12 zseniális trükk, amitől az Év Szülőjének fogod érezni magad

0

Minden szülő tudja, hogy a gyereknevelés néha kemény tud lenni, időnként pedig igazi szupererő kell ahhoz, hogy mindent kézben tartsunk. Megnyugtatni egy síró babát, vacsorát készíteni, játszani a gyerekekkel, kitakarítani a házat – nem csoda, hogy a helyzet néha kisebb fajta katasztrófára hasonlít. Hála az internetnek a szülők meg tudják osztani egymással azokat a trükköket, melyek segítenek könnyebben megoldani a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatokat, és rengeteg időt, energiát spórolnak meg, így játékra is jut idő.

Olyan életmentő trükköket ismerhetsz meg, melyekkel bizonyos mindennapi problémákat egy szempillantás alatt megoldhatsz.

1. Ha kiürül a nedves törlőkendő doboza, használd multifunkciós tárolóként.

Meg fogsz lepődni, hogy az üres nedves törlős dobozba mennyi minden belefér, például pelenkák, babaruhák is. Egy szélesebb hajgumival még egy csomag nedves törlőt is hozzáerősíthetsz a tetejéhez, ahogy a képen látod. Zseniális, ugye?

2. Használj egy matricát vagy egy mondatot, hogy biztonságban legyenek a gyerekek, miközben kipakolsz az autóból.

A híres amerikai színésznő, Kristen Bell a “Kezeket a körre!” mondatot alkalmazza, hogy a gyerekek az autóból kiszállva is biztonságban legyenek. Mikor a gyerekek meghallják ezt a mondatot, a kezüket rögtön a “körre” (a tanknyílásra) teszik. Közben a szülő kipakolhat a csomagtartóból.

Léteznek olyan vicces matricák is, melyek két tenyeret ábrázolnak. Ezeket a tanknyílásra kell ragasztani. A gyerekeknek a kezüket ezekre a matricákra kell tenniük, míg várnak a szüleikre. Parkolókban, kocsibejárókon, ahol könnyen elgázolhatják a gyerekeket, nagyon jó szolgálatot tesznek.

3. Fagyaszd le a cumit, ha jön a baba foga.

Minden anya tudja, mekkora stressz, amikor jön a baba foga. Ha semmi sem segít, egy cumit tölts meg vízzel, és tedd a fagyasztóba néhány órára. A hideg csillapítja a fájdalmat. Győződj meg róla, hogy a cumi nem lyukas, hogy a baba ne tudja lenyelni a jéghideg vizet.

4. Tégy matricát a gyerek gyógyszerére, hogy számon tudd tartani, mikor adtál neki utoljára.

Egy anyának rengeteg feladata van, amiket sokszor egyszerre kell megoldania. Ilyenkor könnyű elfeledkezni arról, hogy ideje lenne beadni az újabb adag gyógyszert a kicsinek. Ragassz egy matricát a gyógyszer tégelyére, és jelöld be rajta az időpontot, hogy mikor adtad be az utolsó adagot a gyereknek.

5. Használj pohártartót vagy tojástartót festésnél.

Keress hozzá megfelelő méretű poharat, és abba töltsd a vizet, ha festeni készültök. A tartóban biztonságban lesz, nem fog kiborulni, nincs több folt az asztalon.

6. Használd a cumisüveg tetejét és egy tű nélküli fecskendőt a gyógyszer beadásához.

Ha a gyermek nem hajlandó bevenni a gyógyszert vagy kiköpi, próbáld ki ezt a trükköt. Adagold ki a gyógyszert egy tű nélküli fecskendő segítségével, majd fecskendezd bele a cumisüveg tetejébe. Ha így adod neki, nagyobb eséllyel fogja elfogadni.

7. Használj képzeletbeli bankszámlát, hogy megtanítsd, hogyan ossza be a képernyő előtt eltöltött időt.

A képzeletbeli számlán a pénzt az idő helyettesíti. Ha a gyerek jó jegyeket hoz, házimunkát végez, több időt tölt a szabadban sportolással vagy játékkal, akkor pontokat kap, melyeket felhasználhat azonnal vagy később. A képernyő előtt töltött időnél se felejtsd el, hogy jobb, ha oktató jellegű filmeket néz vagy ilyen típusú videojátékokat játszik a gyerek.

8. Használj tojástartót a kreativitás fejlesztéséhez.

Biztasd, hogy gyűjtsön növényeket, virágokat, és rendszerezze őket a tojástartóba. Minden tojástartót más-más növényekhez használhattok, az egyikbe kerülhetnek az őszi levelek és termések, a másikba a nyári virágok és így tovább. Hagyd, hogy maga is kitaláljon új kategóriákat, például szín, forma vagy fajta szerint csoportosítsa a növényeket.

9. Egyszerű eszközök segítségével tanítsd meg a számolás alapjaira.

Az összeadás és kivonás megtanulása még élvezetes is lehet, ha viszel bele egy kis kreativitást. Készítsetek papírból színes láncokat, majd vegyetek el vagy adjatok hozzá újabb láncszemeket.

10. Egy vállfa segítségével állítsd ki a rajzait.

Ki gondolta, hogy egy csíptetős vállfát a szoknyád tárolásán kívül másra is használhatsz? Akaszd a falra, és csíptesd rá a rajzokat. A legnagyobb előnye a képkerettel szemben, hogy pillanatok alatt cserélheted a képeket.

11. Készíts “játékbörtönt”, míg a gyerek nem végzi el a rábízott házimunkát.

“Te elöl hagytad, én összeszedtem. A játékaid most az enyémek. Visszakaphatod őket, ha elvégzed a házimunkát.”

Mi lehet rosszabb annál, mint mikor gyerekjátékok lepik el az egész házat? Szedd össze őket és zárd “börtönbe”, míg a gyerek el nem végzi a házimunkát vagy egyéb feladatot, amit rábíztál. Ezzel az egyszerű módszerrel megtaníthatod, hogy a játékokat visszategye a helyére.

12. Készíts homokozót raklapokból, hogy ne legyen az egész udvar homokos.

Raklapokból mutatós homokozót készíthetsz padokkal együtt, melyekkel aztán letakarhatod a homokozót, ha nem használjátok. A homokot megvédheted az esőtől, az udvart pedig a homoktól.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét