13 fotópár, ami megváltoztathatja az időérzékelésünket

0

Az időérzékünk nem biztos, hogy olyan pontos, mint azt hisszük. Az “ősidőkben” történt események lehet, hogy nem is voltak olyan régen, miközben bizonyos intézmények valójában régebbiek egyes civilizációknál. És ha egymás mellé teszünk néhány fotót, rájövünk, hogy az időérzékünk bizony nem mindig működik egyformán.

Következnek olyan fotópárok, amelyek téged is össze fognak zavarni az idő múlását illetően.

1. Marilyn Monroe ugyanannyi idős lenne, mint II. Erzsébet királynő.

A brit történelem leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója, II. Erzsébet és az 1950-es évek egyik legikonikusabb színésznője, Marilyn Monroe mindketten 1926-ban születtek. 30 évesek voltak, mikor találkoztak egymással A River Plate-i csata című film bemutatóján Londonban. Akkor II. Erzsébet még csak 4 éve volt a trónon, Monroe pedig karrierje csúcsán volt.

2. Még léteztek gyapjas mamutok, mikor a piramisokat építették.

Általában azt gondoljuk, hogy a mamutok a dinoszauruszokkal együtt haltak ki, pedig még akkor is léteztek, mikor az egyiptomiak a gízai piramisokat építették. A hatalmas piramisokat körülbelül 4500 évvel ezelőtt építették. 2019-ben a Vrangel-szigeten olyan mamutfosszíliákat találtak a kutatók, amelyek korát körülbelül 4000 évre becsülik.

3. Az Oxfordi Egyetem régebbi, mint az Azték Birodalom.

Tenocstitlan, az Azték Birodalom fővárosa 1325-ben jött létre. Mikor az aztékok a köveket faragták a piramisaikhoz, az oxfordi tudósok már tanterveket és doktrínákat vitattak meg. Az egyik legrégebbi egyetemen a tanítás 1096-ban kezdődött meg. A 13. században az egyetem főépülete és a hozzá tartozó épületek nagy része már létezett.

4. Anne Frank és Martin Luther King Jr. ugyanabban az évben születtek.

Anne Frank naplója és Martin Luther King Jr. legendás beszédei a történelem két különböző időszakát reprezentálják: Németországban a holokausztot, Amerikában a polgárjogi küzdelmeket. De mindketten 1929-ben születtek. King január 15-én Atlantában, Frank pedig 5 hónappal később, június 12-én Frankfurtban.

5. A Machu Picchu és a Sixtus-kápolna nagyjából egy időben épültek.

Mindkettő szerepel az UNESCO világörökségi listáján, mégis nagyon éles kontraszt van közöttük. A Machu Picchu egyenként megformált kövekből épült, ma már romváros, míg a Vatikánban található Sixtus-kápolna a reneszánsz művészet egyik legragyogóbb megtestesítője. A kettő születése között nem telt el több 20-50 évnél.

Radiokarbonos kormeghatározás alkalmazásával megállapították, hogy a Machu Picchu 1421-1476 között épülhetett. A Sixtus-kápolna pedig valamikor 1473-1481 között épült.

6. Már azelőtt volt iPod, hogy Mauritániában betiltották volna a rabszolgaságot.

Mauritánia volt az utolsó ország, ahol betiltották a rabszolgaságot. Ez 1981-ben történt meg, de a gyakorlatban még ezután is létezett a rabszolgaság. Csak 2007-ben ért véget, ekkor fogadtak el büntetőtörvényeket a rabszolgatartók ellen. 6 évvel később, mint ahogy az Apple piacra dobta az iPod első generációját.

7. Thomas Edison még élt, mikor megnyitották az Empire State Buildinget.

Thomas Edison, az izzólámpa és sok már találmány szülőatyja 1931. október 18-án hunyt el. Még élt, mikor találmányaiból több ezer világított 1931. május 1-jén, hogy megvilágítsák az újonnan épült Empire State Building helyiségeit. A megnyitó ünnepség közben Herbert Hoover miniszterelnök a Fehér Házból egy gomb segítségével szimbolikusan felkapcsolta a lámpákat.

8. Azelőtt elkezdtük kutatni az űrt, hogy pontosan megértettük volna a földrengéseket.

Az űrkutatás már azelőtt elkezdődött, hogy a tudósok között egyetértés született volna arról, hogy mi okozza a földrengéseket. Először 1912-ben fogalmazták meg azt az elméletet, miszerint a kontinensek egyetlen nagy földdarabból jöttek létre, mégpedig úgy, hogy eltávolodtak egymástól, de ezt a nézetet utána sok éven át elutasították. 1967-ben Jason Morgan prezentálta a lemeztektonika elméletét, amit el is fogadtak. Akkor már egy évtizede volt annak, hogy a Szovjetunió kilőtte az űrbe az első műholdat, a Szputnyik–1-et.

9. A Tiffany & Co. régebbi, mint az Olasz Királyság és az Olasz Köztársaság.

A Tiffany & Co. 1837-ben nyitotta meg az első üzletét New Yorkban. Akkoriban Mazzini és Garibaldi Giuseppe egy kis sereget vezettek, hogy meghódítsák az itáliai városállamokat, és egy uralkodó fennhatósága alá vonják őket. Az Olasz Királyság 1861-ben született meg.

A II. világháború vége felé az Olasz Királyság megbukott, III. Viktor Emánuel király pedig lemondott a trónról. 1946 júniusában Olaszország hivatalosan köztársasággá vált.

10. Betty White idősebb, mint a szeletelt kenyér.

Ma már nehéz elképzelni a világot előre szeletelt toastkenyér nélkül. Betty White színésznő azonban tudja, milyen volt akkor, hiszen 6 évvel azelőtt született, hogy ezt a fajta kenyeret feltalálták volna. 1922. január 17-én látta meg a napvilágot, szeletelt kenyeret pedig először 1928. július 7-én árultak Chillicothe-ban.

11. Az Apollo––14 missziója és Svájcban a nők szavazati jogának elfogadása olyan mérföldkövek, amelyek azonos időben történtek.

1971. február 5-én az Apollo–14 személyzete sikeres landolást hajtott végre a Holdon. Ez volt a harmadik alkalom, hogy az ember a Holdra lépett. Ugyanabban az időben a Földön, Svájcban szintén ünnepeltek, hiszen a nők 1971. február 7-én jutottak szavazati joghoz.

12. A Harvard Egyetem régebbi, mint Newton gravitációs törvénye.

Az oktatási intézményt főiskolaként alapították Massachusettsben 1636-ban. Nevét 1639-ben változtatták Harvardra. Az egyetem már 5 évtizede létezett, mikor Sir Isaac Newton megalkotta a gravitáció elméletét 1687-ben. A Harvard Egyetemen kezdetben a kalkulus nem szerepelt a tantárgyak között, mivel Newton azt csak az 1660-as években találta fel.

13. A repülőgép feltalálása és a Holdon való landolás között nem is telt el olyan sok idő.

A Wright fivérek végrehajtották az első sikeres repülésüket 1903. december 17-én. 6 évtizeddel a repülőgép feltalálása után már rakétákat és űrhajókat is készítettünk, amelyek az űrbe való kijutást tették lehetővé. Az Apollo–11 1969. július 20-án sikeresen landolt a Holdon, Neil Armstrong ekkor tette meg kicsi, mégis hatalmas lépését.

BÓNUSZ: Kleopátra időben közelebb élt a McDonald’s megszületéséhez, mint a piramisok építéséhez.

Furcsán hangzik, de az egyiptomi királynő, Kleopátra időben közelebb élt az első McDonald’s megnyitásához, mint a piramisok építéséhez. A történészek a születését i.e. 70-69-re becsülik, ami 2400-2500 évvel a piramisok építése után volt. A McDonald’s-ot 1955-ben nyitották meg, ami “csupán” 2000 évvel volt Kleopátra születése után.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét