15 sztár, aki nyíltan beszélt a vetéléséről, hogy minden nő érezze, nincs ezzel egyedül

0

A vetélés gyakoribb mint gondolnánk. Valójában a várandós nők 10-15%-a elvetél. Az anyák sokszor magukat hibáztatják, pedig egyáltalán nem az ő hibájuk. Szégyellik, hogy nem tudták kihordani a babát, ez pedig olyan stigma, amin a saját tapasztalatukat megosztó sztárok megpróbálnak változtatni.

A következő történetek megerősítenek abban, hogy a vetélés nem azt jelenti, hogy nem vagy elég jó.

1. Meghan Markle

Meghan elmesélte, hogy 2020 júliusában volt egy vetélése, mikor erősen görcsölt, miközben fia Archie pelenkáját cserélte. Tudta, hogy miközben elsőszülött gyermekét fogja, éppen elveszíti a másodikat. A veszteség miatt érzett fájdalma arra késztette, hogy utánajárjon a dolgoknak, és megtudta, hogy 100-ból 10-15 nő ugyanezen megy át. Rájött, hogy a gyógyulás megkezdésének egyetlen módja, ha először megkérdezzük: “Jól vagy?”

2. Chrissy Teigen

Megható sorokkal búcsúzott fiától, Jacksontól, és megosztotta azt is, miért volt szükség arra, hogy ezt kiírja magából. Erre a pillanatra örökké emlékezni akar, ahogyan a férjével az oltárnál váltott csókra is. Történetét azért osztotta meg, mert ismert olyan embereket, akiknek ugyanezzel kell együtt élniük és azonosulni tudnak vele.

3. Beyoncé

Az énekesnő elmesélte, hogy mielőtt várandós lett Blue Ivyval, már volt egy vetélése. Azért szeretett volna erről beszélni, mert meghatározó része az életének, és tudja, hogy sok pár megy ezen keresztül. Azt mondta, ez volt a legkeményebb dolog az életében.

4. Céline Dion

6-szor vett részt méhen kívüli megtermékenyítésen, és elvetélt, mielőtt életet adott ikreinek. Elmesélte, hogy férjével együtt nem akarták úgy érezni, hogy a terhesség-nem terhesség egyfajta jojó-effektusként van jelen az életükben. De végül nem adták fel és első fiukat testvérekkel ajándékozták meg.

5. Nicole Kidman

Attól a pillanattól kezdve, hogy Tom Cruise és Nicole Kidman összeházasodtak, gyerekeket akartak. 23 évesen Nicole elvesztett egy babát, és a házasságuk végén is volt egy vetélése. Súlyos traumaként élte meg. Ma már 2 örökbefogadott és 2 saját gyermek édesanyja párjától Keith Urbantól. Őket béranya hozta világra.

6. Pink

A Happy című dalában Pink nem csak a testével kapcsolatos bizonytalanságokról énekel, hanem az első vetéléséről is, ami 17 évesen történt vele. Fiatal volt, úgy érezte, a teste gyűlöli őt, és hogy nem azt tette, amit tennie kellett volna. Azóta többször is elvetélt, és szerinte fontos beszélni arról, hogy mi az, amit szégyellünk, hogy kik is vagyunk valójában, és milyen fájdalmak vannak bennünk.

7. Whitney Houston

Megerősítette a pletykákat, hogy a Több mint testőr forgatása során elvetélt. 1993-ban egy interjúban mesélte el, hogy nagyon fájdalmas volt mind érzelmileg, mind fizikailag. De következő nap már újra forgatott. Egy évvel később megszületett Bobbi Kristina, ami megnyugvást hozott neki.

8. Christina Perri

Az A Thousand Years előadója is elárulta, hogy volt egy vetélése. Azt írta, reméli, hogy saját tapasztalatai révén tud segíteni a vetélés megítélésén és az ezzel kapcsolatos megbélyegzésen. Hozzátette, bár nagyon szomorú volt, de nem szégyelli a dolgot. Üzent minden édesanyának, aki ugyanígy járt vagy ugyanígy fog járni a jövőben, hogy együtt érez velük.

9. Gwyneth Paltrow

A színésznőnek akkor volt vetélése, mikor a 3. gyermekével volt várandós. A két gyermeke folyton kistestvér után könyörgött neki, de a harmadik várandóssága nagyon rossz élmény volt számára, hiszen nem tudta kihordani, és majdnem meg is halt. Két gyermekével viszont így is a világ legszerencsésebb anyukájának érzi magát.

10. Gabrielle Union

A színésznő a meddőségről és a vetélésről is beszélt. 8-9 vetélése volt, 3 éven át úgy érezte, a teste a teherbeesés foglya. 2 évvel ezelőtt azonban megszületett lánya, mégpedig béranya segítségével.

11. Courteney Cox

Ahogyan a Jóbarátokban az általa alakított Monicának, úgy neki is voltak gondjai a teherbeeséssel. Több vetélése is volt, mielőtt megszületett a lánya. Elég könnyen esett teherbe, de nem tudta megtartani a babákat. Az egyik vetélése éppen azelőtt történt, mielőtt a sorozatban Rachel megszülte a gyermekét. Ekkor nagyon nehezére esett a forgatáson részt venni és megnevettetni az embereket.

12. Brooke Shields

A színésznő közvetlenül a színpadra lépés előtt jött rá, hogy éppen elvetél. Egy interjúban elmesélte, hogy egészen addig úgy gondolta, a várandósság egyszerű dolog és biztosan nála is működni fog, hiszen gyermeket akart.

13. Lindsay Lohan

A színésznő a dokumentumfilm-sorozatának forgatása közben vetélt el. Mikor a műsort leadták, alig tudott mozogni, beteg volt és lelkileg is nagyon megviselte a vetélés.

14. Halsey

Az énekesnő az egyik turnéján esett teherbe, később pedig elvetélt. Magát hibáztatta, bár nem tudta biztosan, hogy mi okozta a vetélést. Arra gondolt, hogy az életmódja állhatott a háttérben. Túlhajszolt volt és vérszegény, gyakran el is ájult, a teste egyszerűen összeomlott.

15. Mariah Carey

Első terhessége Nick Cannontól vetéléssel végződött. Éppen meg akarták osztani az örömhírt a családdal és a barátokkal, mikor rájöttek, hogy a baba elment. Sokként érte őket, és akkoriban nem is tudtak erről beszélni senkivel.

Hogyan segítenek az ő történeteik

Ezekből a történetekből láthatjuk, hogy a vetélés bármikor és bárkivel megtörténhet, mégpedig nem a nők saját hibájából. A gyászoló szülőknek némi megnyugvást ad, hogy ilyenkor a magzat általában nem egészségesen fejlődik, de ez nem feltétlenül genetikai problémával van összefüggésben, lehet a véletlen műve is. Egy vetélés mindig szomorú dolog, de ott a remény, hogy a következő terhességek sikeresen végződnek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét