13 asztali illemszabály, amit csak az igazi hölgyek ismernek

0

Amikor étterembe megyünk, mindannyian a legjobb modorunkat szeretnénk elővenni az asztalnál. A normális viselkedésnek bizonyos szabályait – hogy nem szabad az asztalra könyökölni, a kést a jobb kézben kell fogni és hogy nem illik teli szájjal beszélni – mindenki ismeri. De van sok olyan szabály, amit ha nem ismerünk, az sokat ronthat a megítélésünkön.

A következő illemszabályok betartásával igazi hölgy leszel az asztalnál.

1. A rántott csirkét kézzel is eheted.

Az etikett szerint szárnyast csakis evőeszközzel ehetünk formális étkezések alkalmával, például egy munkaebéden. De van kivétel, például amikor egy kis vízzel teli tálat látunk az asztalon. Ezzel jelzik, hogy az adott étel kézzel is fogyasztható, a tál pedig – benne citrommal – azért van ott, hogy utána meg tudjuk mosni az ujjainkat.

2. Ne hagyj rúzsfoltot a textilszalvétán.

Általános szabály, hogy a textilszalvétát az ölünkbe tesszük, és evés során azzal töröljük meg a szánkat. De ne tedd, ha rúzsos a szád, mert a rúzsfoltos szalvéta igen rossz modorról árulkodik. Használj inkább papírszalvétát. Ha nincs az asztalon, kérj a pincértől.

3. A poháron és a csészén se maradjon rúzsfolt.

Ha ivás után rúzsnyom marad a poháron, azzal is nagyon rossz benyomást keltesz. Előtte érdemes egy papírzsebkendővel diszkréten felitatni a felesleges rúzst a szádról, hogy elkerüld a kellemetlen pillanatokat.

4. A tésztához villán kívül kanál is kell.

A tésztát úgy kell elfogyasztani, hogy a jobb kezünkben fogjuk a villát, a balban pedig a kanalat. A spagettit a villával vedd fel, majd tedd rá a kanálra és csavard fel. Ezután emeld a szádhoz a villát, közben pedig a kanállal tartsd a tésztát, hogy le ne csússzon a villáról.

5. Ne kívánj jó étvágyat.

A francia nyelvből ered a kifejezés, ami eredetileg nagyjából azt jelentette, hogy töltsd tele a hasadat. Ez mára finomodott, de étteremben nem feltétlenül szükséges jó étvágyat kívánni egymásnak. Azt megteszi helyettetek a pincér.

6. A húst nem kell mindig késsel vágni.

Vannak esetek, mikor a húshoz nem kell kést használnod. Ha mégis ezt teszed, az elárulja, hogy nem sokat konyítasz az illemhez. Apróra vágott vagy darált húsból készült ételek esetében a villádat is használhatod vágáshoz.

7. Az étlapnak érintenie kell az asztalt.

Miközben válogatsz, hogy mit is rendelj, figyelj arra, hogyan tartod az étlapot. Fektesd az asztalra vagy legalább egyik sarkával érintsd hozzá. Ha teljesen felemeled az asztalról, az rossz modorra vall.

8. A magokat ne kézzel vedd ki a szádból.

Csak abban az esetben teheted meg, ha magát az ételt is kézzel etted. Ha viszont eddig villával ettél, akkor a magokat is villával kell kivenned a szádból.

9. Ne darabold fel előre a húst.

Levágsz egy darabot és a szádba teszed – ez a szabály. Illetlenség előre felvágni a húst kis darabokra. Ráadásul nem is hasznos, hiszen így hamarabb kihűl és az ízéből is veszít.

10. A kenyeret ne harapd.

A szeletelt kenyeret sose harapd, de késsel sem vághatod fel. A szabály az, hogy apró darabot kell letörni belőle a jobb kezeddel, és azt kell a szádba tenned.

11. A szendvicset nem mindig eheted kézzel.

Ha a szendvicset snackként szolgálják fel egy koktélpartin, akkor eheted a kezeddel. De ha asztalnál ülsz, és a szendvicset első fogásként szolgálják fel az ebédhez vagy a vacsorához, akkor evőeszközzel kell enned.

12. A koktélparadicsomot egyben kell megenni.

Ha egy saláta vagy egyéb étel részeként szolgálják fel, akkor a koktélparadicsomot evőeszközzel kell enni. Más esetben pedig egyben, az egészet tedd a szádba. Ha túl nagy, akkor eheted megfelezve is, de használj hozzá kést a biztonság kedvéért, hogy a leve ne fröcsögjön mindenhova.

13. Helyesen facsard ki a citrom levét.

Tengergyümölcseihez mindig adnak egy darab citromot. Ha citromlevet szeretnénk facsarni rá, legyünk óvatosak, nehogy lespricceljük az asztalnál ülőket vagy az asztalterítőt. A citromot fordítsd lefelé, engedd lejjebb, mint a tányér pereme, és a tenyereddel takard el. Ha biztosra akarsz menni, elé tarthatod a kanalat is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét