12 titok olyan szülőktől, akik boldog gyerekeket neveltek

0

Észrevetted, mennyit változott a szülőség azóta, hogy mi gyerekek voltunk? Mindegy, hogy milyen modern nevelési elveket követnek, az biztos, hogy minden szülő úgy akarja nevelni a gyerekeit, hogy boldog és sikeres felnőtt váljon belőlük.

Megmutatjuk, mi a közös azokban a szülőkben, akiknek boldogok a gyerekeik.

Sok időt töltenek együtt.

A mai szülők nagyon elfoglaltak. Mikor fáradtak, a legegyszerűbb számukra azzal lefoglalni a gyereket, hogy leültetik a tévé elé. De vannak olyan tevékenységek, amiket a gyerekek és ti is érdekesnek találhattok. A gyerekek el fogják felejteni, hogy miket vettél nekik, de hogy miket csináltatok együtt, az örökre megmarad az emlékezetükben.

Egy kutatásban bebizonyították, hogy az apával való jó kapcsolat hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek felnőttként majd ki tudjon építeni egy stabil, boldog párkapcsolatot.

Élvezik a családi étkezéseket.

Tudósok kimutatták, hogy a rendszeres közös étkezések csökkentik a depresszió és az öngyilkos gondolatok esélyét a kamaszoknál.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek a családja rendszeresen együtt étkezik, jóval pozitívabb az életszemléletük, mint azoknak, akiknél az ilyen családi étkezések ritkák. Egy családi ebéd vagy vacsora nagyon jó alkalom arra, hogy közelebb kerülj a gyerekhez. Csak ne felejtsd el közben kikapcsolni a tévét.

Megtanítják a gyereküket a gondoskodásra.

Fontos megtanítani a gyerekeket arra, hogy törődjenek másokkal és legyenek hálásak azoknak, akik részt vesznek az életükben. Tanulmányok szerint azok, akik gyakran kifejezik a hálájukat, sokkal segítőkészebbek, együttérzőbbek és megbocsátóbbak. Ráadásul boldogabbak és egészségesebbek is.

Megtanítják a gyereküket a problémák kielemzésére és kezelésére.

A folyamatos szülői kontroll kártékony kapcsolatok kialakításához vezethet a jövőben. Bízz a gyerekedben, és hagyd, hogy meghozza a saját döntéseit. Kezdd apró dolgokkal: hagyd, hogy eldöntse, mit szeretne felvenni vagy mit enne reggelire. Így fokozatosan önállóvá válik, és rájön, hogy mit akar az élettől. Hallgass figyelmesen, ha megosztja veled a problémáit, és segíts neki meghozni a legjobb döntést.

Segítenek a gyereknek fejleszteni a kommunikációs készségeit.

Egyetemi kutatók 700 gyereket kísértek figyelemmel 25 éves korukig. Az erről szóló tanulmányból kiderült, hogy azok, akik óvodásként jól együttműködtek a társaikkal és társaságkedvelőbbek voltak, felnőttként nagyobb eséllyel tanultak tovább és szereztek jó állást.

Azok, akik nehézségekkel szembesültek a kommunikációs készségek fejlesztése során, gyakrabban követtek el bűncselekményt, és gyakrabban fogyasztottak alkoholt.

Kevésbé feszültek.

A tudomány is igazolta, hogy az anyák érzelmi állapota közvetlenül kihat a családtagokra. Ez pedig a negatív érzésekre is vonatkozik. A stresszes szülők gyereke akaratlanul is stresszessé válik.

Dolgoznak a gyerekkel való kapcsolatukon.

A gyerekek a törődést és a tiszteletet azáltal tanulják meg, hogy velük hogyan bánnak. Ha a szüleik szeretetteljesen viszonyulnak hozzájuk, erősebb lesz a kötődés köztük. Ez a kötődés pedig segíti őket abban, hogy jobban értékeljenek dolgokat és gyorsabban tanuljanak. Tölts együtt több minőségi időt a gyerekeddel: olvassatok együtt lefekvés előtt, beszélgessetek és hallgasd meg, mikor mondani akar neked valamit.

Nem kiabálnak és sosem ütik meg a gyereket.

A verés sosem javítja meg egy gyerek viselkedését. Helyette inkább arra ösztönzi, hogy új módszereket találjon, amikkel elkerülheti ezt a büntetést. Abból a gyerekből, akit így próbálnak nevelni, hazudozó válik, aki mindenáron véghez viszi, amit akar. Az a gyerek, akit sosem ért érzelmi vagy fizikai bántalmazás, kisebb eséllyel lesz depressziós, jobban tudja kezelni az érzelmeit, ráadásul a memóriája is jó.

Példaképek a gyerek számára.

Egy 1960-as években készült tanulmányban kimutatták, hogy a gyereknevelésnek 3 típusa létezik: az engedékeny, a tekintélyelvű és az iránymutató. A boldog gyereket nevelő szülőkre leginkább a 3. típus a jellemző. Ebben az esetben a gyerek tiszteli a szülőt, miközben nem nyomja el őt a tekintélyelvűség.

Hogy a gyerek tisztelje a szüleit és bízzon is bennük, ahhoz a szülőknek be kell ismerniük a hibáikat és a gyengeségeiket. Légy őszinte és korrekt, tiszteld a gyerek nézőpontját.

Nem ítélkeznek, de ösztönzik a gyereket, hogy semmit ne adjon fel.

A gyerekek, akárcsak a felnőttek, kétféle módon viszonyulnak a sikerhez:

  • A berögzült nézőpont szerint a személyiség, az intelligencia és a kreativitás olyan tényezők, amelyeken nem lehet változtatni. A sikert egyetlen módon lehet elérni, ha elkerülik a kudarcokat.
  • A fejlődő szemléletmód szerint a kudarcok adnak lehetőséget a képességek és a tehetség megmutatására.

Hogy ez utóbbi kifejlesztésében segíts a gyereknek, sose mondd neki, hogy sikert csak veleszületett képességekkel lehet elérni. Helyette inkább az erőfeszítések értékelésére helyezd a hangsúlyt.

Segítenek a gyereknek a negatív érzelmek kezelésében.

Sajnos a gyerekek nem úgy születnek, hogy képesek kontrollálni az érzelmeiket. A szüleik segítségére van szükségük, hogy ezt megtanulják. A jövőbeni kapcsolatukban ez fogja őket megóvni az olyan negatív érzések kialakításától, mint a harag vagy az irigység.

Próbáld megtanítani a negatív érzések megértésére és arra, hogyan beszéljen ezekről. Mutass neki egy egyszerű trükköt, amivel kezelheti a túlcsordult érzelmeket, például ezt: állj meg egy pillanatra, végy egy nagy levegőt az orrodon keresztül, fújd ki a szádon és számolj 5-ig.

Megőrzik a humorukat.

A szülőség valószínűleg a legnehezebb és a legfelelősségteljesebb munka a világon. Nagy nyomás nehezedik a szülőkre, és számtalan kihívással kell megbirkózniuk, nem csoda, ha néha ez átlépi a tűrőképességük határát. Ezért nagyon fontos elővenni a humort mindig, amikor csak lehetőség van rá.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét