14 tipp azoknak, akik újdonsült szülőknek keresnek ajándékot

0

Ha a barátaid között van olyan, akinek nemrég született gyereke, biztosan sokat gondolkodsz, mivel ajándékozhatnád meg őket. Természetesen vannak olyan ajándékok, amikkel nem lőhetsz mellé, hiszen a pénz, a pelenka és a ruha mindig jól jön. De nem biztos, hogy ezekkel feltétlenül örömet okozol.

Különböző fórumokról szemezgettünk, hogy megtudjuk, melyek azok az ajándékok, amiket inkább kerülj, és melyekkel szerezhetsz örömet az újdonsült szülőknek.

Csalódást okozó opciók

 • Kézzel készített ajándékok – Az új szülőknek nincs elég idejük és figyelmük ahhoz, hogy értékeljék az erőfeszítéseidet. Jobb, ha nem varrsz saját kezűleg semmit a babának, hacsak nem ez a foglalkozásod. Fontos, hogy az anyagok hipoallergének legyenek, és ne tartalmazzon olyan apró részeket, amik leválhatnak róla. Az egyik legfontosabb szempont, hogy praktikus ajándékot válassz.
 • Nagy ajándékok – Ha nem egyeztettél előre a szülőkkel, eszedbe ne jusson bölcsőt, járókát vagy hasonlót venni. Valószínű, hogy ők maguk már gondoskodtak róla, vagy valamelyik közeli családtagtól kapják ezeket ajándékba. Nem beszélve arról, hogy a járóka még korai ajándék, és a színt meg a stílust sem biztos, hogy eltalálod.
 • Ruha – Minden baba más mérettel születik. Van, akire jók lesznek az újszülötteknek készült holmik, mások viszont átugorják ezt a méretet, és rögtön a következőre van szükségük. Ha nem tudod a pontos méretet, ne válassz ruhát.
 • Babahordozó hátizsák – Nagyon kényelmes dolog, de egyes szülők ódzkodnak az ilyen és ehhez hasonló kellékektől. Ezenkívül számos rossz minőségű modell és híres márka hamisítványa is található a piacon, ezek pedig károsítják a baba gerincét és a szülők hátát is. Egy ilyen ajándék vásárlását meg kell beszélni, és a modellt a baba méreteinek és életkorának megfelelően kell kiválasztani.
 • Első fotóalbum vagy babanapló – Ezek nagyon cukik tudnak lenni, sok babanaplóban külön hely van az ultrahang képeknek és az első fogacskának is. De nem mindenki van oda az ilyen könyvekért, ezért lehet, hogy az ajándékod csak porfogó lesz a polcon. Még azok az anyukák sem biztos, hogy használni fogják, akik elszántan próbálnak minden fontos dolgot feljegyezni és eltenni emlékbe, hiszen annyira elfoglaltak.

Megfelelő ajándékok

Természetesen az a legbiztosabb, ha megkérdezed a szülőket, mit szeretnének. Ha viszont meglepetést akarsz, jobb, ha semleges vagy műszaki dolgokat választasz.

 • Gyerekszőnyeg – Nem a szoba padlójára való szőnyegről van szó, hanem fejlesztő, akár zenélő játszószőnyegekről. A gyerekek órákon át elszórakoztatják magukat a lelógó játékokkal, a beépített, hangokat kiadó vagy zenélő gombokkal. Megvan az esélye, hogy más is vesz ilyet, de olyan sokféle modell létezik, hogy a szülők többnek is örülni fognak. Fontos, hogy ha olyan típust választasz, ami zenél, mesél, hangokat ad vagy világít, ezeket a funkciókat lehessen rajta kikapcsolni.
 • Készülékek a babának – Meg fogsz lepődni, mennyi minden van, amit arra találtak ki, hogy könnyebbé tegye egy babával az életet. Például cumisüveg-melegítő, sterilizáló, párásító, mini turmixgép és így tovább. De ott a robotporszívó vagy a multicooker, ami szintén praktikus, ha megengedheted magadnak.
 • Eldobható és gyakran használt termékek – Pelenkák különböző méretben, nedves törlők, előkék, cumik és cumitartók – ezek apró, de nagyon hasznos dolgok, amiből a szülők állandóan kifogynak, és mindig szükség van belőlük újakra. Ha ezekből összeállítasz egy nagyobb csomagot, néhány hónapra megoldod a szülők problémáját, és sok időt is spórolhatsz nekik azzal, hogy megkíméled őket a vásárlásoktól. Ha pelenkacsomagot állítasz össze, ne csak a mostani méretből szerezz be, gondolj a jövőre is.
 • Újdonságok, amiket még csak kevesen használnak – Hallottál már olyan spatuláról, amivel a krémet kell felvinni? De vannak különböző rágókák, foglalkoztató játékok, amiket adhatsz kiegészítő ajándékként vagy önmagukban is. Ezek az ajándékok a baba szórakoztatására hivatottak, ezáltal pedig arra is, hogy megkönnyítsék a szülők életét.

Vagy egyszerűen adj pénzt.

Ez az opció a legegyszerűbb. Ha nem szeretnél sokat agyalni az ajándékon, nyugodtan adhatsz pénzt. Arra viszont számíts, hogy nemcsak te gondolkodsz így, hanem másoktól is fognak pénzt kapni, később pedig már nem tudják nyomon követni, hogy kinek a pénzéből mit vettek.

Milyen alternatívák vannak még?

 • Kuponok vagy ételrendeléses utalványok – Az újdonsült szülőknek gyakran még egy teát készíteni sincs idejük, nem beszélve a főzésről. A lehetőség, hogy kuponokkal vagy ételrendeléses utalványokkal olcsóbban tudják megoldani a készételek beszerzését, életmentő lesz számukra, különösen az első hónapokban.
 • Ajándékkártyák – Vonatkozhat gyerekruhákra vagy játékokra is, de ne írd le teljesen a háztartási üzleteket sem, hiszen konyhai eszközökre és készülékekre folyamatosan szüksége lesz a szülőknek. Így meg tudják venni a cumisüveg-melegítőt vagy a sterilizálót.
 • Segítségre vonatkozó kuponok – Kinyomtathatod, de lehet kézzel írott is. Például 10 kupon 2 órás babakocsis sétákra, 5 kupon bevásárlások elintézésére. A szülők gyakran nem mernek segítséget kérni, miközben nagyon is szükségük van rá, hogy valaki kisegítse őket a mindennapos feladatokban. Az ilyen kuponok azonban könnyebbé teszik számukra a segítség elfogadását.

Ne feledkezz el a szülőkről.

Ha az apuka vagy az anyuka nagyon közel áll hozzád, lepd meg személyes, csak neki szóló ajándékkal. Ezt biztosan jobban fogja értékelni, mint egy újabb csomag pelenkát vagy ruhát, amit a baba még azelőtt kinő, hogy egyáltalán ráadhatnák.

A babának szóló ajándékok sokaságában az apró figyelmességet is értékelni fogják. Az anyukát befizetheted egy manikűrre, az apukát egy masszázsra. Persze az újdonsült szülők nem könnyen szabadulnak el, de ha már befizetted őket, legalább biztosan szakítanak rá időt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét