12 meglepő dolog, amit a tudomány állít a szerelemről

0

Azt mondják, az érzelmeink a szívünkből jönnek. De valójában a fejünkből. Ezért van a szigorú szabályoknak, a matematikai egyenleteknek és a kémiának is köze az érzésekhez.

Az agyunk a következő szabályokat követi, ha a szerelemről van szó.

12. A friss, üde arcszín és az egészséges szokások a jó gének jelei az agy szerint.

Az agyunknak azok az emberek tetszenek, akik egészségesnek, üdének tűnnek, helyes életmódot folytatnak, egészségesen táplálkoznak és aktívak. Mindezekből az agy jó génekre következtet.

11. Az agy egyetlen mosolyból képes meghatározni, hogy lehet-e szó szorosabb kapcsolatról, vagy rejtett agressziótól kell tartani.

A mosoly a vigyor egy fajtája, ami már az első emberi lények arcán is jelen volt. Az agyunk képes megkülönböztetni az őszinte, együtt érző mosolygást az arcizmok mozgása alapján. Így tudjuk eldönteni, hogy az illető az agresszióját rejtegeti vagy nyitott a kommunikációra.

10. Az agyunk azokat az embereket kedveli, akik hasonlítanak a rokonainkra. Egy feltétellel…

A nők gyakrabban választanak olyan párt, aki az édesapjukra vagy a fiútestvérükre hasonlít. A férfiak pedig azokat a nőket részesítik előnyben, akik hasonlítanak az édesanyjukra vagy a lánytestvérükre. Az agyunk próbál olyan “ikerpárt” találni, akivel a legnagyobb a valószínűsége az erős géneknek. De ez csak abban az esetben van így, ha az illetőnek szoros a kapcsolata a rokonaival.

9. Egy kis zsír gyönyörű.

Az agy egy bizonyos mennyiségig úgy értékeli a zsírt, mint annak a jelét, hogy a test jól érzi magát. De az agy azt is tudja, hogy ha egy nő zsírtól szabadul meg, akkor a fogantatás esélye kisebb, és a nő stresszes lesz a hormonok kiegyensúlyozatlansága miatt. A lényeg az egészséges egyensúly.

8. A szimmetria és bizonyos arányok vonzóak.

A test szimmetriája az egészség jele. Az agy szereti a férfiak durvább vonásait, valamint a női test telt idomait. Mikor felméri egy másik ember testét, az agy meghatározza a csípő és a derék arányát. A váll szélességét és a mell méretét ugyanakkor nem veszi figyelembe.

7. Az agy követi a trendeket a párválasztásnál.

Ha az agynak nincs elegendő tapasztalata vagy ismerete ezzel kapcsolatban, azt a partnert fogja választani, aki a legközelebb áll a társadalom által elfogadott szépségideálhoz. Ez az oka annak, hogy fiatalon könnyen szerelmesek leszünk a sztárokba vagy a magazinok címlapján szereplő modellekbe.

6. Fontos ugyanazt a nyelvet beszélni, de ez lehet a szerelem nyelve is.

Ösztönösen kedveljük azokat az embereket, akik a miénkkel azonos szókincset, kifejezéseket, beszédmódot használnak. Az agyunk a békességet kedveli, ezért részesíti előnyben az azonos gondolkodású embereket. Ezzel csökkenti a konfliktusok lehetőségét.

5. Minél több az érintés, annál erősebb a vonzalom.

Az agy az érintést 2 lépésben érzékeli: először azonosítja azt, aki megérint, csak ezután fogja fel magát az érintést. Mindez csak akkor okoz örömet, ha a két ember között szimpátia van. A hatást pedig minden újabb érintés csak fokozza.

4. A zene vonzóbbá teszi a férfiakat a nők számára.

A férfi vonzóbbnak tűnik a nő szemében, ha abban a pillanatban éppen szól a zene. Tehát tudományosan is bizonyított, hogy a nőkhöz a fülükön keresztül vezet az út. A férfiaknál ilyesmiről nincs szó.

3. Minél több a közös érdeklődési pont és minél azonosabb az értékrend, az agy annál jobban kedveli a partnert.

Azt mondják, az ellentétek vonzzák egymás. A való életben azonban minél több közös van két emberben, annál nagyobb az esélye, hogy jó csapatot tudnak alkotni, és képesek lesznek együtt átjutni a nehézségeken. Az ilyen párok nagyobb eséllyel maradnak együtt.

2. Az agy jobban szereti a felelősségteljes embereket, akik nyugalmat és kényelmet biztosítanak.

A szaporodási ösztönöket követve az agyunk jobban kedveli a felelősségteljes embereket, akikkel sikeresebb a gyerekek felnevelése. Mikor egy párkapcsolat tele van meghittséggel, oxitocin és vazopresszin árasztja el a testet. Ezeknek a hormonoknak köszönhetően a felek könnyeben megértik egymást, és egyszerűbben tudják kezelni a stresszes helyzeteket. Elvégre egy gyerek felnevelése nem a legkönnyebb feladat.

1. Az agyunk azért szereti, ha megcsókolunk valakit, mert így határozza meg a genetikai kompatibilitást.

Az első csók a legfontosabb mind közül. Ilyenkor a szájban lévő receptorok kielemzik a másik nyálát, és információkat küldenek az agyba. Ha genetika tekintetében a két ember összeillik, oxitocin és szerotonin szabadul fel. Így kezdődik a szerelem.

BÓNUSZ: Tudományos szempontból az agyad arra is rávehet, hogy a rossz emberbe szeress bele, csupán azért, hogy tapasztalatot szerezz.

Nem kell aggódnod a balul elsült kapcsolatok miatt sem. Minden döntést elsősorban az agyunk hoz meg. Megpróbálja kiválasztani a rendelkezésre álló lehetőségek közül a legegyszerűbbet és legjobbat. Ha nincs elég tapasztalatod, rávehet, hogy hibát kövess el. Minden kudarc egy tapasztalat, amire szükséged van ahhoz, hogy végül rátalálj az igaz szerelemre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét