl sokat simogatniuk a hasukat. Úgy hiszik, ha valaki így tesz, amiatt a baba elkényeztetett és nyűgös lesz a születése után.

4. India: Viseljenek karpereceket.

India egyes területein a valaikaapu nevű ceremóniát azért tartják, hogy ünnepeljék a nőt a terhessége 7. hónapjában. Páratlan számú karpereccel díszítik fel mindkét karját. Az ezzel kapcsolatos hiedelem az, hogy a hangos karperecek beindítják a gyermek érzékeit és agyi aktivitását.

5. Hawaii és Tahiti: Soha ne viseljenek zárt virágfüzért.

Az egyetlen hawaii virágfüzér (vagy virágkoszorú), amit a terhes nők viselhetnek, az a nyitott végű. Ez azért van, mert a lezárt végűre úgy tekintenek, hogy balszerencsés a baba számára. Viselhetnek helyette például virágkoronát.

6. Törökország: Kerüljék a halat és a fagyit.

Törökország egyes kulturális csoportjaiban arra figyelmeztetik a nőket, hogy ne egyenek halat a terhesség során, hogy a baba ne szülessen halszájjal. Azt is mondják, hogy a fagylalt lyukat okozhat a baba fején.

7. Japán: A nyers hal az egészséges étrend része.

Míg Amerikában és még számos országban azt mondják a terhes nőknek, hogy kerüljék a nyers halat, mert baktériumokat tartalmazhat, Japánban buzdítanak a fogyasztására. A terhesség során az étrend egészséges részeként tekintenek rá.

8. Spanyol kultúra: Viseljenek fémet holdfogyatkozás alatt.

Ezt a hiedelmet az aztékokhoz lehet visszavezetni. A holdfogyatkozásról úgy vélték, hogy egy harapás a hold arcán, és ha egy terhes nő nézi, a babájának ajakhasadéka lesz. A védelem miatt a nőknek muszáj valami fémet viselniük, például egy biztosítótűt az alsóneműjükön.

9. Bulgária: Ne egyenek nyulat vagy halat.

A nyúlhús azért tiltott, mert úgy gondolták, hogy ha egy terhes nő eszik ebből, a gyermek nyitott szemmel fog aludni. Ha pedig halat eszik, a gyermeke orra el fog dugulni, és horkolni fog.

10. Kína: Aludjanak úgy, hogy egy kés van az ágy alatt.

Néhány kínai nő úgy alszik, hogy egy kés van az ágya alatt, hogy elijessze a gonosz szellemeket. Egyeseknél még egy olyan papírdarab is lóg az ágyról, ami egy ollóra emlékeztet.

11. Zsidó kultúra: Ne fogadjanak el ajándékot, mielőtt a baba megszületik.

Bár nincs konkrétan erre vonatkozó szabály, a leendő anyukáknak mégis azt tanácsolják, hogy ne tartsanak babaváró bulit és ne fogadjanak el ajándékot a baba születése előtt. Úgy vélik, a gyermek ünneplése azelőtt, hogy ő megszületne, vonzza a rossz szellemeket, illetve balszerencsét eredményez a gyermek számára.

12. Thaiföld: Ne vegyenek részt temetésen.

Néhány kultúrában az a vélekedés, hogy a terhes nőknek nem szabad temetéseken részt venniük. Például Thaiföldön létezik egy olyan hiedelem, ami szerint ha egy terhes nő elmegy egy temetésre, a kisbabáját kísérteni fogja a halott ember szelleme.

13. Vietnám: Ne lépjenek át függőágyon.

Vietnámban számos terhességgel kapcsolatos tabu van. Az egyik ezek közül az, hogy a várandós anyukának nem szabad függőágyon átlépnie, különben a gyermeke lusta lesz.

14. Fülöp-szigetek: Egyenek (vagy ne egyenek) összenőtt banánt.

Azt mondják, ha egy leendő anyuka összenőtt banánt eszik, az növelheti annak az esélyét, hogy ikrei lesznek. Tehát attól függően, hogy ikreket szeretne vagy sem, választhat, hogy kerüli ezeket vagy mindent megtesz, hogy szerezzen ilyet. Ugyanez a hiedelem vonatkozik azokra a tojásokra is, amikben kettő sárgája van.

15. Thaiföld: Egyenek lótuszbimbót.

Thaiföldön azoknak a nőknek, akik reménykednek abban, hogy könnyű szülésük lesz, azt mondják, hogy egyenek olyan lótuszbimbót, mi fölött buddhista szerzetes kántált. Ha így tesznek, a testük kinyílik, mint egy lótusz, és ez könnyebbé teszi a szülést.

16. Korea: Egyék a kimbap középső szeleteit.

A középső rész a kimbapban rendezettebb, szebb, mint a szélek. Azt, aki szép babát szeretne, a koreaiak arra biztatják, hogy egyen csábító ételt, mint például a kimbap középső szeletei. És ez nemcsak a kimbapra, hanem más élelmiszerre is vonatkozik, a lényeg, hogy az adott étel gusztusosabb részeit kell enni.

Ismersz más ajánlásokat vagy tiltásokat? Te betartottál hasonlót a terhességed során vagy tervezel ilyesmit?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét