A szív egészségével kapcsolatban lehet, hogy már tudod, hogy az egészséges étrend és a gyorsételek kerülése remek kezdet, de ez a kérdéskör valójában összetettebb, mint gondolnád. Néhány étel, amelyet nap mind nap eszel, akár olyan ételek is, amelyek egyébként egészségesek, kárt okozhatnak a szívnek. Ezért fontos ismerni, hogy mit kell kerülnöd, és miért kell kerülnöd.
Mindig foglalkozunk azzal, hogy tudassuk veled, hogy mire van szükséged a boldog és egészséges szívhez, ezért most olyan ételeket osztunk meg, amelyeket kerülj, ha tisztítanod kell az artériáidat.
1. Vörös hús
A vörös hús, amely a húsok azon csoportjára utal, amelyek vörösek nyersen, mint a marha vagy a bárány, nem a legjobbak a szívednek. Egy tanulmány azt állítja, hogy azoknak az embereknek, akik napi szinten fogyasztanak vörös húst, magas a trimetilamin-oxid szintje. Ez egy olyan vegyület, amely kapcsolatba hozható a szívbetegségekkel. Más kutatások szintén kapcsolatot találtak a rendszeres vörös hús fogyasztás és a szívroham vagy stroke kockázata között.
2. Konzervált zöldségek és levesek
A konzervált zöldségek és levesek kényelmes megoldásnak tűnnek, hogy több zöldség legyen az étrended része, de nagyon gyakran túl sok hozzáadott sót tartalmaznak, különösen ha lében úsznak. A túl sok só megnöveli a vérnyomást, amely csökkenti a szívhez jutó oxigén mennyiségét, amely akár szívrohamhoz is vezethet. Sok más, ezekhez a konzervált termékekhez használt tartósítószer lehet káros, mint az egyik népszerű leves adalékanyag, a nátrium-glutamát vagy MSG.
3. Fagyasztott ételek
A fagyasztott ételek kényelmesek, olcsók és gyakran alacsony kalóriatartalmúak. Azonban sok fagyasztott ételben magas a nátrium szintje, mert gyakran használják az étel ízesítésére, illetve konzerválószerként. Az embereknek körülbelül 2000 milligramm nátriumot szabad naponta enni, de sok fagyasztott vacsora ennek az értéknek a felét tartalmazhatja egyetlen ételben.
4. Feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok, amelyeket hozzáadott sóval tartósítanak vagy ízesítenek, mint például a szalámit, általában túl sok telített zsírt tartalmaznak, és növelhetik a koleszterinszintet, amely zsíros lerakódásokat okozhat, és növelheti a szívbetegség kockázatát. Annak ellenére, hogy léteznek alacsony zsírtartalmú opciók, a feldolgozott húsok általánosságban nem egészségesek a szív szempontjából, mert magas a sótartalmuk.
5. Kávétejszín
A kávétejszín gyakran tartalmaz részben hidrogénezett olajokat, a transzzsírok egy gyakori forrását, amely növelheti a koleszterinszintet. Ha nem szereted a kávét feketén, akkor a tej egy egészségesebb lehetőség. A növényi alapú tej hozzáadása általában a tejszín egy remek alternatívája.
6. Péksütemények
Általános tény, hogy a desszerteket mértékkel kell fogyasztani, de az olyan péksütemények, mint például a piték, különösen aggasztóak lehetnek a transzzsír tartalmuk miatt. Sok péksüteményt ízesítenek cukorral, amely stresszt okozhat a szívben, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Az ételben lévő cukor tartalmazhat glükóz-6-foszfát vegyületet, amely szívelégtelenségig képes csökkenteni a szívműködést.
7. Fagylalt
A fagylalt gyakran sok koleszterint tartalmaz. Fél csésze vanília fagylalt több mint 4 gramm telített zsírt tartalmaz. Ez több mint a negyede annak, amennyit egy felnőttnek egy nap alatt fogyasztania szabad, és a gazdagabb ízek akár többet is tartalmazhatnak.
8. Zsírban sült ételek
A zsírban sült ételek általánosságban rosszak az egészségnek, mert a sütési folyamat során transzzsírok keletkeznek. 10 dkg olajban sült csirke annyi koleszterint tartalmaz, mint 11 csík szalonna. Ezzel ellentétben a grillezett csirkemell remek fehérjeforrás a fogyókúra során.
9. Szénsavas üdítők
Egy tanulmány azt állítja, hogy a cukorral édesített szénsavas üdítő rendszeres fogyasztása növelheti a szívbetegség kockázatát. Még a diétás üdítők sem sokkal jobbak. Egy másik tanulmány szerint azon emberek esetében, akik rendszeresen fogyasztottak mesterséges édesítővel készített üdítőt, nagyobb volt stroke és a szívbetegség kockázata.
10. Sajtos makaróni
A sajtos makaróni tele van telített zsírokkal, sóval és kalóriával, amely káros a szívednek. Ezért, amikor ezt az ételt főzöd, próbáld meg helyettesítőkkel készíteni, például zsírszegény tejjel vagy alacsony zsírtartalmú sajttal.
11. Máj
Még akár az olyan ételek is, amelyeknek vannak egészségügyi előnyeik, károsak lehetnek az artériáknak. Míg a májban sok a vas, a túlzott fogyasztása növelheti a koleszterinszintet. A májban található zsírok fele telített. Ráadásul gyakran olajban készítik el, és amint fent is említettük, ez fokozhatja a szívproblémákat.
12. Túró
Az, hogy egy étel nem sós, még nem jelenti azt, hogy alacsony a nátrium tartalma. A túrónak például gyakran magas a nátrium tartalma, amely növeli a vérnyomást, és néhány tanulmány azt állítja, hogy ez elég ahhoz, hogy ellensúlyozza azokat a szempontokat, ami miatt az étel jótékony az egészségre, például a magas kalcium szintet.
BÓNUSZ: Honnét tudhatom, hogy eltömődtek az artériáim?
Már a 20-as éveidben lehetnek eltömődött artériáid. Az emberek az eltömődött artériák számos tünetét tapasztalják, de itt vannak a leggyakoribbak.
- Azoknak az embereknek, akiknek el vannak tömődve az artériáik, lehetnek mellkasi fájdalmaik, amely angina néven is ismert.
- A derékfájdalom származhat a hát csökkent véráramlásából, mely akár vezethet fájdalmas porckorongsérvhez is. A tanulmányok azt is mutatják, hogy a krónikus hátfájdalommal küzdő embereknek nagyobb az esélyük az eltömődött artériákra.
- Az eltömődött artériák vezethetnek légszomjhoz, amely rossz közérzetet és fáradtságot okozhat. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akiknek ez a tünetük, magas kockázatú szívbetegségben szenvedhetnek.
Melyik ételt fogyasztod gyakran? Ismersz olyan helyettesítőt, amely segíthet megőrizni a szíved egészségét? Mondd el!