12 fantasztikus felhasználási mód szódabikarbónához, amiről csak kevesen tudunk

0

Fredrik Backman könyvének főszereplője volt Britt-Marie, aki képtelen volt szódabikarbóna nélkül élni. Szentül hitte, hogy ez az a dolog, ami minden nehéz szituációból kisegíti. És tényleg, a szódabikarbóna hatásainak gyakorlatilag nincsenek korlátai. Most még többet megtudhatsz arról, hogy mi mindenben lehet neked is segítségedre nap mint nap.

12. Segít megszabadulni a lábdagadástól

30 éves kor után sokaknak dagad a lába. Ennek oka alapvetően a szövetekben felhalmozódó túl sok só. A szódabikarbóna viszont segít megszabadulni a lábdagadástól.

Keverj össze 1,5 teáskanál szódabikarbónát 1 bögre forrásban lévő vízzel. Márts bele egy zoknit, csavard ki, majd húzd fel a lábadra. Műanyag fóliával csavard körbe, majd húzz rá egy száraz zoknit is. Akár egész éjszaka rajtad maradhat. 8 óra múlva már látni fogod az eredményt.

11. Kitűnő hámlasztó és a mitesszerek ellensége

A jó öreg szódabikarbóna még a mitesszerekkel is képes elbánni. Semlegesíti a bőr pH-értékét, így az kevésbé lesz zsíros, a mitesszerek pedig eltűnnek.

Hogyan csináld:

  • Keverj össze szódabikarbónát vízzel úgy, hogy sűrű pasztát kapj.
  • Az arcodat mosd meg meleg vízzel, hogy a pórusok kinyíljanak.
  • Vidd fel a pasztát az arcodra, főleg a mitesszeres területekre.
  • Masszírozd bele a bőrödbe, majd hagyd fenn még 1 percig.
  • Meleg vízzel mosd le, majd öblítsd át az arcod hideg vízzel is, hogy a pórusok bezáródjanak.

10. Makacs foltokra

  • Sárga foltok kiszedéséhez keverj össze 2 evőkanál szódabikarbónát, 4 evőkanál hidrogén-peroxidot és 1 teáskanál folyékony mosószert. Ezt a keveréket vidd fel a foltra, hagyd hatni 15-20 percig. A lenből készült ruhákkal légy óvatos! Ne alkalmazd túl gyakran, mert az anyag károsodhat tőle.
  • Farmeron lévő fű- és vérfoltokat is eltávolíthatsz vele. Oldd fel a szódabikarbónát kevés meleg vízben. Egy kefével dörzsöld be a foltba ezt a keveréket és hagyd hatni 30 percig. Ezután mosd ki a ruhát.
  • A pufidzsekikből is kiszedi a zsíros foltokat. Mielőtt kimosod, a foltot nedvesítsd be vízzel, majd dörzsölj bele szódabikarbónát. Várj 15 percet, és a szokott módon mosd ki a dzsekit.

9. Ragyogó zöld marad tőle a főtt brokkoli

Hogy főzés közben is megőrizd a brokkoli élénk színét, tégy a vízbe 1 evőkanál szódabikarbónát. Főzés után is olyan szép lesz a brokkoli, mint frissen.

8. Modellezéshez

A szódabikarbóna és a kukoricakeményítő nagyon jól megszilárdulnak. Keverj össze 1 evőkanál szódabikarbónát és fél bögre kukoricakeményítőt egy tálban. Adj hozzá ¾ bögre meleg vizet. Keverd el csomómentesre, majd tedd egy serpenyőbe és közepes lángon melegítsd, közben folyamatosan kevergesd. Mikor megvastagszik és összeáll, vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. A kukoricakeményítőt burgonyakeményítővel nem helyettesítheted, mert az csak a kezedhez fog ragadni, mint egy tészta.

7. Törött porcelán megragasztásához

Ha PVA ragasztót és szódabikarbónát 1:1 arányban összekeversz, a kerámiát és a csempét is szépen megragaszthatod vele.

6. Készíts belőle mosogatógép-tablettát

Ehhez 1 evőkanál szódabikarbónára, fél bögre sóra és ⅓ bögre citromsavra lesz szükséged. Ezeket keverd össze egy nagy tálban, majd tégy hozzá 2-3 evőkanál mosogatószert. Újból keverd össze, majd hagyd állni 1,5-2 órán át. Nyomkodd bele egy jégkocka készítő formába és hagyd megszáradni.

5. Eltüntetheted vele a fekete táblán lévő fehér foltokat

Egy nedves szivacsot márts bele szódabikarbónába, és törölgesd át vele a táblát, hogy újra fekete legyen.

4. Eltávolítja a növényvédő szereket a gyümölcsökből, zöldségekből

Hogy a növényvédő szerektől és a viasztól is megszabadulj – egy tanulmány szerint –, tedd a zöldségeket, gyümölcsöket szódabikarbónás vízbe (1 teáskanál szódabikarbóna és 4 bögre víz). Áztasd őket 15-20 percig.

3. Textíliák lágyításához

A ruhák és a lakástextilek is puhábbak lesznek, ha szódabikarbónás vízbe áztatod őket egy nappal mosás előtt. 1-1,5 evőkanál szódabikarbónát oldj fel 5 liter vízben. A ruhák tisztábbak is lesznek, mivel a szódabikarbóna megduplázza a mosószer hatását.

2. A fehér cipőtalpakhoz

Keverj össze 2 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál hidrogén-peroxidot és 1 evőkanál vizet. A keveréket vidd fel a cipő talpára és egy kefével dörzsöld át.

1. Gyógyfürdő edzés után

A szódabikarbónás fürdő enyhíti az izomfájdalmat egy jó edzés után. Önts fél csomag szódabikarbónát forrásban lévő vízhez, majd ha teljesen feloldódott, öntsd a fürdővizedhez. Egy 20 perces fürdő után nemcsak ellazulsz, de a bőröd is puhább lesz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét