12 étel, amit a szakértők nem győznek ajánlani

0

A bogyós gyümölcsöket és a zöld leveles zöldségeket szuperélelmiszerként emlegetik. A kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk a táplálékainkról, és egyre inkább odafigyelünk arra, hogy mit eszünk.

Utánajártunk, hogy melyek a leginkább ajánlott élelmiszerek, amik segítenek, hogy egy egészségesebb táplálkozás útjára lépjünk.

1. Árpavíz

Számos tanulmány alátámasztja, hogy árpából és árpavízből többet kellene fogyasztanunk. Az árpavíz segíti a fogyást, javítja az emésztést, csökkenti a vércukor és a koleszterin szintjét.

2. Kokam

Szakértők szerint ezek a bogyók nagyon jót tesznek az egészségnek. Nemcsak tápanyagokkal vannak tele, de hasznosak a gyulladások ellen, valamint csillapítják az allergiát.

3. Szentjánoskenyér

Egy tanulmányban az áll, hogy kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Hatékonyan csökkenti a káros koleszterin szintjét 6 hét rendszeres fogyasztás után, főleg azoknál, akiknek mérsékelten magas a koleszterinszintje.

Jó hír, hogy alacsony a zsírtartalma, ezért sokszor helyettesítik vele a csokoládét.

4. Kurkuma

A kurkumában található kurkumin a szakemberek szerint számos pozitív hatással rendelkezik. A kurkuma képes csillapítani az ízületi gyulladás és a porckopás tüneteit, de jót tesz gyomorfekély és magas koleszterinszint esetén is.

A bőr számára is hasznos, hiszen tele van antioxidánsokkal, ezért is használják gyakran arcpakolásokhoz.

5. Marhamáj

Egyike azon ételeknek a világon, amelyek tápanyagokban a leggazdagabbak. A marhamáj rendkívüli mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, ami a vörösvérsejtek képződése és az agy egészsége szempontjából fontos. Nagyon magas a fehérjetartalma is, ami a sejtek helyreállítását és az energiaszintet támogatja.

6. Fekete melasz

Ez a melasz különösen jó hatást gyakorol szervezetünkre. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a cink, a vas, a magnézium, és van benne B-vitamin is.

Magas vastartalma miatt segítségül hívhatjuk vérszegénység esetén, de terhesség alatt is igen hasznos.

7. Kókuszkefír

Azért ajánlják a fogyasztását, mert nagyon jót tesz a beleknek. A kókuszkefír nem ugyanaz, mint a kókusztej vagy a kókuszvíz, mivel aktív baktériumkultúrákkal készül, ezért támogatja az emésztőrendszer egészségét. Sok benne a kálium, ami nem hiányozhat az étrendünkből, mivel a stroke és a magas vérnyomás kockázatát is csökkenti.

8. Camu camu

Ez a bogyós gyümölcs magas C-vitamin tartalma miatt vált ismertté. Ezzel segíti a kollagén termelődését, ami egészségesen tartja a bőrt, a csontokat, az izmokat. Egy teáskanál vagy 5 g camu camu por 750% C-vitamint tartalmaz.

Ez a gyümölcs mindenki számára fontos, mert már egy kis adag is sokat számít a vitaminpótlás szempontjából.

9. Rovarok

Bár nem minden kultúrában számítanak hagyományos tápláléknak, a szakértők szerint fogyasztanunk kellene őket. Egy tanulmányban az áll, hogy a tücsök például jó hatással van a probiotikumokra, és csökkenti a gyulladásokkal összefüggésben álló vérplazmát.

10. Propolisz

A méhek állítják elő a rügyek váladékából és saját nedveikből. Tele van antioxidánsokkal. A kutatások szerint nagyon sok pozitív hatása van emésztőrendszeri betegségek, allergiák, bőrbetegségek esetén.

11. Búzacsíra

Tökéletes étrendkiegészítő, amelynek magas az antioxidáns tartalma, és a koleszterinszintet is csökkenti. Könnyen beillesztheted az étrendedbe, például rászórhatod müzlire, keverheted joghurtba és adhatod desszertekhez is.

A búzacsírának ugyanakkor magas a zsírtartalma is, ami sok problémát okozhat, ha szívbeteg vagy. Ebben az esetben csak mértékkel fogyaszd.

12. Cseresznyelé

Kutatások szerint jó hatással van a vérnyomásra, valamint csökkenti a káros koleszterin szintjét, főként időseknél. Sok benne a melatonin, az a hormon, amitől elálmosodunk, ezért javíthatjuk vele az alvás minőségét, állítja egy tanulmány.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét