15 életmentő tipp, ami kihúzhat a katasztrófa torkából

0

Képzeld el, hogy egy nap felébredsz és azt veszed észre, hogy élve eltemettek, vagy bezárt egy autóba egy emberrabló. Ilyesmi jó esetben csak a rémálmainkban történik meg. De mindig ott a lehetősége annak, hogy valamilyen életveszélyes helyzetbe kerülünk.

Az emberek többsége nem tud hatékonyan küzdeni az életéért ilyen szituációkban. Néhány szakértői tanács jól jön a legszélsőségesebb helyzetek kezeléséhez.

1. Mit tegyél, ha bennragadtál egy zuhanó liftben.

A lift lezuhanását legnagyobb eséllyel úgy tudod túlélni, hogy a hátadra fekszel a lift padlóján. Az izmaid és a testeden lévő zsír össze tudnak nyomódni, és segítenek elnyelni az ütközés erejét. Ha feküdni nem tudsz, akkor ülj, még ez is jobb, mintha állva maradnál, hiszen ülve a feneked párnaként szolgálhat. A karjaiddal mindig védd a fejed: az egyik karodat a nyakad mögé, a másikat az arcod elé tedd.

2. Hogyan védd meg magad, ha hátulról támadnak meg.

Ha hátulról támadnak rád az utcán, az egyik leghatékonyabb módszer, ha az illető lábára lépsz. Ez főleg akkor működik, ha magas sarkú cipőben vagy. Minden erőddel taposs rá a lábfejére. A cipő sarkával több csontját is eltörheted, ezután pedig már nem arra fog figyelni, hogy elvegye a táskádat.

3. Hogyan éld túl a szikláról történő zuhanást.

Próbáld megszakítani a zuhanást a lehető legtöbbször. Így olyan lesz, mintha több kisebb zuhanáson esnél át egymás után, és sokkal nagyobb esélyed lesz a túlélésre. Ragadj meg mindent, ami az utadba kerül, legyen az egy fa vagy egy bokor. Ilyenkor lelassulsz, és nem fogsz olyan sebességgel a földbe csapódni, mintha egyenesen zuhannál le fentről.

4. Hogyan keresd meg biztonságban a kiutat tűz esetén.

Mikor egy lángoló épületben vagy, az egyik legnagyobb veszélyt a füst jelenti. A füst felfelé száll, ezért a padlóhoz közel, négykézláb kússz a kijárat felé. Ha van nálad zsebkendő vagy sál, azt tedd a szád elé, hogy minél kevesebb füstöt lélegezz be.

5. Hogyan éld túl, ha beszakad alattad a jég.

Ha a fagyos vízbe estél, a lehető leggyorsabban ki kell másznod belőle, nehogy kihűlj. Mikor a jég szélében megkapaszkodsz, ne próbáld meg a karjaid segítségével felnyomni magad. Rugdoss a lábaiddal, és vízszintesen mozogva mássz ki a jégre. Ha már a jégen vagy, ne állj fel, hogy a testsúlyod egyenletesebben oszoljon el a jégen. Így kisebb eséllyel szakad be alattad újra.

6. Hogyan mássz ki a futóhomokból.

A legfontosabb az, hogy a fejed és a karjaid kint legyenek a homokból, valamint az, hogy ne veszítsd el a nyugalmadat. A második lépés a lábaid szabaddá tétele. Apránként haladva kezdd el mozgatni a lábaidat, majd várj egy pillanatot, hogy a homok kitöltse az így felszabadított helyet. Amint lehetséges, dőlj a hátadra, hogy növeld a felületet, amire nehezedsz. Közben mozgasd a lábaidat, és a karjaiddal is segítheted a hátrafelé haladást. Ezután már csak azt kell megvárnod, hogy ki tudd húzni a lábaidat is.

7. Hogyan védd magad a villámcsapástól, ha szabadtéren vagy.

Ha nincs a közelben sem épület, sem jármű, amiben elbújhatnál, akkor az utolsó lehetőséged, hogy leguggolsz vagy letérdelsz, és a fejedet a térdeid közé húzod. A kezeiddel fogd be a füleidet. Ha a közeledben van egy magasabb tárgy, akkora távolságot tarts tőle, ami a magasságának a kétszerese. Ez nemcsak a tárgyakra, de az emberekre is vonatkozik. Ha nagy csoportban vagytok, szóródjatok szét, míg a villámlás abba nem marad.

8. Hogyan adj segélykérő jeleket az autó csomagtartójából.

Ha bezártak egy autó csomagtartójába, akkor is van esélyed SOS jelet küldeni a közelben lévő embereknek. Keresd meg az egyik hátsó lámpa vezetékeit. Kettő vagy több vezetéket fogsz találni. Az egyiket vágd el egy éles tárggyal, amit éppen találsz. Ezzel a világító lámpát kikapcsolod. Mikor összeérinted a két végét, újra felvillan a lámpa.

9. Mit tegyél, ha lavina fogságába kerültél.

Próbálj meg úszó mozdulatokkal a felszínen maradni. Mikor a hótömeg mozgása lelassul, próbáld magad felfelé nyomni, az egyik karodat pedig dugd ki a hóból. Így könnyebben rád találnak. A másik kezeddel vájj egy kis mélyedést a hóba, hogy levegőhöz juss. Lassan lélegezz, hogy a lehető legjobban takarékoskodj a levegővel.

10. Hogyan menekülhetsz meg, ha örvény közelébe kerülsz.

Ha a tengeren egy örvény közelébe sodródsz, maradj higgadt. A megfelelő mozdulatokkal könnyedén kikerülheted. Ha fel tudod mérni, hogy a víz melyik irányba áramlik, meglovagolhatod, hogy úgy lőjön ki, mint egy csúzli. Ha az örvény irányával ellentétesen próbálsz haladni, le fog húzni. Végy egy mély levegőt, és várd ki a lehetőséget, hogy elúszhass belőle.

11. Hogyan oltsd el a tüzet a serpenyőben.

Ha a serpenyő lángra kap, nehogy vízzel próbáld meg eloltani, és ne is szaladgálj a lángoló serpenyővel! Mindkét esetben csak rontanál a helyzeten. A legjobb, ha megfosztod a tüzet az oxigéntől. Őrizd meg a higgadtságodat, és keress egy fedőt, majd egy nyugodt mozdulattal tedd rá a serpenyőre. A fedő mindig közted és a láng között legyen.

12. Hova rejtőzz el tornádó esetén.

Ha nincs semmiféle menedék vagy pince, és tornádó közeledik, a fürdőkád lehet számodra a legbiztosabb hely. Fogj egy párnát is, amivel meg tudod védeni a fejed a lehulló törmeléktől. A tornádó sújtotta vidékeken általában fából épült családi házakban élnek, ezért a vízvezetékek stabilabbá teszik a falakat, ami ilyenkor nagyon jól jön. Ha a fürdőkád egy nagy ablak vagy külső fal mellett található, akkor viszont jobb, ha biztonságosabb helyet keresel, például egy szekrényt. A legjobb, ha a lehető legtöbb fal van közted és a tornádó között.

13. Hogyan éld túl, ha a tömeg el akar sodorni.

Egy hömpölygő, pánikoló tömegben nem könnyű mozogni. Maradj nyugodt, és próbálj meg helyet csinálni magadnak. Hajlítsd be a karjaidat, a kezeidet tedd a mellkasod elé, és a könyököddel tartsd magadtól távol az embereket. Így a legfontosabb szerveidet is megóvhatod.

14. Mit tegyél, ha fuldokolsz és egyedül vagy.

Ha valaki fuldoklik, a Heimlich-fogással segíthetünk rajta. De ha egyedül vagy, megpróbálhatod eltávolítani a félrenyelt falatot ezzel a manőverrel. Az egyik kezedet szorítsd ökölbe, és ennek a kezednek a hüvelykujját helyezd a bordáid alá, a köldököd fölé. Az öklödet fogd meg a másik kezeddel, majd hajolj rá egy szék támlájára vagy egy asztalra, majd gyors, felfelé irányuló mozdulattal nyomd meg a hasadat.

15. Mit tegyél, ha élve temettek el.

Az egyik legnagyobb feladat ilyenkor a levegő tartalékolása és a légzés képességének megóvása. Vedd le a pólódat, és köss egy csomót az aljára. Bújtasd vissza a fejedet a nyakkivágáson keresztül, a csomó pedig a fejed tetején legyen. Így egy olyan kapucnid lesz, ami megvédi az arcodat, hogy a szennyeződések ne juthassanak bele az orrodba és a szádba, valamint segít tartalékolni a levegőt, hogy több időd legyen kijutni a felszínre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét