13 rossz pénzügyi szokás, amit 30 éves korodra jobb lenne elfelejteni

3

A 30 fantasztikus kor. A pszichológusok a 30 éveseket fiatal felnőtteknek nevezik. De miért van az, hogy egyes harmincasoknak saját lakásuk, autójuk és stabil munkájuk van, míg mások csak napról napra élnek? Ennek hátterében a rossz pénzügyi szokások állnak, melyek megakadályozzák az anyagi stabilitás elérését.

Alább összegyűjtöttük, melyek azok a pénzügyi szokások, melyekkel jobb leszámolni 30 éves korodra.

1. Drága telefonbeszélgetések.

Ha gyakran telefonálsz, pláne külföldre, akkor nagyon sok pénzed megy el erre. Ebben az esetben irányítsd a figyelmed inkább az internetes telefonálásra. Nemcsak a Skype létezik, számtalan alkalmazásban lehetséges hívásokat, akár videohívásokat is indítani.

A legnépszerűbb közülük a WhatsApp. Egyszerű használni, de van egy hibája: túl sok a hirdetés, amik nem mindig tisztességesek. De kipróbálhatsz más alkalmazásokat is, mint a Talky, a WeChat vagy a Google Hangouts. Ezekben nincs hirdetés és teljesen ingyenesek.

2. Vásárlásterápia.

Vásárolni azért, hogy jobb legyen a kedved, igazán rossz pénzügyi szokás. Milyen gyakran vásárolsz olyasmit, amit nem is akartál? A kutatások szerint az amerikai vásárlók legalább hetente 3-szor vesznek olyasmit, amit eredetileg nem is terveztek.

A pénzügyi szakértők pontosan el tudják magyarázni, miért is annyira káros a vásárlásterápia. Először is, mert kiteszed magad annak, hogy egy sor szükségtelen holmit vásárolj. Még ha egyszerre nem is költesz sokat, az év végére a sok apróságból hatalmas összeg kerekedik ki. Másodszor, ha gondolkodás nélkül veszel meg szükségtelen dolgokat, az azt jelenti, hogy a pszichés problémáidat így próbálod megoldani. Ennek oka lehet az alacsony önértékelés vagy a gyermekkorban elszenvedett sérelmek.

Jól ingyen is érezheted magad. Sétálj a barátaiddal vagy sportolj a szabadban. Ezek éppen úgy javítják a kedélyállapotot, mintha vennél valamit. Viszont nem teszik kockára az anyagi stabilitásodat.

3. Úgy költöd a hitelezett pénzt, mintha a sajátod lenne.

Például a hitelkártya sem bevételi forrás, de ezt sokan elfelejtik. Ha úgy kezeled a rajta lévő pénzt, mintha a sajátod volna, jobb, ha egyáltalán hozzá sem nyúlsz. A hitelkártya magas limitje azt az illúziót kelti, hogy sok pénzed van. De ahhoz, hogy ne növeld a kamatokat, minden hónapban törlesztened kell.

4. Nem tervezed meg előre a nyaralást.

Ha nem tervezed meg jó előre a nyaralásodat, az sok plusz terhet jelenthet a bankszámládra nézve. Utolsó pillanatban a jegyek és a hotelek árai is magasabbak. Nemcsak a szezon számít a repülőjegy áraknál, de a hét napjai is. Kedden és szerdán utazni a legolcsóbb, a legdrágább pedig, ha júliusban és decemberben vasárnap kelsz útra.

Az utazási bloggerek tanácsa az, hogy reggelivel és ebéddel foglalj hotelszobát, esetleg próbáld ki a couchsurfinget vagy kempingezz.

5. Előfizetéses szolgáltatásokra sokat költesz.

A zenei és filmes szolgáltatásokat igénybe venni sokba kerül. Sokszor pedig észre sem veszed, hogy előfizettél valamire. Ha felfigyelsz arra, hogy a számládról rendszeresen levesznek bizonyos összeget, ellenőrizd az előfizetéseidet. De mi van, ha te zenét akarsz hallgatni vagy filmeket akarsz nézni? Válassz legálisan működő, ingyenes szolgáltatást kínáló szolgáltatókat, akik hirdetésekből tesznek szert bevételre.

6. Nem vásárolsz nagy tételben.

Azt hiszed, csak az idősek vásárolnak nagyban? Egyszerre nagy tételeket venni nem ciki, főleg olyasmiből, amit hosszú időn át lehet tárolni.

A szükséges dolgok (pl. mosószer, WC-papír, sampon) nagy tételben való beszerzése megakadályozza, hogy olyasmit vegyél, amire nincsen szükséged, hiszen a legfontosabb dolgokból már van otthon. De ne feledd, az üzletek gyakran rossz minőségű dolgokat áraznak le, hogy el tudják adni őket, ezért légy figyelmes.

7. Nem használod ki a hűségprogramokat.

Sok vállalat kínál különböző hűségprogramokat a vásárlóinak kedvezmények és bónuszok formájában. Butaság ezeket nem kihasználni. Például a légitársaságok lehetővé teszik az utasok számára, hogy az összegyűjtött mérföldekből fizessék a jegyeket.

8. Nem vagy képes alkudozni.

Keleten óriási hagyománya van az alkudozásnak, az eladók és a vevők is imádják ezt. Ez egyfajta művészet és tehetség, aminek célja a pénzspórolás. Bárhol alkudozhatsz: mikor lakást, bútort vagy valamilyen készüléket vásárolsz. Mindig van esély arra, hogy kedvezményt kapsz, ezt az esélyt pedig kár volna elszalasztani. Időnként ehhez már annyi is elég, hogy egyszerűen csak kéred a kedvezményt és megadják.

9. Nem kéred ki mások véleményét, mielőtt valami drágább dolgot veszel.

A család nemcsak egymáshoz közel álló emberek csoportja, akik támogatják egymást a nehéz időkben. Senki sem lesz olyan őszinte veled, mint a szüleid vagy a párod. Ezt pedig érdemes a saját hasznodra fordítanod, ha valamilyen nagyobb dolgot szeretnél vásárolni. Beszéld meg a családoddal, hátha valaki jó tanáccsal tud szolgálni.

10. Cigarettára és alkoholra költöd a pénzt.

A dohányzás, az alkohol, a gyorskaják nemcsak az egészségednek ártanak, de a pénztárcádnak is. Pénzügyi szakértők elemzései szerint egy átlagos amerikai évi kb. 5000 dollárt költ ezekre. A gyorskajával időt persze spórolhatsz, de ha tönkreteszed vele az egészségedet, akkor a gyógyítás jóval többe fog kerülni, mintha saját magadnak főznél egészséges ételeket.

11. Olyan ruhákat vásárolsz, amik nem illenek a többi holmidhoz.

Egy élénk színű cipőt csak néhány alkalommal tudsz viselni, egy szuper divatos táska pedig csak porfogó lesz a szekrényedben. Ha ilyesmikre költesz, előbb-utóbb pénzügyi gondok közt találod magad. Főleg, ha gyakran veszel olyan holmit, ami egyáltalán nem illik a többi ruhádhoz. Légy magaddal őszinte az anyagi helyzetedet illetően, és csak olyan holmikat vásárolj, amiket tudsz is hordani, mert illik a ruhatáradba.

Kezdj el böngészni olyan weboldalakat, ahol használt ruhákat árulnak. Ha itt nem is vásárolsz, a saját ruháidat eladhatod és extra bevételre tehetsz szert.

12. Minden reggel kávét veszel.

Brit tudósok kiszámolták, hogy egy átlagos irodai dolgozó évente 510 fontot költ kávéra. Egy pohár kávé ára természetesen városonként változhat, de egy valami biztos: sokat költesz erre, túl sokat. Helyette inkább vegyél egy olyan poharat vagy termoszt, ami melegen tartja a kávét. Főzd le magadnak otthon és ezt vidd magaddal a munkahelyedre. Sokat fogsz spórolni magadnak.

13. Hónap végére egy filléred sem marad.

Még van egy hét fizetésig, de már kevesebb ennivalót vásárolsz, hogy kihúzd addig. Ha ez a helyzet neked is ismerős, akkor van egy rossz hírünk: valamit nagyon rosszul csinálsz. Ha megfelelően osztod be a pénzt, ilyesmi nem fordulhat elő. Gondold át a költekezéseidet, és ne adj ki pénzt olyasmire, amire nincs szükséged.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Gondolom ezek a tanácsok, nem nekünk, szerencsétlen, csóró kelet-európaiaknak vannak szánva… Hadd válaszoljak pontokba szedve, egyenként mindenikre:
  1. Skype, facebook, stb… de eleve nagyon ritkán telefonálok külföldre. Valamint a telefon előfizetésemben van valamennyi külföldi beszélgetés is.
  2. Ahogy a leírásban is szerepel: amerikai vásárlók.
  3. Nincs hitelkártyám.
  4. Egy hét sátorral a hegyekben. Akár megtervezem előre, akár nem, úgysem kerül sok pénzbe. Külföldre kb. 5 évente egyszer jutok el, repülővel kb. 10 évente egyszer utazom.
  5. Megnézném hol van olyan legális szolgáltatás, ahol ingyen lehet új filmeket nézni.
  6. Ehhez tárolóhely is kell, 30 négyzetméteres panellakásban 50 darab wc papír, több darab 5 kilós mosószer, valamint több sampon tárolását elég nehéz megoldani.
  7. Használnám, ha lennének, de a közelemben levő boltok nem ajánlanak ilyesmit, és csupán ezért nem éri meg kiautózni a város szélére a nagy bevásárlóközpontokba.
  8. Hol a búbánatban alkudozzak??? Legfennebb a piacon! Keleten, de még Amerikában tényleg lehet alkudozni akár a boltokban is, főleg, ah nagyobb mennyiséget vásárolsz, de nem mifelénk. Nem alkudhatom le egy kanapé vagy egy tévé árát!
  9. Inkább olyan ismerőseimet szoktam megkérdezni, akik szakemberek az illető témában, ők jobban tudnak segíteni, hogy mi éri meg jobban.
  10. Én már biztos nem.
  11. Évek óta jóformán kizárólag turkálóban vásárolok.
  12. Én már biztos nem, …
  13. … és mégis pénz nélkül maradok, mert az állami (!) fizetésemből nem lehet élni, csak túlélni, s ezzel gondolom nem csak én vagyok így, mert mifelénk az ember épp csak alig húzza ki egyik fizetésnaptól a következőig.

  • Jó szarul csinálod akkor. Aki kicsit is józan, az simán megél. De ha annyira képtelen vagy rá, akkor válts munkahelyet.

 2. A cikkben leírt tippek igazak, és működnek is. Egyszerű matematikával: bevételek és kiadkiadások viszonya. Azonban az is igaz, hogy kevés fizetésből nehéz kihozni.
  pl:nagytételben vásárolni, stb.
  (Négy évvel ezelőtt belefáradtam a számolgatásba és végleg elhagytam Magyarországot és itt Németországban a cikkben leírt tippek is működnek.)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét