14 apró jel, hogy egymásnak lettetek teremtve

4

A kamaszkor a nagy fellángolásokról és a túlélhetetlennek hitt szakításokról szól. A szerelmek néha múlandók, néha viszont életre szólóak. Egy párkapcsolat nem csak a testi intimitásról szól és arról, hogy mentálisan egy hullámhosszon vagytok-e.

Van meghatározható képlete egy tartós szerelemnek? Honnan tudhatjuk, hogy megtaláltuk az Igazit? Ebben segítünk most.

14. A vonzalom nyilvános kimutatása.

Ez tényleg meg tudja mutatni, hogy egy pár mennyire boldog? A kutatások szerint igen. Akiknek közös fénykép a profilképük a közösségi médiában, vagy gyakran beszélnek másoknak a párkapcsolatukról, azok a párok nem rejtegetik a szerelmüket, és felvállalják, hogy szeretik egymást.

13. A mesébe illő csók.

A csókból is meg lehet tudni, hogy a partnered szeret vagy sem. A hosszú, lassú, csukott szemmel történő csók tisztán megmutatja, hogy a párod nagyon szerelmes beléd, még akkor is, ha éppenséggel nem csókol tökéletesen.

Tudósok bebizonyították, hogy a csókolózás közben termelődött nyál olyan hormonokat tartalmaz, amelyek különböző romantikus dolgokra utalnak.

Tudtad, hogy csók az állatvilágban is létezik? Az emlősök egymás arcát nyalogatják, a madarak pedig egymás csőrét ütögetik.

12. Kevesebbet üzensz, mégis jobban értitek egymást.

Van olyan, akinek megszámlálhatatlan üzenetet küldesz, hogy megértse végre, amit mondani akarsz. De van, akinek nem kell ennyit írogatnod. Míg a férfiak úgy gondolják, hogy csak akkor kell több üzenetet küldeni, ha el akarod kerülni a személyes beszélgetést, a nők általában akkor írnak többet, ha idegesek.

Azok a párok tehát, akik igazán szeretik egymást, szívesebben beszélnek személyesen, mint üzenetben. Üzenetek tekintetében a minimalizmusra törekszenek.

11. Hasonló az érdeklődésetek.

Azt mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Lehet, de ettől még fontos, hogy azonos dolgok iránt is érdeklődjetek. Ha van közös hobbitok, nagyobb eséllyel lesz tartós a kapcsolatotok. A tudomány szerint arra vagyunk beprogramozva, hogy a hozzánk hasonlót keressük.

Egy tanulmány szerint minél inkább hasonló a személyiségetek, annál hasonlóbb a hozzáállásotok az élet különböző dolgaihoz, például a baráti kapcsolatokhoz vagy a bekövetkező változások kezeléséhez.

10. A jót és a rosszat is meg akarjátok osztani egymással.

A párod az első, aki eszedbe jut, mikor valami jó dolog történik veled, és meg szeretnéd osztani vele? És akkor is ő az első, amikor valami bánt? Ha így van, akkor hátradőlhetsz, mert számodra ő az igazi. Tudod, hogy támogat, és mindig ott van, ha ki akarod önteni a szívedet.

Ha jól kiegészítitek egymást, vigaszt találtok az egymással való beszélgetésben a rossz időkben is. Jó érzés mindent megosztani egymással, hiszen tudjátok, hogy a másik meghallgat és figyel.

9. Néha veszekedtek.

Elkeserít, mikor összevesztek egymással? A tudomány szerint semmi okod aggódni. A kutatók azt állítják, hogy valójában azok a párok szeretik egymást a leginkább, akik néha veszekednek. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem tartotok magatokban semmilyen neheztelést vagy elégedetlenséget a másikkal kapcsolatban.

Ha egy pár egy romantikus buborékban él, és hírből sem ismeri a veszekedés fogalmát, akkor valószínűleg mindkét fél igyekszik a másik előtt a legjobb arcát mutatni. Ez viszont azt jelenti, hogy alakoskodnak egymás előtt, nem fedik fel a valódi énjüket, azaz a kapcsolatuk nem őszinte, hanem csak felszínes.

A veszekedés egy párkapcsolatban természetes, ahogyan az is, hogy megegyezésnek kell születnie utána. Hogy kimondod a problémáidat és a kétségeidet, azzal kifejezed, hogy bízol abban, hogy a párod meghallgat és megért téged. Legközelebb gondolj erre, ha összevesztek valamin. Az a jó, ha utána boldogabbnak és tartalmasabbnak érzed a kapcsolatotokat.

8. Ösztönzitek egymást.

Az egymáshoz illő párok mindig bátorítják egymást. Ha bele szeretnél kezdeni valami újba, a párod kell, hogy az az ember legyen, aki végig szurkol neked és biztat.

Biztos lehetsz benne, hogy a tőle kapott elismerés önzetlen.

7. Egymás szemébe néztek.

Ha úgy érzed, órákon át tudnál a párod szemébe nézni, akkor te nagyon szerelmes vagy. Ezzel kapcsolatban már 1970-ben végeztek egy kísérletet. A résztvevő párokat bezárták egy szobába. Azok, akik szinte imádták egymást, hosszabb ideig néztek egymás szemébe, mint azok, akik kevésbé voltak szerelmesek.

Egy átlagos pár 30-60%-ban létesít szemkontaktust egymással, de azoknál, akik bolondulnak egymásért, ez az arány 75%. Mikor ezeket a párokat megzavarták, lassabban vették le a tekintetüket egymásról. Ez jelzi a köztük lévő bizalom, komfortérzet és figyelem mértékét.

6. Nem tudod elképzelni a jövődet nélküle.

Ha senki mással nem tudod elképzelni az életed, és amikor az öregkorodra gondolsz, akkor is csak őt látod magad mellett, akkor számodra ő az Igazi. Ha minden gond nélkül el tudod képzelni, hogy együtt neveltek gyerekeket és együtt öregszetek meg, ha úgy érzed, mellette végre “megérkeztél”, és mosolyogsz, ha a közös jövőre gondolsz, akkor mellette a helyed.

Nem könnyű olyan embert találni, aki nélkül elveszettnek érzed magad.

A pszichológusok szerint az az ember, akihez ma hozzámész, nem lesz ugyanaz jövőre, 5 vagy 10 év múlva. A legboldogabb párok ezért azok, akik elköteleződnek a saját és a közös fejlődésük, előrehaladásuk mellett is. A kapcsolat egy olyan színtér, ahol a gyermekkorodból maradt minden befejezetlen ügyet végre helyretehetsz.

5. Még a legtitkosabb dolgokat is tudjátok egymásról.

Ismeritek egymás titkait. Mivel semmit nem rejtegettek egymás elől, jobban ismered a párod, mint bárki más, és ez fordítva is igaz. Nagyon jó érzés, mikor a másik mindent tud rólad, mégis elfogad és szeret.

Még az intim részleteket sem titkoljátok, hiszen semmit sem akartok elhallgatni egymás elől.

4. Egymással önmagatok lehettek.

Mikor együtt vagytok, egyikőtök sem színlel. Akár boldog vagy, akár szomorú vagy dühös, sosem kell megjátszanod magad, és takargatni az érzéseidet a párod előtt. Ha megmutathatod teljes valódat a másiknak, akkor biztos lehetsz benne, hogy passzoltok egymáshoz.

Nem számít, hogy mennyire kellemetlen vagy zavarba ejtő egy dolog, ha a párod szeret, minden esetben meg fog érteni. Ülhettek egymás mellett egy szó nélkül, akkor is érezni fogod, hogy szeretve vagy. Köztetek még a csend sem unalmas, és ilyen szintű komfortérzetet nem kapsz mindenkitől.

3. Ugyanazokon a dolgokon nevettek.

Ha egyforma a humorérzéketek, és ugyanazokon a dolgokon nevettek, valószínűleg hosszútávra szól a kapcsolatotok. A humorérzék adja az élet sava-borsát, ezért jobban teszitek, ha ragaszkodtok egymáshoz.

Egy tanulmány szerint a boldog párok 75%-a naponta legalább egyszer nevet együtt. Egy másik tanulmány azt mutatja, hogy a házas férfiak és nők 92%-a szerint a humor az egyik legfontosabb tényező a sikeres házasság szempontjából. Általánosságban elmondható, hogy az egyforma humorú párok tovább maradnak együtt.

2. Jó köztetek a kémia.

A működő kémia elengedhetetlen egy pár között. De az idő múlásával nem könnyű megtartani. Miután a legszenvedélyesebb szakasza a kapcsolatnak véget ér, sok pár élete jelentősen megváltozik.

De a testbeszéd apró jeleiből is megmutatkozik, hogy jól érzitek magatokat együtt. Ilyen például a kézfogás, az egymás szemébe nézés, a másik hajának megsimogatása, az összebújás.

1. Működtetitek a kapcsolatot, még akkor is, ha ez kompromisszumokat kíván.

A másik elvesztésétől való félelem megöli az egódat. Képtelen vagy elképzelni magad nélküle, ezért hajlandó vagy kompromisszumokat kötni. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden úgy lesz, ahogy a párod szeretné. Ez a bizalomról és megértésről szól.

A konfliktusok a párkapcsolat részei. Ha sikerül úgy megoldani őket, hogy közben a kapcsolat nem sérül, akkor megértettétek, hogy a kompromisszumoknak milyen fontos szerepük van. A kapcsolatotok ugyanis többet számít, mint a köztetek lévő különbségek. A konfliktusokat a párkapcsolatokban általában negatív dolognak tekintik, pedig igazán összeillővé az tesz egy párt, hogy vita esetén képesek félretenni a különbözőségeket, és olyan kompromisszumokkal állnak elő, melyek mindkét fél számára elfogadhatóak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

4 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét