15 sztár, aki 70 fölött is lenyűgöz minket a teljesítményével

0
11

Az idő senkit sem kímél, és úgy rohan, hogy észre sem vesszük. De a következő sztároknak 70 felett is sikerült megőrizniük a stílusukat és méltóságukat, amivel újra meg újra elnyerik a közönség szívét és a kritikusok dicséretét. Zseniális teljesítményüknek nincsen korhatára.

Olyan színészeket és színésznőket mutatunk, akik nem mentek nyugdíjba, hanem továbbra is nagyszerű eredményeket érnek el a filmiparban.

1. Anthony Hopkins

Minden idők egyik legnépszerűbb gonosztevőjét alakította Hannibal Lecterként A bárányok hallgatnak című filmben. A szakmában Az oroszlán télen című filmmel debütált 1968-ban. 2020-ban, 83 évesen Oscar-díjat nyert Az apa című filmmel, ezzel ő lett a legidősebb színész, aki átvehette a díjat.

2. Meryl Streep

73 éves korára Meryl Streep Hollywood napjaink és nagy valószínűséggel minden idők egyik legjobb színésznője lett. Számtalan produkcióban dolgozott, megannyi díjat és jelölést mondhat magáénak. Első Oscar-díját a Kramer kontra Kramer című filmért kapta. Egyik későbbi szerepe, amivel szintén lenyűgözte a nézőket, a 2006-os Az ördög Pradát visel volt, amiben Miranda Priestlyt alakította. Legutóbbi munkái A végzős bál (2020) és a Szabad szavak (2020) voltak. De szerepelt a Ne nézz fel! című filmben is.

3. Glenn Close

Karrierje a ’70-es évek közepén indult. Hírnevet a Végzetes vonzerő című film hozott neki 1987-ben, amelyben Michael Douglasszel szerepelt. A 75 éves színésznő bekerült Hollywood ikonikus sztárjainak sorába, nemcsak azért, mert számtalan filmben szerepelt, hanem sokoldalúságának köszönhetően is, amivel rengeteg jelölést és díjat kiérdemelt. 2020-ban a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben játszott.

4. Samuel L. Jackson

Sokkoló, de tény, hogy Samuel L. Jackson 73 éves. Karrierje során több mint 100 filmben szerepelt. Ezek közül a legismertebbek a Jurassic Park (1993) és Tarantino Ponyvaregénye (1994). A Marvel-filmekben Nick Furyt alakította, 2020-ban a Sokkal több mint testőr 2-ben, 2021-ben a Spirál: Fűrész hagyatéka című filmekben volt látható.

5. Julie Andrews

A 86 éves színésznő legismertebb szerepe a Mary Poppins volt az 1964-es Mary Poppins című filmben. De szintén ikonikus filmje az 1965-ben készült A muzsika hangja is. 2001-ben a Neveletlen hercegnőben alakította Clarisse Renaldi királynőt. 2017-ben szerepelt utoljára a képernyőn a Julie’s Greenroom című, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő műsorban. Szinkronszínészként azonban továbbra is aktív. Legutóbb Lady Whistledownnak kölcsönözte hangját A Bridgerton család című sorozatban.

6. Al Pacino

Erről a listáról Al Pacino kihagyhatatlan. Generációjának egyik legikonikusabb színésze, köszönhetően tehetségének és sokoldalúságának. Hosszú karrierje során nyert már Oscar-, Emmy- és Tony-díjat is. Egyik legemlékezetesebb alakítása Michael Corleone volt A keresztapa című trilógiában, és a hírnevet is ez a szerep hozta el számára. 2021-ben, 81 évesen a Vadászok című sorozattal jelölték Golden Globe-díjra.

7. Maggie Smith

Maggie Smith a filmekből, a színházból és a televízióból már több mint 60 éve ismert. A fiatalabb mozirajongók imádatát a Harry Potter-filmek Minerva McGalagony professzoraként vívta ki, de már 1969-ben is szerepelt filmben. A Miss Jean Brodie virágzása című filmben nyújtott alakításáért sok elismerést kapott, nemcsak a tehetsége, de a szépsége miatt is. A most 87 éves színésznő még mindig nagyon szép és aktív. A Downton Abbey-vel tért vissza a filmezéshez.

8. Judi Dench

A szintén 87 éves színésznő először színházi darabokban játszott. A színpadon annyira briliáns volt, hogy a filmipar is felfigyelt rá. Egyik leghíresebb szerepe M volt a James Bond-filmekben, amelyekben Pierce Brosnannal játszott együtt. A Szerelmes Shakespeare című filmben Erzsébet királynőt játszotta, és Oscart is nyert ezzel az alakításával. 2020-ban az Artemis Fowl című filmben szerepelt, majd a Hat perc éjfélig című háborús drámában. A Belfast a legutóbbi munkája 2021-ből.

9. Morgan Freeman

A színpadon, a tévében és a mozivásznon is hosszú karriert mondhat magáénak, ennek pedig még mindig nincs vége. A 85 éves színész számos produkcióban tűnt fel, amelyek mindegyike magas színvonalú. Legismertebbek a Kőkemény diri (1989), a Millió dolláros bébi (2004), valamint a Batman-sorozat 3 része. 2019-ben a Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása című filmben volt látható. Samuel L. Jacksonnal együtt szerepelt a Sokkal több mint testőr 2-ben.

10. Ellen Burstyn

1932-ben született, és színészi pályafutását 1957-ben kezdte a Broadwayn. De a sorsnak más tervei is voltak vele. A nagy áttörést Az utolsó mozielőadás című film jelentette számára 1971-ben. Később az Alice már nem lakik itt című filmmel nyert Oscar-díjat. 2020-ban a Pieces of a Woman című filmben nyújtott újra káprázatos alakítást, 2021-ben pedig a Queen Bees című vígjátékban szerepelt.

11. Helen Mirren

Nincs okunk azt gondolni, hogy a 76 éves színésznő az idők során elvesztette vonzerejét. Rajta nem fog az idő! Elnyerte a filmipar 4 legrangosabb elismerését (Oscar, BAFTA, Golden Globe és SAG) A királynő című filmmel 2006-ban, amelyben II. Erzsébet királynőt alakította. A Nagy Katalin című minisorozatban szintén egy jelentős történelmi személyiséget alakított.

12. Ian McKellen

Helen Mirrenhez hasonlóan ez a brit színész is egy igazi titán a filmiparban. Gandalfként A Gyűrűk Ura-trilógiában, valamint annak előtrilógiájában, A hobbitban nyújtott felejthetetlen alakítást. Magneto szerepében láthattuk az X-Men-sorozatban, amivel kivívta a Marvel-rajongók szeretetét. Mielőtt világszerte ismertté vált, 1981-ben főszerepet játszott A szerelem oltárán című filmben. 2019-ben Helen Mirrennel együtt szerepelt A hazugság művészetében. 82 évesen sem hagyta abba a munkát, 2021-ben a Hamlet előadásában vett részt.

13. Alan Arkin

Az amerikai színész, zenész és rendező sikeres karriert épített az 1950-es évektől kezdődően. Hollywood rengeteget változott azóta, hogy 1966-ban Arkin Oscar- és Golden Globe-díjat nyert a Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! című filmmel. Egyik legemlékezetesebb szerepe volt, mikor a nagypapát alakította A család kicsi kincsében. 2022-ben a Minyonok: Gru színre lép című animációs filmben szinkronszínész.

14. Betty White

Betty White az a színésznő, aki a leghosszabb televíziós karriert mondhatja magáénak. 8 évtizeden át foglalkozott a színjátszással, 2018-ban még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Az amerikai színésznő, komikus, egykori modell, aktivista és producer az Öreglányok című sorozattal vált világszerte ismertté. Egyik leghíresebb szerepe a nagymamáé volt a Nász-ajánlat című filmben (2009), de láthattuk a Vérmes négyes című sorozatban is. 2019-ben a Toy Story 4 egyik szereplőjének, a róla elnevezett Bitey White játéktigrisnek kölcsönözte a hangját.

15. Michael Caine

A produktív színész több mint 150 filmben játszott, ezzel igazi ikonjává vált a mozi világának. Néhány a legismertebb filmjei közül: Alfie – Szívtelen szívtipró (1966), Rita többet akar (1983), Árvák hercege (1999). A fiatalabb generáció Alfredként ismerheti a Christopher Nolan által rendezett Batmanből. Egyik legutóbbi filmje a Tenet, amit szintén Nolan rendezett.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét