13 agyserkentő módszer, amit a tudósok és a különleges ügynökök is alkalmaznak

0

A 21. század jelenti annak a korszaknak a kezdetét, mikor a tudósok szó szerint be tudnak jutni az emberi agyba, és le tudnak rombolni minden mítoszt annak működésével kapcsolatban. Például azt, hogy az agy mérete és súlya nincs összefüggésben az intelligencia szintjével. A tudósok elkezdték vizsgálni, hogyan lehet serkenteni az agyműködést, és szert tenni új képességekre bármely életkorban. Különleges ügynökök, sportolók, asztronauták, orvosok is előszeretettel alkalmazzák ezeket.

Ismerd meg a leggyakoribb tévhiteket az aggyal kapcsolatban, és mutatunk pár módszert az agyműködés serkentésére.

1. tévhit: Az agy sosem fárad el.

Az igazság: A szellemi munkától az agy nem tud elfáradni, de a pszichés és a fizikai állapot befolyásolhatja a koncentrációt és az aktivitást. Egy tanulmányban kimutatták, hogy az agy jobban működik ott, ahol hallani a hullámok hangját, érezni a sós szellőt, látni a kék megannyi árnyalatát, és érezni a meleg homokot. Ezért érezzük úgy, hogy a tengerparton visszanyerjük az erőnket.

 • Ezt tedd: Próbáld ki a sóterápiát, sétálj egyet az erdőben, menj vízközelbe pihenni és nyáron sétálj mezítláb. Menj strandolni a lehető leggyakrabban.

2. tévhit: A rajzolástól nem leszel matekzseni.

Az igazság: Rajzolj minden alkalommal, mikor egy bonyolult feladatot nem tudsz megoldani vagy mikor nehéz döntést kell meghoznod. A rajzolás aktiválja mindkét agyféltekét, így sokkal gyorsabban megtalálod a megoldást. Tanulmányok szerint a gyerekek hamarabb tanulják meg a matematikát, könnyebben jegyeznek meg információkat, ha a számukra új dolgokat lerajzolják.

 • Ezt tedd: Rajzolj 10-20 percig. Használd a kevésbé ügyes kezedet. Ha balkezes vagy, rajzolj a jobb kezeddel és fordítva. Ezt próbáld megtenni mindennap, és már 1 hónap alatt észre fogod venni a pozitív változásokat.

3. tévhit: A hintázás gyerekeknek való.

Az igazság: A kisgyerekeknél a hintázás segíti az agy azon részeinek fejlődését, melyek a beszédért és az információk feldolgozásáért felelősek. A hintázás az egyensúlyérzék és a térbeli tájékozódás képességének fejlődését is támogatja. Ezt asztronauták segítségével bizonyították.

 • Ezt tedd: Hintázz 15-20 percig, hetente 2-3 alkalommal, és a körhintát se hagyd ki. Ezzel megkímélheted magad a tengeribetegségtől és a másnaposság tüneteitől is.

4. tévhit: Pszichés képességek nem léteznek.

Az igazság: A hatodik érzéknek nevezett jelenség gyakran megfigyelhető olyan embereknél, akiknek valamilyen érzékszervüket fejleszteniük kellett. Például a vakok képesek érzékelni a körülöttük lévő teret a hallás, a szaglás és a bőrreceptorok segítségével. Az agyuk egy speciális térképet hoz létre a kapott információk alapján.

 • Ezt tedd: Hetente többször próbáld ki, hogy bizonyos tevékenységek közben bedugod a füled. Próbálj hátrafelé menni, vagy játsszátok azt, hogy ki kell találnod, milyen tárgyak rejtőznek egy dobozban.

5. tévhit: A sakk a legjobb játék az agy számára.

Az igazság: Az agy jobban működik komplex fizikai edzés közben. Az edzés során a memóriáért, az új képességek elsajátításáért és a neuronok megőrzéséért felelős hormonok termelődnek. Egy kísérletben a résztvevőknek több feladatot kellett megoldniuk. A szünetben az egyik csoport nyújtógyakorlatokat végzett, a másik pihent. Az eredmények azt mutatták, hogy a szünetet pihenéssel töltők nem tudták megoldani a feladatokat.

Fontos azonban, hogy sportolás közben ne tegyük kockára az egészségünket. A rögbi játékosoknál gyakori az agykárosodás, mert sok a fejsérülés.

 • Ezt tedd: Ne hagyatkozz kizárólag a sakkra és a keresztrejtvényre. Az úszás, a tánc és a jóga az egész testet fejleszti.

6. tévhit: A tej jót tesz az agynak.

Az igazság: A tejfogyasztásnak számos ellenjavallata van. Más tejtermékek fogyasztása sokkal hasznosabb az agy számára. A bor és a csokoládé agyműködésre gyakorolt pozitív hatásait ezidáig nem sikerült bizonyítani, ezekkel érdemes mértékletesnek lenni.

Az elhízás tönkreteszi az idegpályákat, a cukor és a transzzsírok gyulladásokat okoznak. Az agy alacsony energiafelhasználású üzemmódra kapcsol és depresszióba esik. Ha nem eszünk, akkor az agy egyensúlyi állapota felborul. Az agy a táplálékból nyer energiát a működéshez. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor agresszívvá és feszültté válunk. Az agy élettartama lerövidül, megnő az agyi rendellenességek esélye.

 • Ezt tedd: Az étrended tartalmazzon zsíros halakat, dióféléket, kaviárt, gyümölcsöket, zöldségeket.

7. tévhit: Sok képességet csak gyermekkorban lehet elsajátítani.

Az igazság: Szinte valamennyi képességet el lehet sajátítani felnőttkorban is.

Például előfordul, hogy a sebészek 30 éves koruk után kezdenek el hegedű leckéket venni, hogy fejlesszék a finommotorikus képességeiket. Különleges ügynökök videojátékokkal játszanak, hogy fejlesszék a reakcióidejüket, a logikájukat és a viselkedésüket a küldetés során.

 • Ezt tedd: Ne félj belefogni felnőttként abba, amiről gyerekként álmodoztál. Az új készségek új idegpályákat hoznak létre, megelőzve ezzel az agy elöregedését. A korod miatt ne aggódj: a Phjongcshangban rendezett téli olimpián, 2018-ban Mexikót egy 40 éves sportoló képviselte alpesisíben. Az ehhez szükséges tudást 1 év alatt sajátította el.

8. tévhit: A pozitív gondolkodás a fiataloknak és a tapasztalatlanoknak való.

Az igazság: Az optimisták könnyebben birkóznak meg a nehézségekkel, és gyorsabban érik el a céljaikat. A pesszimisták folyamatos aggódása viszont 29%-kal növeli a szívroham esélyét és 41%-kal a rákét. Bár az élethez való hozzáállásod a génjeidben nagyrészt kódolva van, az élettapasztalataid is formálnak téged. Ezért javasolja sok pszichológus a pozitív életszemlélet elsajátítását.

 • Ezt tedd: Van egy online tréning, amit mindennap érdemes végigcsinálnod. 9 embert kell megnézned, és a lehető leggyorsabban megtalálni köztük azt, aki mosolyog. A rendszeres tréning megváltoztatja az agy világérzékelését, és csökkenti a szorongást.

9. tévhit: Egyesek matematikai beállítottságúak, mások meg nem.

Az igazság: A matematika megértése egy ösztön. Ez egy fontos túlélési képesség. Például a szimmetria érett gyümölcsre utal, a számok “érzékelése” pedig segít meghatározni, hogy hány tagja lehet az ellenséges törzsnek.

A matematika megértése mindenkinél más szintű, de felnőttkorban is lehet ezt fejleszteni. Jó hatása van a memóriára és a kreativitásra.

 • Ezt tedd: Kezdd egyszerű dolgokkal, játssz Scrabble-t vagy Monopolyt, végezz egyszerű műveleteket, és fejben számolj.

10. tévhit: A mindennapi kávé jót tesz a memóriának.

Az igazság: A koffein felturbózza az agyműködést, és késleltethet korral járó memóriazavarokat, de ehhez nem kell rendszeresen kávézni. A memóriád és a tudásod elképesztő mértékben fog fejlődni, ha sok könyvet olvasol.

 • Ezt tedd: Hetente 1-2, különböző témájú könyvet olvass el. Olvasd újra a régi könyveidet. Ha egy információt már régóta nem hívtál elő, az agyad kitörli a memóriádból.

11. tévhit: A virtuális térképek és navigációs rendszerek fejlesztik a térben való tájékozódás képességét.

Az igazság: Miután már hosszú ideje navigációs rendszereket használnak, az emberek többsége a főbb utcák elhelyezkedését is elfelejti.

A londoni taxisofőröknek ezért kell 25.000 utcát megjegyezniük ahhoz, hogy megkaphassák az engedélyüket. Ha a legfontosabb utcákat ismered, és tudod használni a térképet, azzal fejlesztheted az agyad térbeli tájékozódásért felelős részét, és csökkentheted a stresszt is.

 • Ezt tedd: A GPS-t cseréld le papír térképre, figyeld a terepet és a tájékozódási pontokat, például a Nap helyzetét az égen. Hamarosan önállóan fogsz tudni tájékozódni egy idegen városban is.

12. tévhit: Az agy elektromos stimulációja agykárosodást okoz.

Az igazság: Elsősorban tudósok, különleges ügynökök, sportolók és olyan emberek használják ezt a módszert, akik egy stroke vagy agysérülés után próbálnak felépülni. Ez a terápia javítja a verbális memóriát, a koncentrációt, a logikus gondolkodást, a reakcióidőt,  és élénkíti a képzelőerőt. Például egy teszten a résztvevők közül többen nem tudtak megoldani egy nehéz logikai feladványt. Elektromos stimulálás után a résztvevők 40%-a a helyes válasszal állt elő.

 • Ezt tedd: Konzultálj az orvosoddal.

13. tévhit: Az örömközpont stimulálása javítja az agyműködést.

Az igazság: A dopamin nevű hormon növeli az örömérzetet, mikor édességet eszel, alkoholt iszol vagy szerelmes leszel. Ideiglenesen fellendíti az agyműködést, majd pedig csökkenti azt, várva az új “adagra”.

A szerotonin hormon hosszabb időn át képes fokozni az agyműködést. Ez akkor termelődik, mikor nevetsz, megelégedettséget érzel vagy egy számodra kedves tevékenységet végzel egy számodra kedves emberrel (például együtt vacsoráztok vagy néztek filmet).

 • Ezt tedd: Tölts több időt a barátaiddal, utazz többet, ismerkedj új emberekkel, és oszd meg a jó élményeidet a családoddal.

Készen állsz, hogy saját magad is teszteld ezeket a technikákat? Oszd meg velünk a véleményed!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét