15 trükk, amit minden fodrászszalonban alkalmaznak, de titokban

0

Natalia, egy átlagos fodrászszalon vezetője osztja meg a hajkezelésekkel kapcsolatos titkokat. Éppen olyan ez a fodrászat, amilyenbe valószínűleg te is jársz, átlagos árakkal és képzett fodrászokkal. De minden szalonnak megvannak a maga titkai és trükkjei, melyekbe most te is bepillantást nyerhetsz.

Egyes kezelések egyszerűen nem érik meg az árukat

 • A hajbotox kezelés elképesztően népszerű. Miután a hajra felvittek egy speciális készítményt, a haj simává, fényessé, rugalmassá válik, és nem töredezik olyan gyakran. Viszont ez a kezelés 1-2 árnyalattal világosítja a hajat. 2-3 hónappal később pedig a botox hatása elmúlik, és a haj pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint előtte, ha nem rosszabbul. Hogy újra sima és fényes legyen, legalább 70 dollárt kell fizetni egy szalonban, mégpedig évente többször. Minél hosszabb a haj, a kezelés annál többe kerül. Ha ezt nem tudod magadnak finanszírozni, jobb, ha bele se kezdesz.
 • Egy másik dolog, amit sok szalonban csinálnak, a forró ollóval történő hajvágás. Ez kétszer többe kerül, mint a hagyományos hajvágás, mert speciális olló szükséges hozzá. Felmelegítik a hajvégeket, hogy megelőzzék a töredezést. De ha rendszeresen vágatod a hajad, akkor a fodrászod mindig levágja a végeket, így azok nem is tudnak töredezni. A legtöbben csak egyszer veszik ezt igénybe, többször már nem látják értelmét.
 • A vendégek nagyon sokszor csalódottak a hajlaminálás után. A hajuk valóban fényes és sima lesz, de a hatóanyag néhány hét alatt kimosódik a hajból. Egyszer az egyik vendégünk sírva jött hozzánk, hogy egy másik szalonban laminálták a haját, majd két hajmosás után olyan volt a haja, mintha nem is csináltak volna vele semmit.
 • Ugyanez igaz a keratinos helyreállításra és egyenesítésre. Ezek nem a haj állapotát javító kezelések, csupán a haj kinézetét változtatják meg. A hasznos összetevők nem tudnak behatolni a hajszálakba, csak kívülről fedik be azokat, ettől látszik a haj vastagabbnak és fényesebbnek. Akárcsak a hajfesték, a mosással ez is kikopik néhány hét alatt, a haj pedig ugyanúgy fog kinézni, mint előtte.

 • Ahogy beszélgetek a vendégekkel és látom, hogyan dolgoznak a profi fodrászok, az alapján mondhatom, hogy lehetséges a hajat egészségesen tartani otthon is, drága kezelések és speciális termékek nélkül. Elég, ha a vége rendszeresen vágva van, ha nem vasaljuk túl gyakran, hajszárítás előtt hővédő termékeket használunk, és ápoljuk a hajvégeket. Természetesen a világosítást is kerülni kell.
 • Egy érdekesség a hajfestésről: A vendégeink 95%-a balayage vagy ombre hajfestést kér. Szinte lehetetlen megkülönböztetni őket egymástól. Azokra a lányokra viszont mindenki felfigyel, akik nem festik a hajukat vagy csak nagyon visszafogottan teszik azt. Sokkal olcsóbb egyszínűre festeni a hajat, és kevésbé káros is.

Néha nagyon durván be vagy csapva

 • Néhány menő szalonban azt tanítják az alkalmazottaknak, csapják be a vendégeiket. Drágának tűnő, de olcsó termékeket használjanak, vagy megkérdezés nélkül használják a drága terméket, a végén pedig fizettessék ki a vendéggel. Egy jó fodrász a vendég szeme előtt keveri ki a festéket, és mindig megkérdezi, hogy szeretne-e bármilyen kezelést. Megvan a jogod ahhoz, hogy ne fizess olyan kezelésért, amit nem is kértél.
 • Néhány fodrász tonikokkal próbálja meg leplezni a rosszul sikerült hajfestés eredményét. Például a sárga tónust nagyon jól el lehet tüntetni egy hamvasító samponnal. Az igazi eredményt pedig csak akkor fogod látni, miután otthon megmosod a hajad. Ha ez történik, menj vissza és mondd el, hogy jártál. Ha az első alkalommal nem lehet elérni a kívánt árnyalatot, akkor erről előre kell, hogy informáljanak.
 • Mindig figyelj arra, hogy a fodrászod milyen képesítésekkel rendelkezik. Ez nagyon fontos a bonyolultabb festéseknél, hiszen ahhoz, hogy jó munkát végezzenek, folyamatosan tovább kell képezniük magukat. Nagyon sok technika van, ezeket lehetetlen csupán videókból elsajátítani. Ha nem vagy biztos benne, hogy a fodrászod erre gondot fordít, inkább járj máshoz.
 • Még a legdrágább szalonokban is megpróbálhatnak átverni. Az egyik alkalmazottunk mesélte, hogy az előző munkahelyén a főnöke azt követelte, hogy mossák ki az eldobható kesztyűket és használják újra, a drága termékek flakonjait pedig töltsék fel olcsó készítményekkel, mert így akart spórolni.

Beteljesületlen elvárások

“Hogyan tudnám úgy kiegyenesíteni a hajamat, ahogyan a fodrász?”

 • Sokan hiszik, hogy vannak olyan frizurák, amik mindenkinek jól állnak. És tényleg, egyes klasszikus fazonok szinte bármilyen arcformához illenek. De mielőtt levágatnád a hajad, mindig kérd ki a fodrászod véleményét! Ha azt állítja, hogy a te hajadból nem lehet az adott fazont elkészíteni, mert nem mutatna jól, akkor valószínűleg igaza van. Miután levágja és megformázza, akkor még szép a hajad, de mihez kezdesz másnap reggel? Sütögetned, vasalgatnod és még ki tudja, mi mindent kell majd vele csinálnod.
 • Ha úgy döntesz, drasztikusan megváltoztatod a hajad színét, de előtte hennát szoktál használni, azt mindenképpen tudasd a fodrászoddal. A természetes hennában erős és igen ellenálló pigment van, nem úgy, mint a mesterséges festékekben. Hogy a korábban hennával festett hajon az új hajszín milyen lesz, az megjósolhatatlan.
 • Van egy rossz hír azok számára, akik nem átlagos színekre, például zöldre vagy lilára szeretnék festeni a hajukat. Ezek a színek ugyanis nem tartanak sokáig. Hogy a ragyogásukat meghosszabbítsák, havonta újra kell menni a fodrászhoz festésre.

 • Az egyik régi vendégünk már régóta vörösre festette a haját, aztán úgy döntött, lilára vált. 3-szor mostuk meg a haját, aztán festettük, majd árnyaltuk. Mivel a haja elég hosszú volt, az egész procedúra 6 órán át tartott. Egy éven át küzdött vele, hogy megőrizze az új hajszínét. A lila ugyanis rózsaszínes és piszkos hatású lett, a haját pedig nagyon nehezen lehetett formázni, annyira töredezni kezdett.
 • Ha élénk színt szeretnél úgy, hogy az ne tegye tönkre a hajadat, válaszd inkább a hajpótlásokat. Néhány tincs elég, és ezeket bármilyen színűre festheted, amikor csak akarod.

A vendégek sajátosságai

 • Nem mi vagyunk a legdrágább szalon a városban, de egyes vendégek még mindig próbálják elérni, hogy extra kedvezményeket adjunk nekik. Van, hogy félúton sikerül velük megegyezni, de meg kell érteni, hogy egy hajvágás árában benne van a professzionális samponnal történő mosás, a hajkondicionáló használata és a hajformázás is. Az, aki kevesebbet akar fizetni, csak hajvágást kap a pénzéért. A legviccesebb pedig az, hogy sokan még így is elégedetlenek, féláron szeretnének teljes szolgáltatást.
 • Egyszer egy vendég azt kérte, hogy készítsünk neki hullámokat. A fodrász elvégezte a munkáját, a vendég pedig elment a céges bulijára. Két nappal később visszajött, hogy kéri a pénzét. Azt hitte, hogy a hullámok 2 hétig fognak tartani.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét