12 élelmiszer, amitől szebb és egészségesebb lesz a bőröd

0

A bőrnek számos funkciója van. Véd a baktériumoktól, fenntartja a test vízegyensúlyát, csökkenti az UV-fénynek való kitettség hatásait, tehát az egészséges védőréteg létfontosságú. A boltokban azonban annyi bőrápolási termék kapható, hogy könnyen összezavarodhatunk. De talán a legjobb, ha belülről indulunk. A kiegyensúlyozott diéta mindig javasolt, a következő élelmiszereknek a fogyasztása pedig segíthet elérni a bőrünk állapotával kapcsolatos célkitűzéseinket.

Az alábbi lista olyan élelmiszereket tartalmaz, amelyek az egészséges étrendbe illesztve hozzájárulhatnak a bőr állapotának javításához.

1. Sütőtök

A sütőtök tele van enzimekkel, cinkkel és AHA-savakkal, amiket gyakran meg lehet találni a bőrápolási termékekben. Segíthet puhítani a bőrt, és segít visszaállítani a bőr pH-egyensúlyát, ami hajlamosabb arra, hogy kissé savas legyen. Mikor sütőtököt fogyasztunk, a cink segít szabályozni az olajtermelést. C-vitamint és karotinoidokat is tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a káros UV-sugaraktól.

2. Édesburgonya

Az édesburgonya béta-karotint tartalmaz. Mikor bekerül a testbe, A-vitaminná alakul. Származékát sok bőrápolási termékben használják, ez széles körben retinol néven ismert. A retinol segít harcolni a ráncok ellen, és gyorsítja a sejtek cserélődését. Ha beviszik a szervezetbe, az A-vitamin akadályként működik az elszíneződések, gyulladás és eltömődött pórusok ellen.

3. Papaja

A papaja tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek javítják a bőr rugalmasságát, amely csökkentheti az apró vonalak és ráncok kialakulását. Tartalmaz A-, C-, K- és B-vitamint, valamint folsavat, káliumot, magnéziumot és kalciumot.

4. Kinoa

A kinoában sok a rost. Egy csészényiben 17-27 gramm rost van. Ha rendszeresen ki tudunk menni a mosdóba, amiben ez az élelmiszer a segítségünkre van, eltávolítjuk a toxinokat a testünkből, ami tisztább bőrt és kevesebb sötét foltot eredményezhet.

5. Zsíros hal

Az olyan halak, mint a hering, a szardínia és a lazac sok omega-3 zsírsavat és E-vitamint tartalmaznak. Az E-vitamin egy antioxidáns, ami megvédi a bőrt a káros szabadgyököktől és a gyulladástól. A zsíros halak fogyasztása csökkentheti a UV-sugárzásból eredő károsodást, segíthet csökkenteni a gyulladás tüneteit, és kevésbé reaktívvá teszi a bőrt az UV-sugarakra.

6. Paradicsom

A paradicsom C-vitamint és karotinoidokat tartalmaz, például likopint. Ezekről kimutatták, hogy védik a bőrt a nap okozta károsodástól. Segíthetnek a ráncosodás akadályozásában is.

A nagyobb mennyiségű karotinoid szuper az egészséges bőr fenntartása szempontjából. A karotinoidban gazdag élelmiszer zsírforrással, például olívaolajjal való párosítása segíti a karotinoidok felszívódását.

7. Avokádó

Az avokádó egészséges zsírokat, E-vitamint és C-vitamint tartalmaz. Az egészséges zsírok segítenek a bőrt hidratáltságának és rugalmasságának megtartásában. Az E-vitamin egy antioxidáns, ami segít megvédeni a bőrt az oxidatív károsodástól, és úgy tűnik, még hatékonyabb, ha C-vitaminnal kombinálják. Olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek védik a bőrt a nap okozta károsodástól.

8. Dió

A dió esszenciális zsírsavakat, omega-3-at, omega-6-ot és cinket tartalmaz. Ezek a tápanyagok segítenek a bőrt egészségesen tartani. A cink segít, hogy a bőr védőrétege megfelelően funkcionáljon, segíti a sebgyógyulást, harcol a baktériumok és a gyulladás ellen. Az omega zsírsavak kiegyensúlyozott arányban vannak, hogy segítsenek csökkenteni a gyulladást.

9. Brokkoli

A brokkoli telis-tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik nélkülözhetetlenek az egészséges bőrhöz. Van benne cink, A-vitamin, lutein, ami egy karotinoid, egy szulforafán nevű összetevő és C-vitamin.

A lutein segíti az oxidatív károsodás elleni védelmet. A szulforafán a nap károsító hatásától védhet, továbbá segíthet fenntartani a kollagénszintet.

10. Szója

A szója tartalmaz egy olyan típusú növényi összetevőt, ami utánozhatja vagy blokkolhatja az ösztrogént a testben. Segíthet csökkenteni az apró vonalakat és ráncokat, és javítani a bőr rugalmasságát. Kimutatták, hogy enyhíti a bőr szárazságát, és növeli a kollagénszintet, ami erős, sima bőrt eredményez. Ráadásul védi a bőrt az UV-sugárzástól.

11. Piros szőlő

A piros szőlőben van rezveratrol, egy olyan összetevő, amelyről úgy vélik, mérsékli az öregedés következményeit. Néhány tanulmányban azt találták, hogy lassíthatja a káros szabadgyökök termelődését. Ez károsítja a bőrsejteket, és az öregedés jeleit okozza.

12. Karfiol

A karfiol tartalmaz egy erős aminosavat, amit hisztidinnek neveznek. A sötét foltok rosszabbodhatnak, ha túl sok napfénynek vannak kitéve, de ez az aminosav akadályozni tudja, hogy a káros UV-sugarak roncsolják a bőrt. Ezen kívül tartalmaz rostot, B6-, C- és K-vitamint, folsavat, foszfort és magnéziumot.

A te bőrödnek melyik élelmiszer segít a legtöbbet? Mondd el a tapasztalataidat!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét