14 szépségmítosz, amitől csak rosszabbul nézünk ki

0

A szépség áldozatokat követel, és ha szépek szeretnénk lenni, ezeket az áldozatokat bizony muszáj meghozni. De kiderült, hogy sok dologgal inkább csak az időnket pazaroljuk, nem beszélve arról, hogy még a kinézetünket is tönkretesszük velük.

A következő mítoszokat jobb, ha nem hiszed el, ha tényleg szép szeretnél lenni.

1. mítosz: A mindennapos sminkelés árt a bőrnek.

Önmagában a smink nem tesz kárt a bőrben, az viszont igen, ha lefekvés előtt nem mossuk le alaposan. A bőrnek muszáj lélegeznie. Napközben a modern, UV-szűrős kozmetikumok, hidratálók és bőrvédők nagyon hasznosak, hiszen megvédik a bőrt az agresszív környezeti hatásoktól.

2. mítosz: Ha egy kozmetikumra az van írva, hogy “hipoallergén”, a termék bármilyen bőrtípushoz ideális.

A “hipoallergén” felirat azt jelzi, hogy az adott kozmetikumban nincsenek olyan összetevők, melyek gyakran allergiát váltanak ki, mint például az alkohol. Valójában azonban az egyetlen összetevő, ami senkinél nem válthat ki allergiát, a desztillált víz. Fontos alaposan átolvasni az összetevők listáját a terméken, hiszen még a természetes kozmetikumok sem jók mindenkinek.

3. mítosz: A hidratálókkal nem lehet megelőzni a ráncokat.

Valójában a mindennapos hidratálás segít a ráncok megelőzésében. A legfontosabb, hogy a hidratáló krém UV-szűrőt, vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmazzon.

4. mítosz: A bőr hozzászokik a krémekhez, és attól kezdve már nem lesznek hatékonyak. Ezért időről időre más termékeket kell használnunk.

Ez az állítás alapvetően hibás. Gyakran éppen az okoz stresszt a bőrnek, hogy új terméket kezdünk el használni. De arra fontos figyelni, hogy minden évszakban másféle törődésre van szüksége a bőrünknek. Míg nyáron elég a megfelelő pH-érték fenntartása, addig télen egy jó arckrémnek nemcsak a napfény, a szél és a szennyeződés ellen kell védenie, de táplálnia és hidratálnia is kell a bőrt.

5. mítosz: A krémet felfelé irányuló mozdulatokkal kell bemasszírozni a bőrbe.

Sokan meg vannak győződve arról, hogy a krémeket speciális mozdulatokkal kell felvinni az arcra, és a lentről felfelé irányuló körkörös mozdulatok fokozzák a krém hatását. Igazából hatékonyság szempontjából egyáltalán nem számít, hogy milyen mozdulatokkal visszük fel a bőrre.

6. mítosz: Nagyon sok vizet kell meginni ahhoz, hogy megelőzzük a ráncokat.

Nagyon népszerű az a nézet, mely szerint, ha rendszeresen és nagy mennyiségben iszunk vizet, lelassíthatjuk a bőr öregedését. Sajnos azonban ennek nincs valóságtartalma. A hámréteg felső rétegének hámsejtjei már nem élők, ezek elhalt sejtek, ezért nem szívnak magukba nedvességet a szervezetből.

7. mítosz: Ha rendszeresen végzel arctornát, megszabadulhatsz a ráncoktól.

Az arc az egyetlen olyan része testünknek, ahol az izmok közvetlenül a bőrhöz kapcsolódnak. A folyamatos nyújtásukkal és edzésükkel nem tudjuk kisimítani a meglévő ráncokat.

8. mítosz: A pattanásokat a napfény leszárítja.

A nap szárítja a bőrt, de a bőr erre még több faggyú termelésével reagál, ami még inkább eltömíti a pórusokat. Ráadásul, ha túl sokat napoztatod az arcod, allergiás reakció is felléphet, ami foltokat okoz a bőrön.

9. mítosz: Az egyenletes barnaság az egészséges bőr legfőbb jele.

A lebarnulás a bőr védelmi reakciója a káros hatásokra. Az egyenletes és nagyfokú barnaság azt mutatja, hogy a bőr már károsodott, és próbálja védeni magát.

10. mítosz: Az anyajegyek eltávolítása veszélyes lehet az egészségre.

Az anyajegyek sokféle formájúak és színűek lehetnek. A legtöbb ártalmatlan, de néhány rosszindulatúvá válhat különböző tényezők hatására. Ezért szükséges minden bőrön lévő kinövést eltávolíttatni. Ez az orvosi eljárás pedig teljesen veszélytelen.

11. mítosz: Hasznos jéggel dörzsölni az arcbőrt.

A jéggel való dörzsölés nem való mindenkinek, mivel a nagyon hideg árthat a bőrnek, mert zavart okozhat a vérkeringésben. Ezenkívül láthatóvá teszi a hajszálereket, és puffadtságot is okozhat. Mivel hatására a faggyúmirigyek működése romlik, a bőr a rugalmasságából is veszít. Azoknak nem ajánlott ez a kezelés, akiknek száraz a bőrük, de senkinek sem szabad túl gyakran alkalmazni. Sokféle kozmetikum létezik, melyeknek sokkal jobb hatása van a bőrre, mint a jégnek.

12. mítosz: Ha gyakran vágod a hajad, gyorsabban fog nőni.

A haj azonos sebességgel nő, havonta körülbelül 1 centimétert. Mindegy, hogy mennyiszer vágatod le vagy hogy levágatod-e egyáltalán.

13. mítosz: Minden étkezés után fogat kell mosni.

A friss kutatások szerint nemcsak haszontalan minden étkezés után fogat mosni, de egyenesen káros is. A termékekkel a szájüregbe kerülő savak beeszik magukat a fogzománcba, és elősegítik annak erózióját. Ha étkezés után fél órán belül fogat mosunk, a fogzománc sokkal gyorsabban tönkremegy.

14. mítosz: A körömlakk árt a körömnek, mert nem engedi lélegezni.

A köröm elhalt sejtekből áll. Ha a köröm lélegezne, a körömlakk nem maradhatna rajta a megnövekedett nedvesség miatt. A körömnek nincs szüksége lélegzésre, a hajszálereken keresztül jut tápanyaghoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét